پنجشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۴  |  Thursday, 05 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۴۲۶۴۴
تاریخ انتشار : ۰۰ : ۱۴ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۵
نگاهی به اوضاع نابسامان تئاتری ها
تئاتری ها آدمهای صبوری هستند؛ اما این دلیل نمی شود که همه چیز آرام باشد و آنها خیلی خوشبخت باشند. یکی از دردهای مزمن تئاتری ها محل تمرین نمایش است.

به گزارش خبرنگار تئاتر پایگاه خبری دیباچه، تئاتری ها معمولأ دردهای مشترکی دارند که رایج ترین آنها درد نداشتن مکان تمرین است. البته این درد در گذشته مزمن تر بود و بر بچه های تئاتر را بیشتر از حال آزار می داد. اما هنوز  یا شاید همیشه هست!درست مثل سرطان که همیشه هست یک بیماری هست به نام پلاتو!

«پلاتو» درد مشترک تئاتری ها!

 پلاتو یعنی چه؟

در سینما، پلاتو یعنی محلی که در آن فیلمبرداری می شود و مملو از ابزارهای نورپردازی و فیلمسازی است. یک استودیو ممکن است دارای چندین پلاتو باشد. پلاتو اما در تئاتر معنای خاصی ندارد و تنها یک اصطلاح است برای مکانی که گروه ها در آن تمرین نمایش می کنند و در زمان های خاص این مکان می تواند پارک، حیاط دانشگاه، پشت بام یا هر جای دیگر باشد؛ تا گروه های بی جا و مکان بتوانند کارشان را به جشنواره یا اجرا برسانند. کافی است سری به پارک خانه هنرمندان بزنید تا با گروهایی روبرو شوید که نشسته یا ایستاده متن بدست یا بدون متن، مشغول تمرین تئاتر هستند.

حال البته، اوضاع به وخامت گذشته نیست و تئاتری ها می توانند در همین خیابان انقلاب یا هر گوشه از هزارتوی تهران محل تمرین پیدا کنند، اجاره کنند و بابتش پول بدهند. این یعنی مشکل محل تمرین تئاتری ها تا حدودی حل شده است. اما مگر چند نفر از کارگردانهای تئاتر بضاعت آن را دارند تا روزی 15 تا 20 هزار تومان هزینه نمایشی کنند که نه زمان اجرایش مشخص است نه سود مالی معین و قابل توجهی دارد؛ آنهم در حالی که قبول یا رد شدن اثر مشخص نیست!

با همه اینها کاش پلاتوهای اجاره ای مکان هایی باشند با وضعیت مناسب و استاندارد که اینگونه نیست زیرا طبق شواهد و مدارک موجود هر مکان تجاری در هر نقطه ای از شهر می تواند تبدیل به "پلاتوی" تمرین شود. گاه یک اتاق 6 متری در شلوغ ترین منطقه شهر، گاه یک زیر زمین نمور و گاه یک اتاق ویران و مخروبه در ساختمانی متروک بی هیچ امکانات اولیه مثل سرویس بهداشتی، کولر یا هر چیز دیگر...

حکایت فراوانی پلاتوهای تمرین حکایت جبران کردن اشتباه با اشتباهی بزرگتر است زمانی که شغل پلاتوداری متعلق به هیچ صنفی نیست و هیچ نظارتی وجود ندارد و هیچ قانون مکتوبی برای آن درنظر گرفته نشده است.

 همیشه پای یک مسئول در میان است!

در این ماجرا و در هر ماجرای دیگر، نمی توان کوتاهی مسئولان را نادیده گرفت، گویا مطلب از این قرار است که مسئولان با سکوت خود نسبت با وجود چنین مکانهایی موافقند و به گمان آنها معضل کمبود محل تمرین حل شده است و همه چیز آرام است که اینطور نیست زیرا دردهای مزمن با مسکن های خیلی قوی نیز درمان نمی شوند ! دراینباره نیز لازم است مسئولان مربوطه ضمن تشکیل شورای صنفی برای شغل جدید «پلاتو داری»، با یک برنامه ریزی و رایزنی درست از فضاهای موجود در فرهنگسراها، دانشگاهها، پارکها و... برای ایجاد مکان تمرین گروههای تئاتر استفاده کنند. تئاتر روزهای خوبی در پیش دارد و حل مشکلاتش آنچنان سخت نیست فقط کمی آینده نگری و دلبستگی به فرهنگ می خواهد و دیگر هیچ!

 

 

یادداشت وحید خانه ساز

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳