دیباچه:معصومه آشتیانیزاد گفت: مجموعه عروسکی «ماماهوت» برنامهای عروسکی است که برای مخاطبان کودک ساخته نشده و بیشتر نوجوانان، جوانان و خانوادهها را به عنوان مخاطب مدنظر دارد.
این روزها مجموعه برنامهای عروسکی با عنوان «ماماهوت» از شبکه دو سیما در حال پخش است که بر خلاف ساختار عروسکی که دارد و مخاطب این برنامه کودکان به نظر میرسد مباحثی در آن مطرح میشوند که مناسب کودکان نیست و گویا این برنامه در مشخص کردن محدوده سنی مخاطبان خود بلاتکلیف است و برای مشخص کردن این مسأله خبرنگار رادیو و تلویزیون
دیباچه گفتگویی با معصومه آشتیانی زاد مدیر گروه خانواده و فرهنگ شبکه دو داشته که در ادامه میخوانید.
با توجه به اینکه برنامه «ماماهوت» برنامهای عروسکی است و پیش از این برنامههای عروسکی برای مخاطبان کودک ساخته شدهاند توضیحاتی درباره مخاطبانی که این برنامه مدنظر دارد ارائه دهید چرا که احساس میشود «ماماهوت» در انتخاب مخاطبانش بلاتکلیف است.
برنامه «ماماهوت» به کارگردانی رزیتا غفاری ساخته شده که این روزها از شبکه دو پخش میشود. با توجه به اینکه «ماماهوت» مباحث سبک زندگی را مطرح میکند کمتر در حوزه کودک قرار میگیرد و بیشتر مخاطبان آن را میتوان نوجوانان، جوانان و خانوادهها دانست.
مسائلی چون سبک پوشش، رفت و آمد، خورد و خوراک و مسائلی از این دست در دیدگاه طنز و فانتزی در حوزه خانواده در این مجموعه تلویزیونی روایت و مطرح میشوند که بیش از هر چیز میتواند برای خانوادهها حائز اهمیت باشد. «ماماهوت» در انتخاب مخاطبش بلاتکلیف نیست و اگر به ساعت پخش برنامه نیز توجه کنید متوجه میشوید که ساعت پخش این برنامه ساعت مناسبی برای پخش برنامه کودک نیست.
برنامه «ماماهوت» برنامهای عروسکی نمایشی است و با توجه به ساختاری که این برنامه دارد چطور این امکان میتواند وجود داشته باشد که چنین برنامهای مخاطبان بزرگسال را مدنظر دارد؟
بیشتر برنامههای عروسکی که ساخته شدهاند مختص کودکان هستند ولی در دنیا برنامههای عروسکی بسیاری ساخته شده و میشوند که مربوط به مخاطب بزرگسال هستند. همانطور که مخاطب برنامههای انیمیشن را نمیتوان محدود به کودکان و نوجوانان دانست برنامههای عروسکی نیز تنها به مخاطبان کودک مربوط نمیشوند. همانطور که عرض کردم «ماماهوت» نیز برنامهای عروسکی است که همانند بسیاری از برنامههای دنیا مختص مخاطبان بزرگسال است.
ساخت برنامههای عروسکی برای مخاطب بزرگسال تا امروز در تلویزیون ایران دیده نشده، آیا «ماماهوت» تجربهای جدید محسوب میشود؟
در ایران خیلی کمتر شاهد برنامههای عروسکی برای مخاطب بزرگسال بودیم اما این مسأله در کشورهای دیگر کاملاً مرسوم است و برنامههایی عروسکی در دنیا ساخته میشوند که فقط مخاطب بزرگسال را مدنظر دارند. البته پیش از این نیز تجربه برنامههای عروسکی مختص بزرگسالان را در تلویزیون خودمان نیز داشتهایم که بسیار کم بوده و عروسکها در غالب شخصیتهای مختلف مسائل سیاسی و اجتماعی را مطرح میکردند که این برنامه همانند همان برنامهها با موضوعی متفاوت به بیان مسائل خانواده و سبک زندگی میپردازد.
از آنجا که در ایران چنین تجربهای وجود نداشته عنوان کردن این مسأله که «ماماهوت» برنامهای برای مخاطبان کودک نیست در ابتدای برنامه ایده بهتری بود چرا که مخاطبان نیز از این مسأله آگاهی پیدا کرده و به اشتباه برنامه عروسکی «ماماهوت» را برای کودکان تصور نمیکردند.
با توجه به اینکه تا امروز چنین تجربهای کمتر در تلویزیون داشتهایم شاید این اشتباه در بین مخاطبان به وجود آید که برنامه «ماماهوت» از آنجا که برنامهای عروسکی است مختص کودکان است اما خانوادهها با سبکی که رزیتا غفاری برنامه را شروع میکند و دیالوگهایی که در برنامه گفته میشود میتوانند به راحتی متوجه این مسأله شوند که مخاطب مورد نظر برنامه، کودک نیست اما شاید نظر شما نیز درست باشد و بهتر بود که در ابتدای این برنامه این مسأله با زیرنویس یا به شکلی دیگر عنوان میشد که «ماماهوت» برنامهای عروسکی مختص مخاطبان بزرگسال است.
ساخت این برنامه در زمان مدیریت شما آغاز شد؟
شروع ساخت این برنامه در زمان مدیریت مریم جلالی در بخش گروه خانواده و فرهنگ شبکه دو صورت گرفت و بیشتر زحمات را مریم جلالی برای ساخته شدن این برنامه متقبل شد که من در انتهای ساخت مجموعه «ماماهوت» مدیریت گروه خانواده و فرهنگ شبکه دو را بر عهده گرفتم.