دوشنبه ۲۴ شهريور ۱۴۰۴  |  Monday, 15 September 2025
کد خبر: ۲۴۸۹۶
تاریخ انتشار : ۳۴ : ۱۴ - ۰۱ شهريور ۱۳۹۵
یادداشتی درباره کتاب انتظار و دو داستان دیگر نوشته مارسل امه با ترجمه اصغر نوری

فروریختن جهانِ مرتب و شاد

یک کتاب کوچک با سه داستان کوتاه از مارسل امه، سه داستانی که از حیث محتوا و فضا دو به دو در ارتباطند. و لولای این داستان‌ها، داستان "مامور وصول مالیات" است که گویی از آنجا که تمام می‌شود، داستان انتظار شروع می‌شود.



امیر حمیدی

یک کتاب کوچک با سه داستان کوتاه از مارسل امه، سه داستانی که از حیث محتوا و فضا دو به دو در ارتباطند. و لولای این داستان‌ها، داستان "مامور وصول مالیات" است که گویی از آنجا که تمام می‌شود، داستان انتظار شروع می‌شود. از طرفی دیگر فضای داستانی "مامور اجرا" نیز به شکلی در فضای داستان "مامور وصول مالیات" است. با این تفاوت که  نظم شادمانه‌‌اش برای همه قابل قبول و پذیرفتنی شده است و همین پذیرش و باور جهانی ساخته است که حماقت را به شکلی قانونی و باور پذیر تبدیل به فضیلت و ایثار و تعهد کرده است. چنانکه هیچ کس به خودش اجازه‌ی پرسش و شک نمی‌دهد چرا که همه چیز در دل یک قانون پذیرفته شده پیش می‌رود و اگر اعتراضی هم باشد به دلیل کاغذ بازی فضاهای قضایی بهتر است از خیرش بگذریم. حماقتی که مثل دومینو از یک مامور وصول مالیات شروع می‌شود و به تمام شهروندان سرایت می‌کند. مامور وصول مالیاتی که زنش با یک ستوان فرار می‌کند در یک ساده‌لوحی احمقانه و همزمانی نامه‌ اخطار مالیاتی که خودش برای خودش ارسال کرده است به این نتیجه می‌رسد که قانون، قانون است اما در مورد او فقط کمی بی عدالتی شده است پس برای باقی شهروندان نیز اخطار می‌فرستد تا زنانشان را به اداره‌ی مالیات تحویل دهند  و از این عمل با عنوان ایثار نام می‌برد و جالب اینکه دیگران هم با اندوهی نمایشی خیلی مسئولانه و متعهد زنانشان را به اداره‌ی مالیات تحویل می‌دهند طنز ماجرا آنجا جانکاه‌تر می‌شود که در اوج این نمایش وزیر مالیات  و رییس کابینه ناگهانی سر می‌رسند و از باور چنین حماقتی از طرف مردم جا می‌خورند اما در نهایت به این نتیجه می‌رسند که خب این هم تحولی‌ست به نفع نظام و... پس مامور وصول مالیات ارتقا شغلی می‌گیرد تا بیشتر بتواند شرافت مردم را هم به نفع دولت و حکومت وصول کند "اما جنگ از راه رسید" پیش از ترک این جهان قانونی و منظم انسانی ابلهانه سری هم به جهان قوانین ابلهانه‌ی کلیسا و حساب و کتاب آخرتی‌اش بزنیم در داستان مامور اجرا با انسانی طرفیم که حالا با فضلیت تعهدش به قوانین جامعه‌اش به عرش الهی آمده است و به جای استقبال با توبیخ روبرو می‌شود  آن هم در اولین و از طرف اولین قدیس دادگاه عرش الهی طوری‌ که خود خدا هم در مقابلش چندان جرات ابراز نظر ندارد.  و سن پی‌یر حکمش را اعلام کرده است. پرونده‌ی اعمال مالیکورن چیز دندان گیری برای کسب پاداش ندارد  و آن تعهد  جهانی‌اش  به قوانین انسانی حالا سبب توبیخش شده اند و پافشاریَش بر این که او مرد قانون بوده و اجرای قانون هم دردسرهای خودش را دارد. سن پی‌یر را عصبانی می‌کند اما با دخالت خدا مالیکورن مهلتی دوباره می‌یابد تا به زمین باز گردد و این بار سرسختانه و به همان حماقت، مرد قوانین آسمانی شود، به همان سرسختی در ثبت و ضبط قوانین انسانی شروع به نیکی می‌کند و با دقت تمام اعمالش را دفتری بزرگ می‌نویسد تا در روز حساب با تکیه بر آنها خود را نجات دهد ولی وقتی در انتهای داستان تحت یک شرایط عجیب و غریب با مالک زورگویی در دفاع از مستاجری مظلوم درگیر و کشته می‌شود وَ جمله‌ای را به زبان می‌آورد: مرگ بر مالک‌ها! مرگ بر مالک‌ها! و همین جمله‌است که در محضر سن پی‌یر قابل استنادست و سبب نجات او می‌شود و خدا هم می‌گوید: چه قدر زیباست. چه قدر زیباست.

دیباچه-امه

ایهام پایانی داستان و طنز آن سبب می‌شود که آدمی احساس کند مارسل امه چپ‌ها را دست انداخته است که حتا خدا هم با شماست از طرفی هم گویی واقعن تنها فضیلت انسانی همین مبارزه با زورگویان سرمایه دار است اما مواجهه با قوانین چنان ابلهانه است که آدمی از تشخیص باز می‌ماند. داستان انتظار هم داستان تشکیل کمون شکست‌خوردگان و له شده‌هاست. داستان چهارده نفر که جنگ انسانی آنها را نابود کرده است و حالا صفی تشکیل داده‌اند برای روایت چهره‌ای دیگر از زندگی ، مسلمن در چنین فضایی روایت‌ها هر کدام در خود اندوه طاقت فرسایی را حمل می‌کنند از روایت دختری شانزده ساله که مورد تعرض قرار گرفته است، تا قصه‌ی زندگی کوپنی تا دنبال تابوتی گشتن برای یکی از خودشان که حالا مرده است تا با مرگش آنها را به شکل نمادین به نحوست نزدیک کرده باشد. انتظار و دو داستان دیگر را نشر حکمت کلمه با ترجمه‌ی اصغر نوری منتشر کرده است.
مطالب برگزیده
یک نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفتگو با دیباچه:

شنیدن قصه، یکی از نیازهای همیشگی کودکان و نوجوانان است/ کار قصه‌گو نگهداری و نگهبانی از زبان فارسی است

۱۹:۵۶  -  ۲۸ تير ۱۴۰۴
عضو تیم ملی اسکیت در گفت‌و‌گو با «دیباچه» مطرح کرد؛

در مسیر قهرمانی هیچ‌وقت عقب ننشستم؛ در دل جنگ تمرین را رها نکردم

۱۹:۵۱  -  ۲۸ تير ۱۴۰۴
کاپیتان تیم ملی واترپلو در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

رسیدن به صدر جهان سخت است/ با یک بازی بیشتر دومین گلزن برتر آسیا می‌شدم

۱۳:۰۴  -  ۲۴ تير ۱۴۰۴
اشکان ممبینی از کارشناسان چهره و شاخص مسائل بین‌الملل به دیباچه گفت؛

تلاش‌های نظامی برای مهار برنامه هسته‌ای ایران، نمی‌تواند اراده ملت را در مسیر پیشرفت و خودکفایی کشورمان متوقف کند

۲۲:۲۴  -  ۱۵ تير ۱۴۰۴
عضو تیم ملی کشتی آلیش بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

دو طلای آسیا نقطه اوج کارنامه‌ام بود/ ‏طلای جهانی را هدف گرفته‌ام

۱۷:۴۹  -  ۰۸ تير ۱۴۰۴
پژوهشگر موسیقی آذربایجان و نوازنده ساز قوپوز در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

عاشیق‌ها صدای تاریخ و فرهنگ مردم آذربایجان هستند/ موسیقی آذربایجان، موسیقی زنده و مردمی است

۱۳:۰۱  -  ۱۸ خرداد ۱۴۰۴
ملی پوش فوتبال زنان با «دیباچه» مطرح کرد؛

از لیگ تا تیم ملی؛ گلرهای ایران برای یک رؤیا متحد شده‌اند

۱۲:۵۴  -  ۱۸ خرداد ۱۴۰۴
عضو تیم ملی وزنه برداری در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قهرمانی آسیا فقط شروع مسیر من است/ تمرین با بزرگان جهان برایم ارزشمند است

۱۲:۳۳  -  ۰۴ خرداد ۱۴۰۴
قهرمان اسکواش زنان کشورمان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

اسکواش زنان ایران در مسیر پیشرفت حرکت می کند/ هدفم رسیدن به رنکینگ زیر ۵۰ جهان است!

۰۹:۰۰  -  ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴
سرمربی تیم ملی تنیس در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

از میزبانی تور جهانی برای محک بازیکنان ملی بهره می‌بریم/ همه بازیکنان زیر ذره‌بین هستند

۱۶:۲۳  -  ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴
سرمربی تیم قهرمان لیگ کانوپولو در گفتگو با«دیباچه» مطرح کرد؛

با تجهیزات حرفه‌ای به مدال جهانی نزدیک می‌شویم/ نسل جوان انگیزه بیشتری برای قهرمانی دارند

۰۹:۰۰  -  ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴