جمعه ۲۳ شهريور ۱۴۰۳  |  Friday, 13 September 2024

دیباچه

کد خبر: ۲۹۷۷
تاریخ انتشار : ۵۷ : ۱۶ - ۳۰ آذر ۱۳۹۴
داغ از دست دادن مرتضی احمدی - هنرمند پیشکسوت و دوست‌داشتنی کشورمان - سال گذشته همین موقع‌ها آنقدر غیرمنتظره بود که در چنین روزی از کنار یلدا بی‌تفاوت گذشتیم و زمستان را بدون استاد مرتضی احمدی آغاز کردیم.




 

 

دیباچه:

ایسنا نوشت: یک سال از نبود پدربزرگ طهرون می‌گذرد و هنوز وقتی یاد مرگ او می‌افتیم، دلمان برای صدای مهربان و پرانرژی‌اش تنگ می‌شود.

زنده‌یاد مرتضی احمدی 30 آذر ماه سال 93 به دلیل مشکلات ریوی و کهولت سن، دار فانی را وداع گفت و اهالی هنر ایران را داغدار کرد.

زنده‌یاد احمدی که به پدربزرگ طهرون معروف بود، اواخر عمرش حال چندان مساعدی نداشت و به خاطر درد پاهایش خانه‌نشین شده بود. او حتی به سختی سخن می‌گفت. با این حال حتی در آخرین گفت‌وگوهایش همچنان امیدوار بود که زودتر حالش خوب شود.

زنده‌یاد احمدی مهر ماه سال 92 و در آستانه‌ی 90 سالگی‌ به دعوت خبرنگار ایسنا به این خبرگزاری آمد و در جمع ایسنایی‌ها از تجربیاتش در عرصه‌های مختلف هنر و همکاری خوبش با مرحوم علی حاتمی سخن گفت.

در آن روزها قدش خمیده شده بود و عصایش را یک لحظه هم رها نمی‌کرد. با این حال هنوز هم صدایش مهربان و با ابهت بود. در گفته‌های مرتضی احمدی - پیشکسوت هنرهای نمایشی - می‌توانستی بسیاری از اولین‌ها را پیدا کنی؛ اولین دوبله در ایران، اولین نمایش رادیویی، اولین تله‌تئاتر و اولین برنامه طنز صبح‌های جمعه رادیو، همه و همه در کلام او پیدا می‌شد.

مرتضی احمدی در سن 91 سالگی از دنیا رفت و تا آخرین لحظات عمرش علاقه‌ی شدیدی به فوتبال داشت و در دیداری که با خبرنگاران ایسنا داشت، می‌گفت که تلویزیون را فقط به خاطر فوتبالش می‌بیند.

او در سال ۱۳۰۳ در جنوب تهران به دنیا آمد. برای تحصیل، ابتدا به مکتب و سپس به دبستان منوچهری در میدان گمرک رفت و بعد از آن به دبیرستان شرف و دبیرستان روشن رفت.

احمدی پس از چند تلاش آماتوری در تئاتر در سال ۱۳۲۱ با کمک عده‌ای از دوستانش «تماشاخانه ماه» را روبه‌روی باغ فردوس دایر کرد اما پس از چند هفته مجبور به ترک آنجا شد. در اوایل پاییز ۱۳۲۲ در تئاتر فرهنگ برای اولین بار پیش پرده‌خوانی کرد و در نتیجه آن بازیگر تئاتر هم شد. مدتی بعد پدرش از فعالیت او در تئاتر مطلع شد و او را از خانه بیرون کرد. مرتضی احمدی پس از مدتی هم‌زمان با هنرپیشگی در راه‌آهن تهران به‌عنوان تعمیرکار استخدام شد.

این هنرمند فقید برای اولین بار به سبک بیات تهران در پیش پرده‌ها آواز خواند. احمدی در سال ۱۳۲۳ به رادیو تهران (چندی بعد در رادیو ایران و بعد از آن در رادیو و تلویزیون ایران) به کار کردن پرداخت تا برنامه‌های کمدی اجرا کند.

وی در دوره‌های مختلفی در رادیو کار کرد و از جمله تیپی به نام «بابا جاهل گریان» اجرا کرد و به سبک‌های مختلف ترانه و آواز خواند. در فروردین ۱۳۵۳ نقش اول سریال پربیننده «هردمبیل»، نوشته پرویز خطیبی را بازی کرد. در نظرخواهی‌ از مردم در سال ۱۳۵۶ به‌عنوان محبوب‌ترین هنرپیشه رادیو انتخاب شد.

از ماندگارترین آثار احمدی می‌توان به کار صدایی (نوعی دوبله) وی در مجموعه «پینوکیو» اشاره کرد که در آن در نقش «روباه مکار» صداپیشگی کرده است.

«آرایشگاه زیبا»، «کت‌و‌شلوار خواستگاری»، «دانی‌و‌من» و... از کارهای تلویزیونی مرتضی احمدی است. وی در انیمیشن «شکرستان» هم صداپیشگی کرده است.
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
چرخش ۱۸۰ درجه‌ای شبکه نسیم با روی کار آمدن دولت پزشکیان

پاسخ‌های عجیب مدیر شبکه نسیم در خصوص تعطیلی برنامه «کتاب باز»! / سروش صحت حقیقت را می‌گوید یا شما آقای مدیر؟

۰۹:۰۰  -  ۲۰ شهريور ۱۴۰۳
خبر‌های کوتاه ورزشی

درخشش تیم میکس کامپوند ایران در پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس

۲۳:۳۹  -  ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
گزارش دیباچه

سلبریتی هایی که ثروت خود را از دست دادند!

۰۹:۰۹  -  ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
جشنواره فیلم فجر امسال با حضور چشمگیر ستاره ها؟! آیا محمد خزاعی تا آخر می‌ماند؟

صحبت‌های امیدبخش " مسعود پزشکیان "، جان تازه‌ای به سینمای کشورمان بخشید

۰۹:۰۲  -  ۱۳ شهريور ۱۴۰۳
مدیر شبکه مستند سیما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند برگزار می‌شود/ مخاطبان شبکه مستند به آثار برتر رای خواهند داد

۱۴:۲۴  -  ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
راستی آزمایی دیباچه را ببینید

آیا گفتگو تلویزیونی رئیس جمهور ضبطی بود؟

۲۱:۵۰  -  ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مهرداد کوروش نیا، کارگردان تئاتر

"زیگموند" نگاهی غیر متعارف به زندگی فروید! / جای تحلیل های ساختارمند و فلسفی در تئاتر خالی است

۰۹:۰۲  -  ۰۵ شهريور ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با "علی هنرور" کارگردان و تهیه کننده انیمیشن «باغ قصه‌ها»

باغ قصه ها، آموزش والدین را اولویت خود قرار نداده و نخواهد داد!

۰۹:۰۰  -  ۰۵ شهريور ۱۴۰۳
پرطرفدار ترین ها