دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۴  |  Monday, 02 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۴۶۸۲۳
تاریخ انتشار : ۰۷ : ۱۱ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۶
به بهانه زادروز شاعر بی بدیل سینمای ایران
امروز زادروز شاعر لطیف احساس سینمای ایران علی حاتمی است! کارگردانی که جایگزینی برای او نمی توان یافت و شاید هرگز اثری در حد و اندازه فیلمهای او ساخته نشود. زادروزش مبارک!

به گزارش خبرنگار سینمایی دیباچه، امروز 23 مردادماه زادروز شاعر سینمای ایران است؛ هنرمندی که طی سالهای فعالیتش در زندگی کوتاهش، فیلمها و سریال هایی ساخت که همچنان قابل تأمل , تحلیل و بررسی اند و می توان آنها را بارها تماشا کرد و لذت برد! علی حاتمی!

سینمای ایران مانند علی حاتمی به خود ندیده است، تفکر، قلم و فیلمهای علی حاتمی آنچنان به به وجود بکرش تعلق داشت که نمی توان کارگردانی دیگر را با او مقایسه کرد.

علی حاتمی فیلم سازی که واژه بازی و قصه سرایی بلد بود!

علی حاتمی پیش از آنکه کارگردان قابل قبولی باشد قصه گوی خوبی بود که زبان شخصیت هایش را بلد می بود و می دانست هرکدام از آنها باید چه بگویند و چطور بگویند! او دیالوگ نویسی کاربلد بود که زندگی آدمهای فیلمش را شاعرانه روایت می کرد و لطافت و جزئیات سرشار آثارش رمز محبوبیتش بود.

علی حاتمی زاده تهران بود و در سال 1323 زاده شد و کودکی اش را در محله های قدیمی تهران گذراند تا بزرگتر شود و فعالیت هنری اش را از تئاتر آغاز کند. علی حاتمی، طی سالهای فعالیتش در عرصه تئاتر، نمایشنامه های «ساتن»، «قصه حریر»، «ماهیگیر»، «حسن کچل» و «شهر آفتاب و مهتاب» را نوشت و خاک صحنه خورد. او در همان سالها به دانشکده هنرهای دراماتیک رفت و ادبیات نمایشی خواند.

«حسن کچل» نخستین فیلم سینمایی علی حاتمی بود که در سال 1349 ساخته شد و بازیگرانی چون کتایون امیرابراهیمی، ثریا بهشتی، حمیده خیرآبادی، صادق بهرامی و یداله شیراندامی در آن ایفای نقش می کردند و روایتگر عشق حسن کچل و چهل گیس بودند.

پس از موفقیت حسن کچل، حاتمی از تئاتر فاصله گرفت و توانایی های شگرفش را به سینما برد. او بلافاصله پس از تولید «حسن کچل» فیلم طوقی را ساخت. فیلمی درباره عشقی تلخ؛ و درباره کبوتری به نام طوقی که وجودش برای خانواده جز بدبیاری حاصل دیگری ندارد و به فاجعه ای غم انگیز ختم می شود.

دومین فیلم علی حاتمی «باباشمل» بود، فیلمی موزیکال که بازیگرانی چون محمدعلی فردین، ناصر ملک مطیعی، بهمن مفید در آن ایفای نقش می کردند.

علی حاتمی در سال ۱۳۵۱ سه فیلم «قلندر»، «ستارخان» و «خواستگار» را ساخت که در میان آنها «ستارخان» با بازی علی نصیریان، عنایت بخشی و عزت‌الله انتظامی از دیگر آثار او با ارزش ترند. «ستارخان» فیلمی است تاریخی درباره دو شخصیت تاریخی ستارخان و باقرخان که در دوران مشروطیت قیام کردند.

باید گفت علی حاتمی تنها کارگردان سینما نبود و در ساخت مجموعه های تلویزیونی نیز خلاقیت داشت. او در سال 1352 مجموعه تلویزیونی «داستان های مولوی» را ساخت و یک سال بعد «سلطان صاحبقران» را به روی آنتن بود.

علی حاتمی در سال 1356 «سوته دلان»، یکی از بهترین فیلمهای اش را ساخت. «سوته دلان»، اثری غم انگیز درباره خانواده ای قدیمی است که در آن حبیب ظروفچی به عنوان برادر بزرگتر سرپرستی خانواده را بر عهده دارد و از برادر کوچکترش مجید که دچار اختلالات ذهنی و جسمی است مراقبت می کند اما در نهایت عشق مجید به دختری روسپی زندگی او را تحت تأثیر قرار می دهد و اطلاعش از وضعیت واقعی دختر روسپی باعث مرگش می شود پیش از آنکه برای شفا گرفتن به امام زاده داوود برسد.

پس از ساخت «سوته دلان» بود که علی حاتمی نگارش «هزاردستان» را آغاز کرد و تا پیش از ساخت چندبار بازنویسی اش کرد. «هزار دستان» یکی از مجموعه های تلویزیونی ماندگار است تولیدش سالها طول کشید و بازیگران بزرگی چون عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی، علی نصیریان، محمدعلی کشاورز و زنده یاد داوود رشیدی در آن ایفای نقش کرده اند.

علی حاتمی پس از انقلاب تا پیش از مرگش در سال 1375 چند فیلم ساخت که اولین آنها «حاجی واشنگتن»، با اینکه در شرایط سخت و در ایتالیا فیلمبرداری شد، هیچوقت شرایط مناسب اکران نیافت و در زمان خودش آنچنان که باید به چشم نیامد و بازی شگرف عزت الله انتظامی در نقش حاجی واشنگتن آنگونه که باید دیده نشد.

علی حاتمی تا پیش از مرگش فیلمهای «کمال الملک»، «جعفرخان از فرنگ برگشته»، «مادر»، «دلشدگان» و «جهان پهلوان تختی» را ساخت که مرگش باعث شد این آخری نیمه تمام بماند و بهروز افخمی باقی آن را بسازد؛ هرچند که نتوانست مسیر و روند علی حاتمی را در ساخت این فیلم ادامه دهد.

«کمیته مجازات» و «تهران روزگا نو» نیز فیلمهایی هستند که براساس سریال ماندگار «هزار دستان» ساخته شده اند و تدوین آنها را واروژ کریم مسیحی به عهده داشته است.

علی حاتمی پس از 52 سال زندگی در 15 آذرماه 1375 بر اثر بیماری سرطان از میان ما رفت و به دیار باقی پر کشید. یادش زنده است! پس زنده است. زادروزت مبارک شاعر بی بدیل سینمای ایران!



نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳