چهارشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۴  |  Wednesday, 16 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۲۳۲۲
تاریخ انتشار : ۳۱ : ۱۶ - ۰۷ دی ۱۴۰۱

معصومه شمسینی غیاثوند: تئاتر خیابانی جایگاه ویژه‌ای در جهان دارد و پیشینه آن به یونان و روم باستان باز می‌گردد، در کشور ایران نیز تئاتر خیابانی قدمت فراوانی دارد و همیشه با استقبال مخاطبان همراه بوده است و هنرمندان بسیاری با وجود مشکلات به هنر تئاتر خیابانی می‌پردازند.  

برگزاری جشنواره‌های محتلف فرصت مناسبی برای بازیگران تئاتر خیابانی است که هنرشان را در این ایام به نمایش بگذارند. چهل‌و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر امسال بهمن‌ماه برگزار خواهد شد و طبق اعلام دبیرخانه این جشنواره از ۱۱۰ اثر معرفی شده ۴۰ اثر به مرحله دوم راه پیدا کردند.

بسیاری از هنرمندان نمایش خیابانی خانه‌نشین شدند/  جشنواره‌های تئاتر خیابانی مثل قرص مُسکن عمل می‌کنند

مرتضی وکیلیان، از هنرمندان پیشکسوت تئاتر خیابانی که امسال جزو هیئت بازبینی نمایش‌های خیابانی چهل‌ویکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر بوده است، به دیباچه می‌گوید: امسال  ۱۱۵ اثر نمایشی فاخر را بازبینی کردم که ۴۰ اثر آن انتخاب شد و به مرحله دوم برای اجرا راه پیدا کرد. سال‌های گذشته هم جزو بازبین‌های تئاتر خیابانی بودم و باید بگویم آثار نمایش خیابانی نسبت به سال‌های قبل از نظر کمیت و کیفیت پیشرفت کرده است و تئاتر‌های خوب و قابل قبولی را دیده‌ام، هرچند که برخی از آن‌ها به مرحله دوم داوری نرسید.  

بازرس نمایش‌گران خیابانی خانه تئاتر افزود: تئائر خیابانی تئاتری است که در فضای بیرون از جامعه اجرا می‌شود. تئاتر خیابانی یا تئاتر بیرونی یا تئاتر محیطی و یا هر چه اسم آن را می‌گذارند با توجه به مسائل روز جامعه با مشکلات برای اجرا رو به رو شده است. مشکل این است که فضا برای اجرای نمایش‌های خیابانی تنگ شده است. مسائل امروز کشور اثر شدید در آن داشته است و برخی جشنواره‌های مختلف به همین دلیل اجرا نشده است.

بازبین نمایش‌های خیابانی چهل‌و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر خاطرنشان کرد: ما از سال ۷۱ شروع کردیم تا تئاتر خیابانی را توسط استاد «محمود فرهنگ» احیا کنیم. سال ۷۵ در مناطق مختلف تهران بزرگ در هر منطقه ۵ بخش وجود داشت که ما در آن مناطق  نمایش اجرا کردیم. ۱۱۰ مکان را پیدا کردیم و تئاتر خیابانی را در آن مکان‌ها اجرا کردیم. حضور در مناطق پایین‌شهر مثل «خانی‌آباد» و بالا شهر مثل «قیطریه» و اجرای تئاتر خیابانی تجربه بسیار خوبی بود که با استقبال مخاطبان همراه شد.

بازرس نمایش‌گران خیابانی خانه تئاتر افزود: اجرای تئاتر خیابانی تنها در اطراف تئاتر شهر نیست، البته می‌گویم که تئاتر شهر معیادگاه عاشقان است. تئاتر خیابانی مثل سایر تئاتر‌ها و سینما باید زمان و مکان مشخصی داشته باشد که به عنوان مثال اعلام شود که امروز و در این مکان این تئاتر خیابانی اجرا می‌شود. حل مسئله تئاتر با اجرای عمومی میسر است. برگزاری یک جشنواره بزرگ خوب است، اما جشنواره‌های تئاتر خیابانی مثل قرص مُسکن عمل می‌کند و معالجه نمی‌کنند.

بازبین نمایش‌های خیابانی چهل‌ و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در مورد برگزاری این جشنواره گفت: برخی از رسانه‌های شبکه‌های خارجی اعلام کردند که امسال هیچ هنرمندی در تئاتر فجر به خصوص تئاتر خیابانی شرکت نکرده است، اما نمایش‌های خیابانی به قوت خود برقرار می‌شود و آثار جالب و پسندیده‌ای در این جشنواره‌ها حضور دارد.

« وکیلیان » در مورد هزینه‌ها و دستمزد‌های نمایش‌گران خیابانی گفت: این نمایش‌ها حامی و اسپانسر دارند که مورد حمایت قرار می‌گیرند. شهرداری‌ها، مراکز هنر‌های نمایشی از برخی از تئاتر‌های خیابانی حمایت می‌کنند و مبلغی را به یک گروه نمایشی می‌دهد، اما برخی از هنرمندان با مشکلات معیشتی مواجه هستند. مسئولان فرهنگی کشور باید از هنرمندان تئاتر خیابانی حمایت کنند تا خانه‌نشین نشوند بسیاری از هنرمندان را می‌شناسم که در سال‌های اخیر بیکار و خانه‌نشین شدند.

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳