جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳  |  Friday, 22 November 2024

دیباچه

کد خبر: ۴۱۶۴۸
تاریخ انتشار : ۵۰ : ۱۳ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۵
یادداشتی بر نمایشی از کشور عراق؛
«سلفه» نمایشی است که در بخش مسابقه بین الملل جشنواره تئاتر فجر به روی صحنه رفته است. اثری متکی به تماشاگر که با فاصله گذاری به نقد جنگ و موقعیتهای مشابه می پردازد.

به گزارش خبرنگار تئاتر پایگاه خبری دیباچه، نمایش«سلفه» اثری است از کشور عراق که در سی و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به روی صحنه رفته است و کارگردان آن عامل ابولهیل است.

«سلفه» نمایشی بازیگوشانه که از جنگ می گوید

«سلفه» اثری موفق است زیرا در گام اول با مخاطب ارتباط برقرار کرده. به بیان بهتر می توان گفت سلفه یک بازی جمعی است که مخاطب در آن سهیم شده و جزیی از اجرا می شود. ماجرا از این قرار است که، در بدو ورود یکی از اعضای نمایش به مخاطبان کارتی می دهد که شماره ای روی آن درج شده است و به دوزبان عربی و انگلیسی روی آن موضوع و حالت نوشته شده است. مخاطب کارت به دست سر جایش می نشنیند؛ موسیقی پخش می شود و پس از دقایقی دو بازیگر به روی صحنه می آیند و تا نمایش جمعی شود. بازیگران به جلوی صحنه می آیند و پس از گپ و گفتی کوتاه به زبان انگلیسی و سپس عربی خود را معرفی می کنند و شماره ای را می خوانند! مخاطبان به کارت هایشان نگاه می کنند و یکی از آنها پس از تأیید شماره موضوع و حالت درج شده روی کارت را با صدای بلند می خواند و بازیگران موقعیت را بازی می کنند و پس از آن شماره ای بعدی و ادامه ماجرا...این کلیتی از نمایش «سلفه» است اثری که از جنگ می گوید. دو جوان عراقی با موقعیت خاص جغرافیایی و سیاسی، تعاریف خود را از موضوعات جهانی، در قالب بازی ارائه می دهند و این قصه تا به آخر ادامه دارد تا نمایش «سلفه» را به اثری اپیزودیک تبدیل کند.

نمایش «سلفه» موفقیت خود را مدیون ایده است و در جزئیات با کاستی هایی روبرو است. با اینکه بازیگران در استفاده از بدن تا حدودی موفق عمل کرده اند اما بازی ها به همان اندازه ضعیف است که موقعیتهای پیشنهادی از طرف تماشاگران بزرگ و مهم هستند. با توجه به نوع بازی بازیگران چنین به نظر می رسد که کارگردان تا به آخر درگیر متن بوده و بازیگران را از بداهه گویی باز داشته است و همین دست بازیگران را در ارائه بازی بهتر بسته است زیرا نمایش «سلفه» یک اثر متکی به تماشگر است و درام آن در ارتباط دو سویه بازیگران و مخاطبان شکل می گیرد.

هرچند نمایش رو به آخر می رود تأثیر موسیقی و افکت بیشتر می شود و از میانه به بعد کارگردان نمایش، گوشه چشمی به موسیقی رپ داشته و سعی کرده با استفاده از موسیقی و کلام، تنوعی در اجرای اثر ایجاد کند تا رخوت را از مخاطبان بگیرد و آنها را به دیدن ادامه نمایش ترغیب کند؛ اما بیان بازیگران این اجازه را به او نمی دهد و اجرای این سبک از موسیقی چون وصله ای سنجاق شده به اثر الکن باقی می ماند.

طراحی صحنه موجز و کاربردی است و ریتم نمایش در تمام 45 دقیقه اجرا که زمان مناسبی است یکدست باقی می ماند.

در پایان باید گفت نمایش«سلفه» حاصل نگاه کارگردانی است که جنگ را از نزدیک لمس کرده و مشکلات کشورهای خاورمیانه را از نگاه دو جوان شاید نسل چهارمی مورد تحلیل قرار می دهد.



یادداشت وحید خانه ساز
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
گفتگو دیباچه با رییس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان

شرکت ۷۰ طرح از ۱۹ استان در نمایشگاه جشنواره خوارزمی/منتخبین جشنواره، بدون کنکور وارد دانشگاه می‌شوند!

۰۹:۰۰  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ما با کلاس‌های آزاد در دنیا ارتباط داریم/ سعی داریم با وزارت علوم همکاری داشته باشیم، اما این همکاری تاکنون رضایت بخش نبوده است!

۲۰:۴۲  -  ۲۹ آبان ۱۴۰۳
مجید اسماعیلی، نوازنده پیشکسوت ویولنسل در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

ارکسترهایی که در کشورمان برگزار می‌شوند، هم ردیف ارکستر های کشور های دیگر هستند!

۱۴:۱۵  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان در گفتگو با دیباچه خبر داد؛

نمایش گرگوربافی و تراش صدف‌های دریایی در نمایشگاه ملی صنایع دستی/ بندرلنگه به‌عنوان شهر ملی گلابتون، شناخته شده است

۱۳:۰۲  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با استاد فرهاد فخرالدینی، بنیان گذار ارکستر ملی ایران

عرصه موسیقی نیازمند حمایت دولت است و نباید به آن آسیب بزنند! / تِم سازی نمی‌تواند یک اثر موسیقایی را فاخر کند!

۲۰:۲۴  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگوی دیباچه با مهدی وثوقی راد، بازیگر پیشکسوت عرصه تئاتر و تلویزیون

برخی از نمایش‌های روی صحنه، اصالت و پختگی لازم را ندارند/ آخرین خبرها از پروژه جدید نیما جاویدی!

۱۳:۲۱  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
" گالری آرت پرشیا " میزبان هنرمند معاصر کشورمان شد؛

شگفتی نمایشگاه انفرادی آثار استاد "جلیل خلیلی" و هنری که باید دیده شود!

۲۰:۰۴  -  ۲۲ آبان ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار