دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴  |  Monday, 21 July 2025
کد خبر: ۴۳۴۸۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۳۳ : ۱۵ - ۱۶ فروردين ۱۳۹۶
نگاهی به یک تئاتر مستند

«شلتر» از کارتن خوابی تا تئاترشهر!

نمایش «شلتر» یکی از آثار پرفروشی است که مدتی است در تئاترشهر به روی صحنه است؛ اثری مستند درباره کارتن خوابهای واقعی! «شلتر» به روزهای پایانی اجرا نزدیک می شود و همین بهانه ای است برای پرداختن به این اثر نمایشی.

به گزارش خبرنگار تئاتر دیباچه، نمایش «شلتر» نوشته ساناز بیان به کارگردانی امین میری از بهمن ماه سال پیش تاکنون در سالن قشقایی تئاترشهر به روی صحنه است؛ اثری که پرفروشترین نمایش سال 95 بود و هنوز هم با استقبال مخاطبان مواجه است و گیشه خوبی دارد.

چنانکه که در پوستر و بروشور اثر آمده، نمایش «شلتر» اثری است مستند! اما تئاتر مستند چیست؟

«شلتر» از کارتن خوابی تا تئاترشهر!

تئاتر مستند

پیتروایس یکی از پیشگامان تئاتر مستند، اساس این گونه از تئاتر را تحقیق و پژوهش می داند؛ که در نهایت گزارش ها، اسناد و مدراک در بازسازی یک اتفاق واقعی به کار می آیند تا نمایشی در این سبک و سیاق به روی صحنه برود؛ در این نوع تئاتر، تماشاچی از تاریخ رخ دادن وقایع اطلاع دارند و تا حدودی جزئیات آن را می دانند! 

البته در تئاتر مستند جدید که در دهه نود میلادی با حضور کارگردان هایی جدید شکل گرفت دیگر از اسناد مکتوب استفاده نمی کنند؛ بلکه تاریخ شفاهی را اساس کار خود قرار می دهند. در تئاتر مستند مدرن، اتفاق ها و شخصیت های سیاسی در کانون توجه نیستد و پرداختن به موضوعات اجتماعی رایج است.

و اما نمایش شلتر...

واژه «شلتر» انگلیسی است و اصطلاحی است برای مکان هایی که به نگهداری افراد بی خانمان اختصاص دارد.

نمایش شلتر حاصل دو سال تحقیق امین امیری و گروهش است. ساناز بیان نیز به عنوان نویسنده تلاش کرده با تکیه بر ویژگی های یک اثر مستند نمایشنامه را بنویسد و تلاش کرده بدون پیش داوری و بی طرفانه شیوه روایتش را گزارش گونه پیش ببرد و البته در کارش موفق بوده است.

امین امیری نیز با کمی اغماض در کارگردانی موفق عمل کرده است. به طور شفاف می توان اینگونه گفت که نمایش «شلتر» یک اثر نزدیک به مستند است و کاملأ در این گونه نمایشی نمی گنجد! که دلیل آن نوع بازی بازیگران آن است! 

بازیگران، بازی واقعی و باورپذیر از شخصی حقیقی و به فنا رفته را ارائه کرده اند؛ اما این رسیدن به سطح و مرتبه زمانی موفقیت محسوب می شود که در نمایشی رئالیسی اتفاق افتد، نه در اثری که گونه مستند را یدک می کشد و از همان ابتدا توقع مخاطب را نسبت به واقعی بودن نمایش، آدمها و وقایع آن بالا می برد! البته در اینباره نمی توان بر امین امیری خیلی خرده گرفت؛ به هرحال همین که جسارت پرداختن به چنین گونه سخت و زمان بری را دارد قابل تحسین است؛ به اضافه اینکه او از پس صحنه های شلوغ و پر رفت و آمد اثرش خوب برآمده و با ارائه میزانسن های درست توازن های لازم را به نمایش و اجزائش داده است.

در پایان باید گفت وجود چنین نمایش هایی در هر برهه ای لازم است؛ آثاری آسیب شناسانه و البته تکان دهنده که می توانند مخاطب را به اندیشیدن وا دارند و مسئولان را به حل مسئله و مشکل ترغیب کنند.

اجرای نمایش «شلتر» به زودی در تئاتر شهر به پایان می رسد؛ اثری که بدون وجود بازیگران چهره توانسته پرفروشترین نمایش سال شود؛ پس به طور حتم چنین نمایشی ارزش دیدن دارد.

الناز اسمعیل زادگان، بهار اعتماد، سمیرا اکبری، سارا بانکی، بهنوش پات، ساناز پوردشتی، ستاره جباری، خدیجه حسانی، ساجده حمیدی، سرور خسروانی، نیلوفر دربندی، مرضیه زهری، امید سلیمی، آنالی شکوری، پریا قانع، مهدیه کوهستانی در «شلتر» بازی می کنند و سجاد افشاریان دارماتورژ و تهیه کننده آن است.

نمایش «شلتر» در سالن قشقایی تئاترشهر به روی صحنه است و در روزهای شانزدهم، هفدهم و هجدهم فروردین ماه در دو نوبت ساعت 17:30 و 20 روی صحنه می رود.


یادداشت وحید خانه ساز
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
امین
|
-
|
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۹
0
0
از این مدل هنرمندان به اصطلاح روشنفکر بیزارم
مطالب برگزیده
پژوهشگر موسیقی آذربایجان و نوازنده ساز قوپوز در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

عاشیق‌ها صدای تاریخ و فرهنگ مردم آذربایجان هستند/ موسیقی آذربایجان، موسیقی زنده و مردمی است

۱۳:۰۱  -  ۱۸ خرداد ۱۴۰۴
ملی پوش فوتبال زنان با «دیباچه» مطرح کرد؛

از لیگ تا تیم ملی؛ گلرهای ایران برای یک رؤیا متحد شده‌اند

۱۲:۵۴  -  ۱۸ خرداد ۱۴۰۴
عضو تیم ملی وزنه برداری در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قهرمانی آسیا فقط شروع مسیر من است/ تمرین با بزرگان جهان برایم ارزشمند است

۱۲:۳۳  -  ۰۴ خرداد ۱۴۰۴
قهرمان اسکواش زنان کشورمان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

اسکواش زنان ایران در مسیر پیشرفت حرکت می کند/ هدفم رسیدن به رنکینگ زیر ۵۰ جهان است!

۰۹:۰۰  -  ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴
سرمربی تیم ملی تنیس در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

از میزبانی تور جهانی برای محک بازیکنان ملی بهره می‌بریم/ همه بازیکنان زیر ذره‌بین هستند

۱۶:۲۳  -  ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴
سرمربی تیم قهرمان لیگ کانوپولو در گفتگو با«دیباچه» مطرح کرد؛

با تجهیزات حرفه‌ای به مدال جهانی نزدیک می‌شویم/ نسل جوان انگیزه بیشتری برای قهرمانی دارند

۰۹:۰۰  -  ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴