جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳  |  Friday, 22 November 2024

دیباچه

کد خبر: ۵۲۰۷۴
تاریخ انتشار : ۵۶ : ۱۶ - ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
آرش فهیم در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛
نویسنده و منتقد سینما گفت: نام یا عنوان فیلم، ویترین و برملا کننده هویت و ماهیت یک أثر سینمایی است.

معصومه شمسینی غیاثوند: نام فیلم‌های سینمایی ویترین سینما هستند و در جذب تماشاگران سینما نقش مهمی دارد، طی دهه‌های اخیر نام‌های عجیب و غریب برخی از فیلم‌ها با انتقاد‌های بسیاری همراه بوده است، هر چند انتخاب نام‌های غیر متعارف برای فیلم‌ها، توسط برخی سینماگران، برخورد قانونی  شورا‌های صدور پروانه و مجوز ساختِ سازمان سینمایی را به همراه داشته است، اما باز هم شاهد اسامی تکراری و مبتذل در پرده سینما‌ها هستیم.
آرش فهیم، نویسنده و منتقد سینما به دیباچه می‌گوید: نام یا عنوان فیلم، ویترین و برملا کننده هویت و ماهیت یک اثر سینمایی است. اسم فیلم، اولین ابزار معرفی و نخستین مواجهه مخاطب با آن محسوب می‌شود. بنابراین ملاحظات، می‌توان جهت گیری و هدف گذاری سینما در هر دوره‌ای را مطابق با اسامی فیلم‌ها تاحدودی تعیین کرد. به طور مثال در دهه ۴۰ شمسی که اوج فیلم‌های آبگوشتی در سینمای ایران بود، اسامی تحقیرآمیز هم روی فیلم‌ها زیاد به چشم می‌خورد. همچنین در سال‌های اول انقلاب و دوران جنگ تحمیلی، در اغلب فیلم‌ها، اسم‌ها نیز با فضای آن دوران تناسب داشتند.
وی افزود: متأسفانه این روز‌ها بر سر در سینما‌های کشور، عباراتی به عنوان نام فیلم‌ها دیده می‌شود که در شأن سینما و فرهنگ و هنر ایران نیست. «کوزوو»، «بازیووو»، «تی تی» و ... اسامی تعدادی از فیلم‌هایی است که این روز‌ها روی پرده سینما‌ها رفته اند! همان طور که عرض کردم اگر نام فیلم را برملا کننده ماهیت و درون آن‌ها بدانیم، این اسم‌ها نشانه انحطاط بخش عمده‌ای از سینمای کشورمان در این دوره است. گویی ابتذال و سخیف بودن از فرم و محتوای فیلم‌ها به عناوین آن‌ها هم سرایت کرده است!

«کوزوو»، «بازیووو»، «تی‌تی»، ابتذال به عناوین فیلم‌ها سرایت کرده است!/  وزارت ارشاد مخالفتی با این نوع اسم گذاری نمی‌کند!
فهیم گفت: این نوع نامگذاری فیلم‌ها البته قبلا در فیلمفارسی‌های قدیمی و همچنین نمایش‌های تئاتر آزاد سابقه داشته، اما تاکنون در سینمای نوین ما سابقه نداشته که این گونه اسامی دیده شود. این یک واپس‌گرایی آشکار و بازگشت به عقب است. برخی از فیلمساز‌ها به تقلید از فیلمفارسی‌های قبل از انقلاب، حتی اسامی تحقیرآمیزی برای فیلم‌های خود انتخاب می‌کنند.
این منتقد سینما تصریح کرد: یکی از دلایل این شیوه نامگذاری، جلب توجه است و یادآور حکایت آن‌هایی است که بدنامی را بر گمنامی ترجیح می‌دهند.سازندگان این نوع فیلم‌ها تصور می‌کنند چنین اسم‌هایی موجب جلب توجه می‌شود. درحالی که در دراز مدت نتیجه معکوس در پی دارد و موجب شرطی شدن مخاطب می‌شود، به این معنی که تجربه پی در پی دیدن این فیلم‌ها با چنین عناوینی، باعث می‌شود این ذهنیت برای مخاطبان سینما تثبیت شود که هر فیلمی که اسم بدقواره‌ای دارد حتما ضعیف و بی ارزش هم هست.
وی افزود: تأثیر این نوع نامگذاری بر آثار سینمایی بر کلیت نظام فرهنگی کشورمان نیز محرز است. اسم زشت و اجق وجق فیلم‌ها نیز مانند هر پدیده و اتفاق نازیبای دیگر، ذاتا در تضاد با تعالی و ترقی فرهنگی است. طبیعتا یک جریان فرهنگی پایا، پویا و شکوفا ناخودآگاه به سمت خوبی و زیبایی حتی در ظاهر و شکل و شمایل مایل می‌شود. گرایش به هر موضوع ناچیز و بد ازجمله عنوان زشت و بدترکیب، ناخودآگاه موجب میل به نزول و حضیض می‌شود.
فهیم در پایان گفت: متأسفانه سازمان سینمایی وزارت ارشاد هم مخالفتی با این نوع اسم گذاری نمی‌کند! به نظر می‌رسد که اداره کل نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی همان طور که در مقابل محتوای آثار سهل‌انگاری نمی‌کند و دست به ممیزی می‌زند، بی‌توجهی به انتخاب اسامی زشت برای فیلم‌ها هم توجیهی ندارد. همان طور که معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد معمولا روی نامگذاری مطبوعات و نشریات حساس است و جلوی اسامی بی مسما یا تکراری را می‌گیرد، در سینما نیز باید این اتفاق بیفتد و عناوین فیلم‌ها هم ویرایش شوند.

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
گفتگو دیباچه با رییس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان

شرکت ۷۰ طرح از ۱۹ استان در نمایشگاه جشنواره خوارزمی/منتخبین جشنواره، بدون کنکور وارد دانشگاه می‌شوند!

۰۹:۰۰  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ما با کلاس‌های آزاد در دنیا ارتباط داریم/ سعی داریم با وزارت علوم همکاری داشته باشیم، اما این همکاری تاکنون رضایت بخش نبوده است!

۲۰:۴۲  -  ۲۹ آبان ۱۴۰۳
مجید اسماعیلی، نوازنده پیشکسوت ویولنسل در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

ارکسترهایی که در کشورمان برگزار می‌شوند، هم ردیف ارکستر های کشور های دیگر هستند!

۱۴:۱۵  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان در گفتگو با دیباچه خبر داد؛

نمایش گرگوربافی و تراش صدف‌های دریایی در نمایشگاه ملی صنایع دستی/ بندرلنگه به‌عنوان شهر ملی گلابتون، شناخته شده است

۱۳:۰۲  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با استاد فرهاد فخرالدینی، بنیان گذار ارکستر ملی ایران

عرصه موسیقی نیازمند حمایت دولت است و نباید به آن آسیب بزنند! / تِم سازی نمی‌تواند یک اثر موسیقایی را فاخر کند!

۲۰:۲۴  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگوی دیباچه با مهدی وثوقی راد، بازیگر پیشکسوت عرصه تئاتر و تلویزیون

برخی از نمایش‌های روی صحنه، اصالت و پختگی لازم را ندارند/ آخرین خبرها از پروژه جدید نیما جاویدی!

۱۳:۲۱  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
" گالری آرت پرشیا " میزبان هنرمند معاصر کشورمان شد؛

شگفتی نمایشگاه انفرادی آثار استاد "جلیل خلیلی" و هنری که باید دیده شود!

۲۰:۰۴  -  ۲۲ آبان ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار