به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه دیباچه، امروز در دومین قسمت به سراغ «قلعه دختر» که یکی از اماکن تاریخی شهر کرمان است می رویم.

طبق آمار و ارقام به دست آمده استان کرمان یکی از غنی ترین شهر ها در اماکن تاریخی می باشد ،این استان بیش از 660 اثر ملی ثبت شده دارد که در این میان سه اثر جز میراث جهانی یونسکو نیز می باشد.
قلعه دختر یا آتشکده آناهیتا، از یادگاران تاریخی پیش از اسلام یکی از آثار تاریخی مرتبط به زرتشتیان در شهر کرمان می باشد.
این قلعه بر فراز تپههای مرتفعی در شرق استان کرمان قرار دارد، مصالح به کار رفته در ساخت قلعه دختر تنها خشت خام و گل رس بوده و به عقیده مورخان در حدود 220 سال پیش از میلاد مسیح ساخته شده است.
قلعه فوق دو قسمت مجزا دارد. قسمتی که بر تپه مرتفع جنوب شرقی قرار گرفته، در گذشته قلعه کوه نامیده میشد و قسمت دوم که بر تپهای کوتاهتر واقع شده به قلعه دختر شهرت یافته است.
برخی از کارشناسان معتقدند که در گذشته هر مکان بلند مرتفعی که به نوعی صعبالعبور بوده به نام دختر نامگذاری میشده اما گروهی دیگر بر این باورند که علت این نامگذاری فتح نشدن این قلعه این توسط دشمنان در دوران آبادی آن بوده است.
البته هنوز کارشناسی لازم در خصوص قدمت این بنا صورت نگرفته است.
بنابر منابع تاریخی این قلعه در هنگام فتح کرمان توسط اردشیر بابکان در منطقهای به نام گواشیر در مرکز ولایت کرمان بوده است.
دو در ورودی که ارتفاع آنها به 3 متر میرسد، در دیوار این قلعه ساخته شدهاند و بر بالای یکی از این ورودیها کتیبهای روی سنگ نوشته شده است، ظاهرا قلعه دختر به نام ساسان از سرداران مشهور بابک خرم دین تعلق داشته و زمانی به قلعه ساسان معروف بوده است.
در زمان حکومت سلجوقیان، ساکنان کرمان از « قلعه دختر» بعنوان پناهگاه استفاده میکردهاند.