دوشنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۴  |  Monday, 15 December 2025
کد خبر: ۴۰۲۹۶
تاریخ انتشار : ۱۹ : ۱۰ - ۰۴ آذر ۱۳۹۵

نگاهی به مجموعه ی«معمای شاه»/مثبت گریم منهای فیلمنامه

وقتی قرار باشد موضوعات و اتفاقات مهم تاریخی از حالت مکتوب به اثری نمایشی تبدیل شوند، هرچقدرهم که آن حوادث جذاب باشند نیازمند پارامترهایی برای دراماتیزه شدن هستند.

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون دیباچه، مجموعه تلویزیونی «معمای شاه» با ژانر تاریخی به کارگردانی محمدرضا ورزی است که قبل ازاین آثاری چون «تبریز درمه»، «عمارت فرنگی» و «سال های مشروطه» را برای تلویزیون ساخته است. این سریال داستان زندگی محمدرضا شاه پهلوی را از زمان بازگشت وی از مصر، پس از ازدواج با ملکه فوزیه تا زمان مرگ به تصویر می‌کشد. در ساخت این مجموعه ۸۰ بازیگر اصلی، ۵۴۰ بازیگر فرعی و بیش از ۵۶۰ نفر از عوامل سینما و تلویزیون ایران حضور دارند. مجموعه معمای شاه در خصوص جریانات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در دوره پادشاهی محمدرضا پهلوی است. این مجموعه با هزینه دویست میلیارد تومانی در پنج سال ساخته شده است.

نگاهی به مجموعه ی«معمای شاه»/مثبت گریم منهای فیلمنامه

تاریخ خام دربستر درامی ناقص

تاریخ یکی از درس هایی است که برای دانش آموزان در دوران مدرسه همواره خسته کننده است، درباره علت این موضوع دو مورد کاملا مشهود است، اول خشک و جدی بودن تاریخ و دوم نحوه ی ارایه ی آن توسط راوی یا همان معلم که مخاطب را ازنشستن پای این درس خسته می کند. وقتی قرار باشد موضوعات و اتفاقات مهم تاریخی از حالت مکتوب به اثری نمایشی تبدیل شوند، هرچقدرهم که آن حوادث جذاب باشند نیازمند پارامترهایی برای دراماتیزه شدن هستند، منابع تاریخی معتبر، فیلمنامه ای قوی، عوامل حرفه ای تولید و... مواردی که اگر درکنار هم جمع شود می تواند موفقیت اثر را تضمین کنند و درغیر این صورت نتیجه ی کار شعاری و شبهه سینمایی می شود.

«محمدرضا ورزی» کارگردان جوان و با انرژی است که درطول سال ها علاقه ی وافر خود را به تاریخ کشور نشان داده است که همین امر سزاوار تقدیر است، آثار قبلی او هم کم و بیش دارای مخاطبینی بودند که درکنار موسیقی های تیتراژ خود که «سالارعقیلی» خواننده ی آن بود در ذهن مخاطبان ماندگارشد، اما آیا صرف علاقه ی به مباحث تاریخی می تواند تضمین کننده ی پتانسیل یک کارگردان برای ساخت یک مجموعه ی الف ویژه با این حساسیت و حجم تولید است؟ در روزگاری که جریان آزادانه ی اطلاعات درست یا غلط فراگیر شده است و تمام مردم به مدد فضای وب هدف انبوه اخبار و اطلاعات درست و غلط هستند، تولید مجموعه ای تاریخی که بعضا دچار نقدهای روایی است و از آن مهمتر به وسیله ی فیلمنامه ای چندپاره به جریان درآمده است می تواند مخاطبان سخت پسند این روزها را که سریال های رنگارنگ روز دنیا را تماشا میکنند راضی کند؟ میزانسن و حرکات دوربین مخصوص کارگردان این اثر که بیشتر تله تئاتر را در ذهن نمایان میکند نه تنها به مستند بودن اثر کمک میکند بلکه کام مخاطب را هم تلخ میکند. هرچه بیشتر از پخش این مجموعه میگذرد این ایده به نظر می رسد که تنها برگ برنده ی تولیدکنندگان این مجموعه گریم و چهره پردازی های قابل قبول شخصیت ها است ولاغیر.

مطالب برگزیده
گفت‌و‌گو دیباچه با معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت:

اعلام تزریق ۴ همت برای خوابگاه‌ها/ غربالگری اجباری سلامت روان برای دانشجویان آغاز شد

۱۰:۲۹  -  ۱۴ آبان ۱۴۰۴
مدیرکل اداره کل هنرهای نمایشی در گفتگو با دیباچه:

جشنواره نمایش‌هایی آیینی و سنتی، نسل جوان را با هویت فرهنگی و هنری آشنا می‌کند

۱۷:۴۸  -  ۲۰ مهر ۱۴۰۴
گفت‌و‌گو خواندنی فاکس نیوز با دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشورمان

نظام جمهوری اسلامی در دکترین خود هیچ جایگاهی برای سلاح هسته‌ای قائل نیست / کسی به‌خاطر موضوع حجاب در ایران بازداشت یا مجازات نمی‌شود

۱۶:۴۱  -  ۱۲ مهر ۱۴۰۴
گریزلدا؛ جنون و قدرت ملکه کوکائین 

زوایای پیدا و پنهان مینی‌سریال شش قسمتی نتفلیکس!

۱۶:۲۲  -  ۱۲ مهر ۱۴۰۴
در پی قهرمانی کشتی فرنگی ایران در جهان

رهبر انقلاب: آفرین به ورزشکار و مربی و مدیر؛ ملت را شادمان و کشور را آبرومند کردید

۲۳:۱۹  -  ۳۰ شهريور ۱۴۰۴
خیز کشتی فرنگی ایران برای کسب قهرمانی جهان

کسب دو طلای ارزشمند توسط شاگردان حسن رنگرز

۲۱:۵۷  -  ۲۸ شهريور ۱۴۰۴
دبیر شورای عالی آموزش و پرورش در گفت‌و‌گو با دیباچه مطرح کرد؛

رئیس جمهور بر چگونگی تحقق کیفیت آموزشی در کلاس درس تاکید دارد / امسال، آموزش متفاوتی خواهیم داشت

۲۰:۲۷  -  ۲۸ شهريور ۱۴۰۴
سرنوشت پدر برای پسر تکرار شد

امید جهان، خواننده محبوب بوشهری درگذشت

۱۴:۵۳  -  ۲۲ شهريور ۱۴۰۴
مدیرعامل انجمن هنر‌های نمایشی کشور در گفت‌و‌گو با دیباچه مطرح کرد؛

هنر تئاتر در ایران سابقه‌ای چند هزار ساله دارد/ رویداد‌های هنری و فرهنگی بزرگ از شهر‌های کوچک شروع می‌شوند

۱۴:۴۶  -  ۲۲ شهريور ۱۴۰۴
گفت‌و‌گو دیباچه با نویسنده کتاب «پاسیاد پسر خاک»

«پاسیاد پسر خاک»، رمان، داستان بلند و خاطرات شفاهی نیست!

۰۷:۳۰  -  ۱۱ شهريور ۱۴۰۴
رامبد جوان با "کارناوال" کاری کرد، کارستان؛

خبری از آثار طنز قوی در صدا و سیما نیست! روان مردم را جدی بگیرید!

۰۸:۰۰  -  ۰۴ شهريور ۱۴۰۴
گفت‌و‌گو دیباچه با معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش

تحقق عدالت آموزشی، مهم‌ترین هدف نظام آموزشی است!

۱۶:۵۶  -  ۰۳ شهريور ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی

مشهد مقدس آماده میزبانی از میلیون‌ها زائر در دهه پایانی ماه صفر می‌شود

۱۹:۱۷  -  ۲۸ مرداد ۱۴۰۴