جمعه ۱۶ خرداد ۱۴۰۴  |  Friday, 06 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۲۸۱۷
تاریخ انتشار : ۱۷ : ۱۷ - ۲۱ خرداد ۱۴۰۲

 به گزارش دیباچه، وجود فیلتر بودن یوتیوب در ایران و دشواری دسترسی به آن، میزان تولید محتوا و بازدید ویدیوهای یوتیوب فارسی در دو سال گذشته رشد قابل‌توجهی داشته است.

حدوداً ۱۴ سال است که یوتیوب در ایران فیلتر شده و کاربران این پلتفرم اشتراک‌گذاری محتوای ویدیویی در ایران برای استفاده از آن مجبور به استفاده از VPN و تغییر IP خود هستند. هرچند فیلتر بودن یوتیوب در این سال‌ها مورد انتقاد کاربران قرار گرفته و حتی برخی مسئولان کشور هم بارها مخالفت خود با فیلتر بودن این پلتفرم را، که می‌تواند کاربرد آموزشی داشته باشد، اعلام کرده‌اند.

با وجود این مخالفت‌ها و اشاره به تأثیرات مثبتی که این پلتفرم می‌تواند داشته باشد، هم‌چنان مسئله مسدودیت و دشواری دسترسی به این شبکه اجتماعی وجود دارد. البته تداوم این محدودیت به‌ویژه در سال‌های اخیر چندان نتوانسته است مانع استفاده از یوتیوب از سوی کاربران ایرانی شود.

داده‌های گزارش تحلیلی اخیر «زلکا» که پلتفرم رصد، پایش و تحلیل شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها است، این نکته را به‌خوبی نشان می‌دهد. بر اساس تحلیلی که زلکا بر روی داده‌های گردآوردی‌شده از یوتیوب فارسی در دو سال گذشته انجام داده، با وجود تمامی محدودیت‌های اعمال‌شده بر این پلتفرم، میزان تولید محتوا و بازدید ویدیوهای یوتیوب فارسی در دو سال اخیر ۱۰ برابر شده است.

بر اساس اطلاعاتی که این پلتفرم رصد و پایش شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده است، از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۲ روند بازدید از ویدیوهای منتشرشده در کانال‌های فارسی یوتیوب سیر صعودی داشته است.

در این گزارش به این نکته اشاره شده است که در مهر ماه ۱۴۰۱ با وجود قطعی‌ها و اختلالات اینترنتی و محدود شدن VPNها، میزان تولید ویدیوها کاهش نداشته اما میزان بازدید دچار کاهش شده است.

انفجار بازدید در یوتیوب فارسی!

البته بر اساس نموداری که در این گزارش منتشر شده، با گذر از پاییز و از دی ماه ۱۴۰۱ میزان بازدیدها هم رفته‌رفته بیشتر شده و در مقایسه میزان بازدیدهای پنج ماه اخیر، این عدد در اردیبهشت ماه بیش از پیش شده است.

بر اساس گزارش تحلیلی زلکا، میزان بازدید ماهانه جدید از ویدیوهای فارسی یوتیوب بیش از ۱۱۹ میلیون و ۵۵۰ هزار بازدید بوده است و این نکته نشان می‌دهد محدودیت‌ها نتوانسته حریف استفاده کاربران از یوتیوب شود.

رشد میزان استفاده از پلتفرم‌های فیلترشده

روح‌الله مومن‌نسب، کارشناس فضای مجازی و عضو سابق کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، چندی پیش در یک نشست به همین شکست در اعمال فیلترینگ و به هدر رفتن سرمایه‌های کشور برای محدودسازی اشاره کرده و گفته بود: «در یک مقطع ۲۰۰ میلیارد تومان برای فیلترینگ هوشمند هزینه شد که با عوض شدن الگوی کد اینستاگرام دور زده شد.»

گزارش تحلیلی دیتاک از میزان استفاده از اینستاگرام در سال ۱۴۰۱ هم نشان داد که فیلترینگ حضور کاربران ایرانی در اینستاگرام را کاهش نداده است. داده‌های این گزارش حتی حکایت از آن دارد که با وجود فیلتر بودن تلگرام، اینستاگرام و توییتر در ایران، هنوز جمعیت چند ۱۰ میلیونی کاربران ایرانی در این سه پلتفرم حضور دارند.

حالا آمار بازدیدها و میزان تولید و انتشار محتوا در یوتیوب هم همین موضوع عدم تأثیرگذاری فیلترینگ را نشان می‌دهد. ماحصل اعمال تمام این محدودیت‌ها این است که پلتفرم‌ها هرچند با دشوارتر شدن دسترسی، باز هم مورد استفاده قرار می‌گیرند و در نهایت آن طور که مسئولان می‌خواهند از سوی مردم کنار گذاشته نمی‌شوند. در این میان البته بخشی از سرمایه‌های کشور برای اعمال فیلترینگ از دست می‌رود و بخش قابل‌توجهی از درآمد و دارایی مردم هم صرف خرید VPN شده و به گفته یکی از نمایندگان مجلس به جیب کاسبان فیلترینگ ریخته می‌شود.

منبع : زومیت 

برچسب ها: یوتیوب فارسی
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳