دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۴  |  Monday, 02 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۲۲۷۱
تاریخ انتشار : ۴۴ : ۱۰ - ۱۳ آذر ۱۴۰۱

 معصومه شمسینی غیاثوند؛   هنر کاریکاتور در ایران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. روزگاری مخاطبان هنر کاریکاتور را از نشریات تخصصی مثل هفته‌نامه «گل‌آقا» اثر طنزپرداز کشور مرحوم «کیومرث صابری» دنبال می‌کردند، اما امروز کاریکاتور جایگاه گذشته خودش را نشریات ندارد هر چند که الان تنها نشریه طنز و کاریکاتور زیر نظر «جواد علیزاده» منتشر می‌شود و نمایشگاه‌های مختلفی مثل نمایشگاه بین‌المللی کارتون و کاریکاتور جام جهانی فوتبال در حال برگزاری است.

سید مسعود شجاعی طباطبایی، دبیر نمایشگاه بین‌المللی کارتون و کاریکاتور جام جهانی فوتبال به دیباچه در باره جایگاه هنر کاریکاتور ایران، می‌گوید: بعد از پیروزی انقلاب با اتفاقات بسیار موثر و جریان‌ساز روبه‌رو شدیم که روند موثری در جریان پیشرفت کاریکاتور در کشور داشت. در آن زمان تعداد کاریکاتوریست‌ها و کارتونیست‌ها  به ۳۰ نفر هم نمی‌رسید، اما الان با افزایش زیادی همراه است. بعد از شکل‌گیری انقلاب یک گروه کاریکاتور شکل گرفت که این گروه زمینه‌ساز اتفاقات بزرگی در کاریکاتور شد. این گروه ابتدا در دانشکده هنر‌های زیبا شکل گرفت و بعد جهاد دانشگاهی تهران و سپس در حوزه هنری به قوام و سازماندهی دست یافت و این گروه توانستند نمایشگاه متعددی برگزار و  کتاب چاپ کنند.

برگزاری جشنواره کاریکاتور در تَب‌و‌تاب جام جهانی فوتبال/ حضور کاریکاتوریست‌های ایرانی باعث اعتبار جشنواره‌ها است

این کاریکاتوریست می‌افزاید: این گروه هنری زمینه‌ساز اولین‌ها در کاریکاتور ایران شد؛ اولین دوسالانه کاریکاتور تهران،  اولین مجله تخصصی کاریکاتور در ایران، شکل گرفت. در دنیا مجلات تخصصی در زمینه کاریکاتور مثل کیهان کاریکاتور که در موسسه کیهان  چاپ می‌شد، وجود نداشت. چند شماره در آمریکا نشریه کاریکاتور چاپ شد که دوام نداشت، ولی کیهان کاریکاتور نزدیک ۲۸ سال کار موثر انجام داد و  منتشر شد. بعد از افول  کاریکاتور در نشریات، کیومرث صابری احساس کرد که اقبال در مردم  وجود ندارد ،برای همین انتشار گل‌آقا به صورت هفته نامه متوقف شد. الان تنها نشریه‌ای که  به شکل طنز و کاریکاتور منتشر می‌شود زیر نظر «جواد علیزاده»  است.
شجاعی طباطبایی تصریح کرد: دوسالانه کاریکاتور در ابتدای دهه ۷۰  برگزار شد و زمینه حضور هنرمندان فعال برجسته و بزرگ دنیا  را فراهم کرد و این هنرمندان در معرض جریان‌های بزرگ کاریکاتور قرار گرفتند. تاسیس خانه کاریکاتور در تهران در ابتدای دهه ۷۰ بسیار موثر بود و با اینکه خانه کاریکاتور در تهران تاسیس شد، اما اساسنامه‌ای  برای همه هنرمندان در  سراسر کشور در ایران شکل گرفت. دهه ۷۰ دوران شکوفایی و  اوج طلایی کاریکاتور در کشور بود. ما به صورت مستمر  برپایی مسابقات بین‌المللی را در دستور کار داشتیم.

مدیر مرکز هنر‌های تجسمی حوزه هنری تصریح کرد: ایران جزو سه کشور برتر در حوزه تولید کارتون و کاریکاتور است. اگر کارتونیست‌ها و کاریکاتوریست‌های ما در جشنواره‌ای حضور پیدا نکنند آن جشنواره  اعتبار ندارد. در مسابقه کاریکاتور در برزیل فراخوان مسابقه به زبان پرتغالی، انگلسی و فارسی منتشر می‌شود. در مسابقات کاریکاتور کاریکاتوریست‌های ما در جوایز، داوری، سخنرانی، برگزاری نمایشگاه انفرادی حضور چشمگیری دارند.

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کارتون و کاریکاتور جام جهانی فوتبال در ایران گفت: آخرین اتفاق در حوزه بین‌الملل رخ داد؛نمایشگاه بین‌المللی کارتون و کاریکاتور جام جهانی فوتبال با حضور هزار و ۷۳۷ هنرمند از ۷۲ کشور در تَب و تاب مسابقات جام جهانی فوتبال است.  بانی این اتفاق  حوزه هنری و البته سازمان فرهنگ و  ارتباطات اسلامی  نیز نقش مهمی در ارائه منتخبی از آثار ارایه شده در جام جهانی فوتبال است و حوزه هنری تلاش می‌کند که این آثار در فضای عمومی مترو به نمایش در بیاید.

شجاعی طباطبایی در خصوص عدم استقبال از کاریکاتور در سال‌های اخیر گفت: اتفاقی که در هنر کاریکاتور رقم خورد جهانی است و محدود به ایران نیست و در همه کشور‌ها شاهد افول کاریکاتور در نشریات هستیم؛ رشد تکنولوژی در  فضای مجازی این اتفاقات  و علاقمندی انتشار کاریکاتور مثل سابق کم شده است. با گسترش فضای مجازی در دنیا و حالا برخی خبرگزاری و بعضی  نشریات ستون مربوط به کاریکاتور داشتند، اما در حال حاضر این مهم کم رنگ است؛ این افول  محدود به جغرفیای ما نیست. در اروپا نشریه «لوموند» یا در آمریکا نشریه «نیویورک تایمز» ستون ثابت کاریکاتور دیگر منتشر نمی‌شود. ترامپ در مقطعی به دلیل انتشار کاریکاتوری از او در نیویورک تامیز با این نشریه درگیری داشت و از نیویورک تایمز شکایت کرد که منجر به تعطیلی این نشریه شد.

مدیر مرکز هنر‌های تجسمی حوزه هنری با بیان اینکه در جشنواره‌های کاریکاتور دنیای غرب فضای سیاه‌نمایی علیه ایران وجود دارد. گفت: مسابقه کاریکاتور در سازمان ملل توسط شخصی صهیونیست از سال ۲۰۰۹ فعالیت‌هایی با رویکرد ضد ایرانی و اسلامی برگزار می‌شود که جوایز بزرگی و بالای ۲۵ هزار دلار دارد. رویکرد این نوع مسابقات در فرانسه دنبال می‌شود که از طیق سه وزارت‌خانه این کشور حمایت می‌شود و موضوع آن تبلیغاتی و با اهداف سیاسی دنبال می‌شود.

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳