چهارشنبه ۰۲ آبان ۱۴۰۳  |  Wednesday, 23 October 2024

دیباچه

کد خبر: ۴۵۷۷۹
تاریخ انتشار : ۰۸ : ۱۶ - ۱۷ تير ۱۳۹۶
به مناسبت حضور خالق فیلمهای «سازدهنی» و «دونده» در جشنواره «کارلووی واری»
امروز پنجاه و دومین جشنواره فیلم «کارلووی واری» در جمهوری چک به پایان می رسد و این در حالی است که امیر نادری با فیلم «کوه» در این رویداد مهم سینمایی حضور دارد؛ یادداشت زیر درباره امیر نادری و روال فیلمسازی او طی این سالهاست.

به گزارش خبرنگار سینمایی دیباچه، امروز پنجاه و دومین جشنواره فیلم «کارلووی واری» در جمهوری چک به پایان می رسد و این در حالی است که امیر نادری کارگردان صاحب نام ایرانی با فیلم «کوه» در این رویداد مهم سینمایی حضور دارد و از روز نخست تا پایان جشنواره، فیلمش چهار اکران داشته است.

امیر نادری، آپاراتچی با استعدادی که کوه «آلپ» را فتح کرد!

امیر نادری یکی از کارگردان های موج نوی سینمای ماست؛ کارگردانی که با ساخت آثاری خوش ساخت نام خود را در ذهن سینما دوستان چند نسل، زنده نگاه داشته است.

«تنگسیر» یکی دیگر از آثار این کارگردان تجربه گرای سینمای ایران است؛ اقتباسی موفق از رمان با ارزش صادق چوبک به همین نام که همواره تحسین منتقدان و تحلیلگران سینما را برانگیخته است.

امیر نادری با اینکه سالهاست از ایران مهاجرت کرده و ارتباطش با سینمای ایران قطع است اما با همان چند اثر سینمایی که در ایران ساخته نام خود را در لیست صاحب نامها قرار داده است.

او کودکی سخت و فقیرانه اش را با تخمه فروشی جلوی سینماها گذرانده بود و از دل جامعه ای در جنوب شهرِ یکی از شهرهای جنوبی ایران پا به عرصه سینما گذاشته بود. بعد، چراغ قوه به دست گرفته بود و کنترلچی شده بود و بعدش آپاراتچی و سپس دیدن فیلمهای خارجی در شرجی زادگاهش آبادان و... تئاتر و... بعد مهاجرت به تهران و کار در عکاسخانه و آشنای اش با علیرضا زرین دست که بعدش عکاس فیلم «قیصر» مسعود کیمیایی و «حسن کچل» علی حاتمی شد و پس از آن، نخستین فیلمش «خداحافظ رفیق» را ساخت و بعد از آن باقی فیلمهایش «تنگنا»، «ساز دهنی»، «تنگسیر»، «مرثیه»، «ساخت ایران» را کارگردانی کرد؛ و بالاخره در سال 1364 پس از ساخت فیلم «دونده» و اثر اکران نشده «آب باد خاک» از ایران رفت.

امیر نادری اما پس از مهاجرت نتوانست آنگونه که باید خط فکری پیش از رفتنش را دنبال کند و طبق آن روال، فیلم بسازد، شاید به این دلیل که از چرخه ای که می شناخت و در آن رشد یافته بود، دور شده بود، و شاید به این دلیل که نادری فیلمسازی تجربی بود و از جامعه ای فیلم می ساخت که در آن بزرگ شده بود. او با اینکه طی سالهای حضورش در اروپا همواره فیلم ساخته اما نتوانسته آثاری در حد و اندازه «تنگسیر»، «دونده» بسازد.

نادری فیلمهای « جستجو»، «برنده»، « منهتن از روی شماره »، « آ، ب، ث... منهتن»، «ماراتن»، « دیوار صوتی»، « وگاس: بر اساس یک داستان واقعی»، «60 ثانیه تنهایی در سال صفرکات»، را طی سالهای اقامتش در آمریکا ساخته که بیشتر آنها در جشنواره های مختلف و معتبر برنده جایزه شده اند.

فیلم «کوه» آخرین اثر سینمایی امیر نادری است؛ اثری که در دامنه کوه آلپ، واقع در ایتالیا فیلم برداری شده و درباره آدمهای مختلف از فرهنگ هایی متفاوت است. آدمهایی گرفتار جبر جغرافیایی که سعی دارند برای بقا با اتفاقات پیرامونشان مبارزه کنند؛ هرچند که راه به جایی نبرند.

فیلم «کوه» اثری سمبولیک به حساب می آید و به گفته نادری صد درصد ایتالیایی است و مانند دیگر فیلم‌های او کم دیالوگ است.

فیلم «کوه» درباره زندگی خانواده ای است که در تلاشند با این واقعیت که قله ۲۵۰۰ متری مانع تابیده شدن خورشید به زمین‌هایشان می‌شود، مبارزه کنند تا از زندگی ساقط نشوند. آگوستینو مرد خانواده با پتک به جنگ کوه می رود تا نور خورشید بر آنها بتابد. او در نهایت موفق می شود اما در این راه جان خود را از دست می دهد.

فیلم «کوه» که پیش تر در جشنواره های دیگر نیز اکران شده بود در پنجاه و دومین جشنواره فیلم « کارلووی واری» بدون حضور کارگردان و دیگر عوامل، تنها با حضور بازیگر نقش مرد آن در جشنواره فیلم کارلووی واری به نمایش درآمد.



وحید خانه ساز

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
مجیدکریمی، کارگردان فیلم سینمایی " نفرین آرتا" و مستندساز در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

بزودی تاریخ هنر در دنیا با معرفی تمدن آرتا یا تمدن جیرفت، تغییر خواهد کرد/ ضرغامی، با اینکه اهل رسانه بود، هیچگونه کمک مالی به "نفرین آرتا" نکرد!

۱۶:۲۲  -  ۳۰ مهر ۱۴۰۳
رکورددار پرش با نیزه بانوان در گفت وگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

دختران دونده ایران همیشه روی سکو هستند/ نیاز دارم تجهیزاتم را به روز کنم!

۱۸:۱۴  -  ۲۵ مهر ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با محسن زارعی، رییس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت آموزش و پرورش

پاسخ به چند پرسش خبرنگار دیباچه درباره کیفیت نظام آموزش و پرورش

۰۹:۰۳  -  ۲۴ مهر ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با زکیه سیف، بازیگر نقش خاتون در نمایش " مبارک و خاتون پرده نشین"

از قصه‌ی یک زن مستجاب الدعوه تا گریزی به الهی نامه‌ی عطار!

۰۹:۰۲  -  ۲۴ مهر ۱۴۰۳
مهدی غفوریان، آهنگساز و خواننده کشورمان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

صداقت در کلام ، از شاخصه های اصلی یک  ترانه اصیل ایرانی است

۰۹:۰۲  -  ۲۹ مهر ۱۴۰۳
دبیر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت در گفتگو با دیباچه:

نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت برگزار می‌شود/ جایزه ویژه جشنواره باعنوان «شهید اسماعیل هنیه»

۱۶:۲۹  -  ۲۳ مهر ۱۴۰۳
تهیه کننده و کارگردان پروژه مستند نمایشی «شهدای غریب در اسارت» در گفتگو با دیباچه:

مستند نمایشی «شهدای غریب در اسارت» از شبکه افق پخش می‌شود/ روایتی ۱۳ قسمتی بر اساس خاطرات آزادگان

۱۶:۲۶  -  ۲۳ مهر ۱۴۰۳
عضو تیم ملی کاراته در گفت‌وگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

روی کاغد قهرمان آسیا بودیم/ نبود بازی های تدارکاتی، ضربه اصلی را به ما زد

۱۴:۲۷  -  ۱۶ مهر ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با علی فریادی؛ از شرکت کننده عصرجدید تا مجری برنامه " خوش نمک "

فرهنگ طنز در بین مردم و جامعه ضعیف و نوپاست/ وجود محدودیت در بستر طنز، صرفا تقصیر رسانه ملی، سانسور‌ها و خط قرمز‌ها نیست!

۰۹:۰۱  -  ۲۴ مهر ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار