شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴  |  Saturday, 19 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۴۱۸۵۱
تاریخ انتشار : ۱۴ : ۱۳ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۵
نگاهی به نمایشی سویسی با اجراهای متوالی در جشنواره تئاتر فجر
«گرگ و میش» پرفورمنس آرتی متکی بر تکنیک که قصد دارد در مراقبه ای جمعی روح مخاطب را تزکیه کند!

به گزارش خبرنگار تئاتر پایگاه خبری دیباچه نمایش«گرگ و میش» اثری است از کشور سوئیس به نویسندگی و کارگردانی کریستینا گالبیانی و ایلیالوگینبوهل که در سی و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر امسال حضور دارد و در پنج روز پی در پی به روی صحنه می رود؛ آن هم نه یک روز و یک بار، یا دو بار، بلکه روزها و بارها!

«گرگ و میش» نمایشی که هرگز آغاز نمی شود!


مخاطب انگشت به دهان!

در آغاز جشنواره و پس از آنکه جدول اجرای نمایش ها به وسیله عوامل دبیرخانه در دسترس هنرمندان و علاقمندان تئاتر قرار گرفت همه گمان می کردند که «گرگ و میش» نمایش والایی است که آنها را شگفت زده خواهد کرد! البته نمایشی که طی پنج روز پانزده بار اجزا شود باید اثر شگرفی باشد؛ آنهم تا آن حد که مخاطب انگشت به دهان بماند؛ که البته چنین است! اما تعجب مخاطب دلیل دیگری دارد. تعجب مخاطب از انتخاب چنین اثری برای اجرا در جشنواره بین المللی تئاتر فجر است.

«گرگ و میش» چگونه نمایشی است؟

«گرگ و میش» پرفورمنسی درجه چندم است متکی بر تکنیک که قصد دارد در مراقبه ای جمعی روح مخاطب را تزکیه کند! در این نمایش مخاطبان وارد سالنی با ظرفیتی حدود 30 نفر می شوند و متعجب از دیدن آن همه لامپ تنگستن آویزان از سقف و انبوه سیم انباشته در کف آئینه وار سالن، دایره وار می نشینند تا نمایش آغاز شود؛ اما موضوع این است که این اتفاق نمی افتد! سالن در تاریکی محض فرو می رود، موزیک آغاز می شود و لامپها با ریتم روشن و خاموش می شوند و آدم را یاد رقص نورهایی می اندازد که زمانی نه چندان دور بر روی پخش ها و ضبط صوت ها نصب بود. پنجاه دقیقه می گذرد و نمایش بدون آنکه آغاز شود به پایان می رسد و تماشاچی ها در رودربایستی کارگردان و عوامل خارجی نمایش قرار می گیرند، می ایستند و بی انرژی دست می زنند و سالن را ترک می کنند.

بی شک «گرگ و میش» اثری است مدرن که تماشاگر ایرانی مشابه آن را کمتر دیده است. این نمایش حتی اگر ضعیف هم نباشد؛ اما اثری نیست که بیشترین اجرا را در جشنواره ای بین المللی داشته باشد! «گرگ و میش» پرفورمنس آرتی است که فقط جالب است. فقط همین!

و در پایان...

به هرحال سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر امروز، فردا به پایان می رسد و مهمان های خارجی به کشورشان باز می گردند؛ اما یک سوال باقی می ماند! آثار خارجی برای اجرا در جشنواره بین المللی تئاتر فجر بر چه مبنا و چگونه انتخاب می شوند و از چه فیلترهای می گذرند!؟


یادداشت وحید خانه ساز


نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳