دیباچه: مراسم وداع با هنرمند شهیر سینمای ایران، هم اکنون در حال برگزاری است.
به گزارش خبرنگار
دیباچه ، در این مراسم رسمی که اجرای آن بر عهده پرویز پرستویی است ، بناست برخی چهرههای هنری دربارهی این کارگردان سرشناس سینما به سخنرانی بپردازند.
رخشان بنیاعتماد، اصغر فرهادی، علی رفیعی، سیفالله صمدیان، بهمن فرمانآرا، داریوش فرهنگ، نیکی کریمی، مریلا زارعی، رضا کیانیان، عادل بزدوده، نادر مشایخی، جهانگیر کوثری،باران کوثری،ابراهیم مختاری، یدالله صمدی، ابراهیم حقیقی، آتیلا پسیانی، نرگس آبیار،حبیب رضایی، جعفر پناهی،همایون اسعدیان،حسین پاکدل،عاطفه رضوی،حسن پورشیرازی، بیتا فرهی، رویا نونهالی، منوچهر شاهسواری،مازیار میری،محمدرضا مویینی،امیر اثباتی، الهام پاوهنژاد و.... از هنرمندانی هستند که تا این لحظه در مراسم حضوردارند.
حجتالله ایوبی رییس سازمان سینمایی و حجت الاسلام دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، محمدرضا عارف نماینده مجلس شورای اسلامی از حاضرین در این مراسم به شمار می روند.
ابراهیم حقیقی گرافیست و طراح در بخشی از سخنان خود با اشاره به سابقه دوستی اش با کیارستمی گفت: حرف زدن درباره دوستی که ۴۵ سال از همکاری و دوستی عمیق من با او می گذرد بسیار سخت است.
وی افزود: کیارستمی به ما آموخت که فیلم می تواند پر از مهر و دوستی باشد و قلب های تمام جهان را به هم پیوند دهد. کیارستمی الفبای تازه ای برای سینمای جهان طراحی کرد. اشخاصی مانند کیارستمی استثنایی هستند که هنر را تکان می دهند.
سیف الله صمدیان عکاس و مستندساز هم در سخنانی در مورد خاطراتش با مرحوم کیارستمی گفت: اصلا نمی خواهم صندوق خاطرات سه دهه دوستی خود با کیارستمی را باز کنم اما این چند روز یک فایل تصویری از کیارستمی پخش شد در فضای مجازی که در آن از او می پرسند کدام اثر خود را بیشتر دوست داری که بیشتر بدرخشد و او بدون هیچ تعارفی گفت می خواهم خودم زندگی را ادامه دهم. معتقدم که کیارستمی هم خودش را کامل نشناخت. او مرد بسیار فعالی بود. او در ۲۴ ساعت روز ۲۰ ساعت کار می کرد و ۴ ساعت باقی مانده را به کارهای خود فکر می کرد. در آخرین روزهای مدیریت ژیل ژاکوب در جشنواره کن به دفترش رفتم و او گفت سینمای ایران معدنی است و خون سینما در رگ سینماگران آن جاری است. اگر از من بپرسند چه آرزویی داری می گویم می خواهم دوباره سر کلاس آموزش سینما بروم و استادم عباس کیارستمی باشد.
در ادامه مراسم صدای آیدین آغداشلو پخش شد. وی در این مصاحبه گفت: عمر کیارستمی یک عمر ساده نبود همانطور که او یک هنرمند عادی نبود. او در ۲ وجه تاثیرگذار بود؛ اول وجه شخصی که یک هنرمند بود و در سینما فعالیت اصلی داشت. او نوعی از سینما را ساخت که پیش از او وجود نداشت. جهان سینمای کیارستمی تبدیل به یک سینمای جدید شد. کیارستمی نه بیرونی ماند و نه دور دست بود و بر سینمای جهان تاثیر گذاشت.
وجه دیگر با ارزش زندگی کیارستمی در این است که او هنرمند جامع الطرافی بود و این روح پرتکاپوی او تنها در سینما نمی گنجید و فعالیت او در حوزه های مختلف قابل تحسین است. نمی توان آثار او را بدون نگاه به همه جنبه های هنری وی نگاه کرد. میراث کیارستمی گرانبهاست و کمتر هنرمندی است که در روزهای آخر عمر خود اینقدر راضی باشد. او حق دارد بگوید که کارش را انجام داده است چراکه آمده بود کارش را در این دنیا انجام دهد. او در لحظات آخر زندگی خوشحال بود چون حاصل عمل و زندگی او تا مدت ها باقی خواهد ماند و اثرش تا مدت ها ادامه دارد.
ابراهیم فروزش کارگردان سینما و از همکاران و دوستان قدیمی کیارستمی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ادامه این مراسم گفت: غم و اندوه از دست دادن کیارستمی طاقت فرساست. عزیزی را از دست داده ایم که نبودنش جبران ناپدیر است. او یکی از پایه گذاران مرکز سینمای کانون پرورش فکری بود و بدعت گذار سینمایی بود که بازیگرانش مردم کوچه و خیابان بود. او بر سینمای دنیا تاثیر گداشت و مولفی شناخته شده در جهان است و در فهرست ۱۰ سینماگران دنیا است. درگذشت او ضایعه ای برای سینما است و او افتخار سینمای ایران است او هنگامه زمان بود.
اصغر فرهادی نیز دیگر سخنران این مراسم بود و ضمن تسلیت از طرف خانواده سینما از حضور مردم برای تشییع پیکر کیارستمی قدردانی کرد.
اصغر فرهادی گفت: آقای کیارستمی باورم نمی شود امروز در این جمع ایستاده ام تا شما را بدرقه کنم. این روزها حرف های زیادی از شما زده شده است اما هرچند دیر ولی باید بگویم سپاسگزارم که نام این سرزمین را در جهان به نامی دلنشین و با احترام تبدیل کردید. از شما سپاسگزارم که با همه سنگ اندازی های سیاست مدارانه و نادیده گرفتن ها، دل از این سرزمین نبریدید. از شما سپاسگزارم که راه ناهموار و سنگلاخ سینمای این مرز و بوم را برای حضور در خارج از ایران هموار کردید که اگر امروز اشتیاقی برای دیدن فیلم های ایرانی است برای تلاش شما بوده است. سپاسگزارم نه به این خاطر که زیبایی های جهان را دیدید بلکه به این دلیل که جهان را زیبا می دیدید. از شما خواهش می کنم که پیغام ما را برسانید که
تو اگر در تپش باد خدا را دیدی همت کن و بگو ماهی ها حوضشان بی آب است.
بعد از صحبت های فرهادی ،حجت الله ایوبی در سخنانی مزین به شعر از کیارستمی یاد کرد.
رئیس سازمان سینمایی گفت: امروز را جهان هرگز فراموش نمیکند. کیارستمی مرد آرام فرهنگ و هنر و همه چشم بود. او مردی از سرزمین خورشید بود. او به تماشا خواند انسان را و شمسگونه فریاد زد و چشمها و اندیشهها را روشن کرد. ما امروز سوگوار آینه هستیم آینهای که جام جهان نمای ما شد. چشمهای که او را ندیدند و گوشهای که او را نشندیدند. امیدوارم سرانجام زنگار از چشم و گوش بردارند و سرانجام طعم گیلاس را بچشند زیرا که همچنان کیارستمی ادامه دارد و شاگردان وی وجود دارند و کیارستمی جاودانه است.
داریوش شایگان نیز به جمع سخنرانان این مراسم اضافه شد. او در جمع مردم حاضر در مراسم گفت: امروز من صلاحیت این را ندارم که در برابر نخبگان سینمایی درباره کیارستمی حرف بزنم. من و کیارستمی در ایتالیا با هم آشنا شدیم. و از آن زمان فهمیدم بین ما دو نفر آن کسی که باید شنونده باشد من هستم تا بیاموزم. او چیزهایی میدید که من نمیدیدم. در او جوهره نفیسی وجود اشت که از عمر فرهنگ کهنسال ایران نشات میگرفت. عباس برای یاد گرفتن نیاز به انباشت اطلاعات نداشت و مانند داوینچی بود و اسرار طبیعت را کشف میکرد. جوهر درون کیارستمی از درونش به بیرون ساطع میشد و در پس مظاهر دنبال جوهر بود و دنیا را با چشم دل و عینالقرب میدیدید و شخصیتهای فیلمهای وی همیشه در مسیر رفتن بودند و دنبال جوهر حقیقت بودند. او در راه کشف حقیقت از سینما و عکاسی کمک گرفت. سینمای او همیشه در آزمون بود و هرگز به گیشه تبدیل نمیشد و با وجود شهرت زیادی که داشت هرگز در این شهرت غرق نشد و به قول یک شاعر آلمانی شهرت را مجموعهای از رفتارهای سوءتفاهم برانگیز میدانست.
مسعود کیمیایی دیگر سخنران این مراسم بود که گفت: کیارستمی به اندازه تاریخ ماندگار است و من امروز بسیار ناراحتم و حال خوشی ندارم و نمیتوانم حرف بزنم.
احمد کیارستمی نیز در سخنانی کوتاه گفت: من از ستاد بدرقه تشکر میکنم. همچنین از کانون پرورش فکری کودکان و از بهمن کیارستمی که 4 ماه سختی کشید. در سالهایی که کمتر از پدر کارهایی پخش میشد؛ او گلایه نمیکرد. او اگر امروز بود و این محبت مردم را میدیدید خیلی لذت میبرد.
پس از سخنرانی هنرمندان، اقامه نماز بر پيكر عباس كيارستمي توسط حجت الاسلام دعايي صورت پذیرفت.
و در نهایت پیکر مرحوم عباس کیارستمی بر دستان هنرمندان و با موسیقی هوای گریه با صدای همایون شجریان و آهنگسازی
محمد جواد ضرابیان راهی خانه ابدی شد.
قرار است ، پس از اتمام مراسم مقابل کانون، عباس کیارستمی برای خاکسپاری به لواسان منتقل شود.
همچنین طبق اعلام قبلی به دلیل محدودیت مکانی آرامستان واقع در لواسان، این مراسم بصورت خصوصی و صرفا توسط خانواده، تعدادی از وابستگان نزدیک وی انجام خواهد شد.
مراسم وداع با مرحوم عباس کیارستمی در حال انجام است.