دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۴  |  Monday, 02 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۴۶۵۸۸
تاریخ انتشار : ۰۵ : ۱۲ - ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
یادی از فیلمهای دهه60
سینمای دهه 60 ایران روند پرفراز و نشیبی را پیموده تا به اینجا رسیده است. در میان آثار تولید شده در آن سالها آثار ضعیف بسیار است اما در آن میان فیلمهایی تولید شدند که قابل اعتنا بودند و نامشان در لیست ماندگارهای سینما ثبت شده است. فیلم «دادشاه» با همه کاستی هایش یکی از همان آثار است.

به گزارش خبرنگار سینمایی دیباچه، «دادشاه» فیلمی است به تهیه کنندگی و کارگردانی حبیب کاووش که در سال 1361 ساخته شد و بازیگرانی چون سعید راد، خسرو شکیبایی، جعفر والی، آهو خردمند، جمشید هاشم پور و سیروس گرجستانی در آن ایفای نقش می کردند. 

«دادشاه» فیلمی اکشن که بخشی از تاریخ را به تصویر می کشد

در فیلم «دادشاه» دوست محمد (دادشاه) در مخالفت با «اصل چهار ترومن» و مجریان آن در زاهدان یکی از حامیان آن را به نام سردار درانی به دار می کشد. در ادامه ماجرا ژاندارم ها روستای محل سکونت دادشاه را به آتش می کشند و همسرش را اسیر می کنند. دادشاه در مقابله با این اتفاق به پاسگاه حمله می کند و همه نیروهای ارتشی را تار و مار می کند هرچند در آخر از پا در می آید. 
پس از قتل کارول، مسئول «اصل چهار ترومن» در سیستان و بلوچستان و همسرش، دولت وقت به دلیل بی کفایتی استعفا می دهد. دولت جدید به کمک ایلوخان که دادشاه به او اعتماد می کند مذاکره را بهانه قرار می دهد و دادشاه را از پا در می آورد. 

 اگر آثار تولید شده در دهه 1360 نگاهی بیندازیم خواهیم دید که فیلم «دادشاه» نسبت به آثار ضعیف آن زمان فیلمی خوش ساخت به حساب می آید. 

«دادشاه»، فیلمی تاریخی است که اتفاقات واقعی برهه ای از تاریخ این سرزمین را به تصویر می کشد و از مردی می گوید که در مقابل ظلم حاکمان وقت می ایستد.  

گفتنی است، دادشاه فرزند یکی از سران عشایر سفید کوه بود که در سال 1325 هجری شمسی بر اثر اختلاف خوانین با یکدیگر و وابستگی طایفه دادشاه به یکی از خان ها اقدام به شورش کرد. 
حبیب کاووش نویسنده و کارگردان فیلم «دادشاه» در ساخت اثرش از ابزار پیشرفته آن زمان استفاده کرده و تلاشش این بوده که فیلمی خوش ساخت را به مخاطب ارائه دهد که اتفاقأ موفق بوده است؛ هرچند شخصیت پردازی آدمهای فیلم کاستی هایی دارد و خوب مطلق و بد مطلق بودن قهرمان و ضدقهرمان فیلم بزرگترین آنهاست.  

 با همه اینها، فیلمنامه «دادشاه» نسبت به دیگر آثار تولید شده آن زمان وضعیت بهتری دارد. زیرا در آن زمان به قصه و فیلمنامه آثار اکشن توجه خاصی نمی شد. 

یکی دیگر از امتیازات فیلم عوامل حرفه ای آن است نعمت حقیقی فیلمبردار است و موسیقی آنرا فریدون شهبازیان ساخته و تدوین آن را روح الله امامی انجام داده است. 

حبیب کاووش در انتخاب بازیگران فیلم نیز وسواس به خرج داده و از بهترین های بازیگران زمان خودش سود برده است. شاید بتوان گفت سعید راد در نقش دادشاه یکی از بهترین بازی هایش را ارائه داده است. 
در پایان باید گفت شاید فیلم سینمایی «دادشاه» با آثار این سالهای سینما قابل مقایسه نباشد اما یکی از بهترین فیلمهایی است که در دهه 60 ساخته شده است.

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳