چهارشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۴  |  Wednesday, 16 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۲۱۰۷۵
تاریخ انتشار : ۴۲ : ۱۰ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۵
دیباچه: «سه‌خواهر و دیگران» پیشنهادی است که با جرات می‌توان پشت آن ایستاد و توصیه‌اش کرد اما نه برای مخاطبانی که دوست دارند در نمایش‌ها چیپس به دست گیرند و لابه‌لای نمایش تکه پرانی‌های بازیگران را تشویق کنند.

دیباچه-تئاتر سه خواهر و دیگران

مینا صفار

«سه خواهر و دیگران» یک نمایشنامه خلاقانه است با انبوهی از ایده که هر کدام از این ایده‌ها به تنهایی کافی است که هر طراح و کارگردانی بتواند ظرفیتش را دریابد و ظرافت‌هایش را بپروراند.

حمید امجد در این نمایشنامه پنج درام تاثیرگذار تاریخ نمایش جهان را با هوشمندی هرچه تمام‌تر با یکدیگر ترکیب کرده است و در ترکیب این پنج روایت به جای چند نمایشنامه، ذات درام را به تماشا گذاشته است.

برای رسیدن به چنین ترکیبی مطمئنا ملزوماتی وجود داشته‌اند که امجد به خوبی از آنها آگاه و به طرز مطلوبی بر آنها مسلط بوده است. تسلط به دانش شگفت روانکاوی و برخورداری از تحلیل روانشناسانه یکی از این ملزومات است آنجا که سه خواهر قرار است فرزندان «لیر» هم باشند و در عین حال زن برادر آنها قرار است لیدی مکبث را نمایندگی کند و حال مخلوط عناصر خیر و شر فرزندان لیر شاه قرار است خود را در تقابل با شرارت خالص‌تر لیدی مکبث بیابد و در عین حال شخصیت «فیرز» در سه خواهر چخوف در یک چرخش پارودیک نامش می‌شود فیروز و تبدیل به یک خانه‌زاد ایرانی در منزل و ملک اربابی یک نظامی بلندپایه روسی یا در واقع ارباب می‌شود و در اوج این پارودی، فیرز یا به تعبیر دیگر فیروز قرار است نشانه‌گذاری شخصیت هملت را هم با خود حمل کند و این شکل از پارودی، اوج پیچیدگی درامتیک نمایشنامه را به مشاهده می‌گذارد.

دیباچه-تئاتر سه خواهر و دیگران

اگرچه بار اصلی صحنه گردانی با توجه به زمان طولانی نمایش بر دوش افشین هاشمی است، اما به هر حال افشین هاشمی با تجربه‌تر از اینهاست که از پس این صحنه‌گردانی دشوار بر نیاید. ایده کارگردانی سیاه‌بازی، ایده‌ای برآمده از طبیعت متن امجد است آنجا که در جناس‌سازی فیرز و فیروز، فیروز تداعی‌گر حاجی فیروز یعنی پیام‌آور پیروزی و به‌روزی نوروز ایرانیان می‌شود در حالیکه در همه شخصیت‌های نمایش روح فسردگی و دلمردگی و ماتم موج می‌زند. فیروز به ظاهر از همه بدبخت‌تر است؛ زندگی او موقتی است و اربابانش اصلا او را نمی‌بینند؛ لباس ندارد و حتی مجبور است در مقاطعی برای اینکه بیرون نیندازندش، از همه چیز کوتاه بیاید اما همچنان فیروز شمایل سرزندگی و زبان‌بازی است و به شیوه همه سیاه‌های تاریخ نمایش ایرانی، به سیاق همه طلخک‌ها و کریم‌شیره‌ای‌ها و بهلول‌ها تکه‌پرانی می‌کند و توی خال می‌زند.

همه چیز برای دیدن و شنیدن یک نمایش در «سه خواهر و دیگران» کامل است و شاید اگر تنها کمی فرصت بیشتر برای دراماتورژی نمایش وجود داشت اثر کامل تر می‌بود، چه آنکه بار نمایش همگی بر دوش متن است و نیاز هست خالص‌تر به نمایش تبدیل می‌شد. موسیقی به‌رغم آکوستیک بودن و زنده بودن، نمی‌تواند و نمی‌خواهد گره‌گاه‌های اثر را با عجله دراماتیزه کند و به درست هم ایننچنین است اما این نیاز وجود دارد که طرح‌و‌توطئه‌های داستانی اثر به وجه پالوده‌تری دراماتیزه و نمایشی‌طور می‌شدند هرچند آنکه با هر 5 نمایشنامه یعنی، سه خواهر، باغ آلبالو، هملت، شاه‌لیر و مکبث آشنایی کافی داشته باشد و نسخه‌های متعدد این آثار را به نمایش یا به طور مکتوب دیده و خوانده باشد نیازی به روبنای دراماتیک ندارد اما می‌توان مخاطبی را هم برای تئاتر به زسمیت شناخت که نوپاست و کارگردانان باید دست اینچنین مخاطبانی را بگیرند و راه رفتنشان بیاموزند.

«سه‌خواهر و دیگران» پیشنهادی است که با جرات می توان پشت آن ایستاد و توصیه‌اش کرد اما نه برای مخاطبانی که دوست دارند در نمایش‌ها چیپس به دست گیرند و لابه‌لای نمایش تکه پرانی‌های بازیگران را تشویق کنند. نه برای مخاطبانی که زود ملول می‌شوند.
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳