دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۴  |  Monday, 02 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۴۲۷۲۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۱ : ۲۱ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۵
امروز ششم اسفندماه زادروز غزلسرای شعر پارسی هوشنگ ابتهاج است؛ شاعری که حافظ را می شناسد و غزل را زندگی می کند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری دیباچه، امروز ششم اسفندماه زادروز مرد غزل معاصر هوشنگ ابتهاج است. شاعری که غزل پارسی را با تمام وجودش در شعرهایش زنده و جاری کرده است؛ شعرهایی مملو از مضامین زیبا و تشبیهات و استعاره های بدیع و ظریفی که خواننده را به وجد می آورد و او را به دوباره و دوباره خواندن شعر وا می دارد.

هوشنگ ابتهاج مردی که تمام وجودش را غزل گرفته است!
بی شک اعتبار و ارزش ابتهاج و شعرهای وزینش بر هیچ شعرخوان و شاعری پوشیده نیست، تا آنجا که برخی از اساتید و اهل فن از او به عنوان حافظ معاصر یاد می کنند. شاید هم حضور گرانبهای عشق در شعرهای ابتهاج عصاره دلباختگی او در جوانی به بانویی ارمنی است که گالیا نام داشته است. دختری که ابتهاج در شعر «کاروان» از او نام برده است.

هوشنگ ابتهاج در سال 1306 در شهر رشت به دنیا آمده است. پس از پایان تحصیلات ابتدایی به تهران می آید و در همان دوران دبیرستان نخستین شعرهایش  را در مجموعه به نام «نخستین نغمه ها» چاپ می کند؛ سپس با نیما آشنا می شود و به شعر نیمایی رو می آورد و کمی بعد کتاب «سراب» را با اسلوب جدید و  با اشعاری در قالب چهارپاره منتشر می کند؛ و در مجموعه های بعدی اشعار عاشقانه را رها می کند و تحت تأثیر سالهای پر التهاب دهه سی به اشعار اجتماعی روی می آورد.

 ابتهاج همچنان شعر می سراید تا سال 1350 فرا رسد و او سرپرست برنامه گل های رادیو ایران شود و برنامه موسیقیایی «گلچین هفته» را پایه گذاری کند؛ برنامه ای که در آن محمدرضا شجریان، شهرام ناظری و حسن قوامی اشعاری از ابتهاج را خواندند، که مشهورترین آنها شعر تو ای پری کجایی است. ابتهاج تا سال 1356 سرپرست برنامه گل ها باقی می ماند و بعد از حادثه 17 شهریور، در اعتراض به کشتار مردم در میدان ژاله، به اتفاق حسین علیزداه و محمدحسین لطفی از سمت خود استعفاء می دهد.

و بالاخره اینکه هوشنگ ابتهاج تا به امروز شعر سروده است و مهم ترین اثر او تصحیح غزلهای حافظ است که با نام «حافظ به سعی سایه» منتشر شده است؛ کتابی که حاصل یک عمر پژوهش ابتهاج درباره حافظ است. «سیاه مشق»، «شبگیر»، «تاسیان»، «تا صبح شب یلدا» و «زمین» نیز آثار دیگری هستند که ابتهاج با قلم درفشانش آنها را نوشته است.

هوشنگ ابتهاج، امروز ششم اسفند ماه، 89 ساله می شود تا ادبیات ایران به داشتن چون اویی افتخار کند و به خود ببالد. زادروزت مبارک بزرگ مرد غزل ایران و قلمت عشق افزا!

یادداشت وحید خانه ساز
برچسب ها: هوشنگ ابتهاج ، غزل ، حافظ
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۶
0
0
زادروزش مبارك
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳