يکشنبه ۲۷ مهر ۱۴۰۴  |  Sunday, 19 October 2025
کد خبر: ۴۶۵۸۸
تاریخ انتشار : ۰۵ : ۱۲ - ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
یادی از فیلمهای دهه60

«دادشاه» فیلمی اکشن که بخشی از تاریخ را به تصویر می کشد

سینمای دهه 60 ایران روند پرفراز و نشیبی را پیموده تا به اینجا رسیده است. در میان آثار تولید شده در آن سالها آثار ضعیف بسیار است اما در آن میان فیلمهایی تولید شدند که قابل اعتنا بودند و نامشان در لیست ماندگارهای سینما ثبت شده است. فیلم «دادشاه» با همه کاستی هایش یکی از همان آثار است.

به گزارش خبرنگار سینمایی دیباچه، «دادشاه» فیلمی است به تهیه کنندگی و کارگردانی حبیب کاووش که در سال 1361 ساخته شد و بازیگرانی چون سعید راد، خسرو شکیبایی، جعفر والی، آهو خردمند، جمشید هاشم پور و سیروس گرجستانی در آن ایفای نقش می کردند. 

«دادشاه» فیلمی اکشن که بخشی از تاریخ را به تصویر می کشد

در فیلم «دادشاه» دوست محمد (دادشاه) در مخالفت با «اصل چهار ترومن» و مجریان آن در زاهدان یکی از حامیان آن را به نام سردار درانی به دار می کشد. در ادامه ماجرا ژاندارم ها روستای محل سکونت دادشاه را به آتش می کشند و همسرش را اسیر می کنند. دادشاه در مقابله با این اتفاق به پاسگاه حمله می کند و همه نیروهای ارتشی را تار و مار می کند هرچند در آخر از پا در می آید. 
پس از قتل کارول، مسئول «اصل چهار ترومن» در سیستان و بلوچستان و همسرش، دولت وقت به دلیل بی کفایتی استعفا می دهد. دولت جدید به کمک ایلوخان که دادشاه به او اعتماد می کند مذاکره را بهانه قرار می دهد و دادشاه را از پا در می آورد. 

 اگر آثار تولید شده در دهه 1360 نگاهی بیندازیم خواهیم دید که فیلم «دادشاه» نسبت به آثار ضعیف آن زمان فیلمی خوش ساخت به حساب می آید. 

«دادشاه»، فیلمی تاریخی است که اتفاقات واقعی برهه ای از تاریخ این سرزمین را به تصویر می کشد و از مردی می گوید که در مقابل ظلم حاکمان وقت می ایستد.  

گفتنی است، دادشاه فرزند یکی از سران عشایر سفید کوه بود که در سال 1325 هجری شمسی بر اثر اختلاف خوانین با یکدیگر و وابستگی طایفه دادشاه به یکی از خان ها اقدام به شورش کرد. 
حبیب کاووش نویسنده و کارگردان فیلم «دادشاه» در ساخت اثرش از ابزار پیشرفته آن زمان استفاده کرده و تلاشش این بوده که فیلمی خوش ساخت را به مخاطب ارائه دهد که اتفاقأ موفق بوده است؛ هرچند شخصیت پردازی آدمهای فیلم کاستی هایی دارد و خوب مطلق و بد مطلق بودن قهرمان و ضدقهرمان فیلم بزرگترین آنهاست.  

 با همه اینها، فیلمنامه «دادشاه» نسبت به دیگر آثار تولید شده آن زمان وضعیت بهتری دارد. زیرا در آن زمان به قصه و فیلمنامه آثار اکشن توجه خاصی نمی شد. 

یکی دیگر از امتیازات فیلم عوامل حرفه ای آن است نعمت حقیقی فیلمبردار است و موسیقی آنرا فریدون شهبازیان ساخته و تدوین آن را روح الله امامی انجام داده است. 

حبیب کاووش در انتخاب بازیگران فیلم نیز وسواس به خرج داده و از بهترین های بازیگران زمان خودش سود برده است. شاید بتوان گفت سعید راد در نقش دادشاه یکی از بهترین بازی هایش را ارائه داده است. 
در پایان باید گفت شاید فیلم سینمایی «دادشاه» با آثار این سالهای سینما قابل مقایسه نباشد اما یکی از بهترین فیلمهایی است که در دهه 60 ساخته شده است.

مطالب برگزیده
گفت‌و‌گو دیباچه با نویسنده کتاب «پاسیاد پسر خاک»

«پاسیاد پسر خاک»، رمان، داستان بلند و خاطرات شفاهی نیست!

۰۷:۳۰  -  ۱۱ شهريور ۱۴۰۴
رامبد جوان با "کارناوال" کاری کرد، کارستان؛

خبری از آثار طنز قوی در صدا و سیما نیست! روان مردم را جدی بگیرید!

۰۸:۰۰  -  ۰۴ شهريور ۱۴۰۴
گفت‌و‌گو دیباچه با معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش

تحقق عدالت آموزشی، مهم‌ترین هدف نظام آموزشی است!

۱۶:۵۶  -  ۰۳ شهريور ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی

مشهد مقدس آماده میزبانی از میلیون‌ها زائر در دهه پایانی ماه صفر می‌شود

۱۹:۱۷  -  ۲۸ مرداد ۱۴۰۴
رئیس سازمان اورژانس کشور در گفت‌وگو با دیباچه مطرح کرد:

حضور ۴ میلیون زائر در مراسم اربعین پیش‌بینی می‌شود/ کاهش میزان تماس‌های مردم با ۱۱۵ در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه

۱۱:۴۹  -  ۰۸ مرداد ۱۴۰۴
یک نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفتگو با دیباچه:

شنیدن قصه، یکی از نیازهای همیشگی کودکان و نوجوانان است/ کار قصه‌گو نگهداری و نگهبانی از زبان فارسی است

۱۹:۵۶  -  ۲۸ تير ۱۴۰۴
عضو تیم ملی اسکیت در گفت‌و‌گو با «دیباچه» مطرح کرد؛

در مسیر قهرمانی هیچ‌وقت عقب ننشستم؛ در دل جنگ تمرین را رها نکردم

۱۹:۵۱  -  ۲۸ تير ۱۴۰۴
کاپیتان تیم ملی واترپلو در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

رسیدن به صدر جهان سخت است/ با یک بازی بیشتر دومین گلزن برتر آسیا می‌شدم

۱۳:۰۴  -  ۲۴ تير ۱۴۰۴
اشکان ممبینی از کارشناسان چهره و شاخص مسائل بین‌الملل به دیباچه گفت؛

تلاش‌های نظامی برای مهار برنامه هسته‌ای ایران، نمی‌تواند اراده ملت را در مسیر پیشرفت و خودکفایی کشورمان متوقف کند

۲۲:۲۴  -  ۱۵ تير ۱۴۰۴
عضو تیم ملی کشتی آلیش بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

دو طلای آسیا نقطه اوج کارنامه‌ام بود/ ‏طلای جهانی را هدف گرفته‌ام

۱۷:۴۹  -  ۰۸ تير ۱۴۰۴