شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴  |  Saturday, 07 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۹۹۸
تاریخ انتشار : ۱۲ : ۱۰ - ۲۶ شهريور ۱۳۹۴
هفت روز از حادثه مرگبار مکه گذشت و هنوز مقامات سعودی پاسخ شفافی برای علت سقوط جرثقیل در مسجدالحرام نداده‌اند، رییس سازمان حج و زیارت ایران که تاکنون 11 تن از زائران هموطنش در این حادثه جان باخته‌اند، می‌گوید: حادثه ناشی از "اهمال‌کاری" پیمانکار بوده و پیمانکار می‌گوید، "مشیت الهی" بوده است.diibache-masjedolharam

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، سقوط جرثقیل در روز 11 سپتامبر اتفاق افتاد. شاهدان از صدای انفجار مهیبی که همزمان با سقوط جرثقیل در مکه پیچید، سخن می‌گویند. شائبه‌ی نوعی خرابکاری همزمان با سالگرد حملات انتحاری ۱۱ سپتامبر مطرح شد. اولین آمارها حاکی از مرگ حدود 107 زائر بود، حالا حرف از کشته شدن بیش از 170 نفر است. حادثه آنقدر وخیم بوده که بنابر اظهارات رییس حج و زیارت ایران، فقط 40 کیسه حاوی اجساد متلاشی شده در سردخانه مکه نگهداری می‌شود.

پادشاه عربستان که سه روز بعد از وقع حادثه به کانون آن رفت، قول داد، دلایل سقوط مرگبار را بررسی و اعلام عمومی کند.

کمیته بررسی حادثه دلخراش سقوط جرثقیل در مسجدالحرام در گزارشی به «ملک سلمان» اعلام کرده که در این حادثه هیچ نیّت "مجرمانه‌ای" در کار نبوده، با این وجود نقض قوانین ایمنی در نصب جرثقیل‌ها گزارش شده است.

مهندسانی از شرکت‌های تولید و تعمیرات جرثقیل و شورای مهندسین سعودی، این کمیته را تشکیل دادند تا علت اصلی سقوط این جرثقیل را مشخص کنند. فعالیت جرثقیل‌ها در محدوده پروژه گسترش مسجدالحرام تا زمان شروع حج تمتع متوقف شده است.

«هاشم‌ الفالح»، مشاور امیر مکه و رییس کمیته بررسی این حادثه گفته است: تمام جرثقیل‌ها با دقت چک می‌شوند تا مشخص شود آن‌ها از لحاظ ایمنی به درستی نصب شده‌اند.

او همچنین از آغاز تعمیرات در بخش‌هایی از ساختمان آسیب‌دیده‌ی مسجد زیر نظر کمیته فنی از وزارت آموزش خبر داده و گفته است: تعمیرات در بعضی بخش‌ها همچون پل طواف و بخش بزرگی از مَسعی (راهرویی که سعی بین صفا و مروه در آن انجام می‌شود) به اتمام رسیده و زائران اجازه ورود به آن را پیدا کرده‌اند. ما منتظر نظرات فنی کارشناسان هستیم تا ببینیم چطور باقی‌مانده این جرثقیل که روی دیوارهای مسعی افتاده را، از صحن خارج کنیم.

پادشاه عربستان پنج روز پس از وقوع حادثه از پرداخت غرامت به بازماندگان جان‌باختگان و مصدومان این حادثه خبر داد. اقدامی که از آن "جبران یک سهل‌انگاری بزرگ با پرداخت خسارت مالی" یاد می‌شود.

جرثقیلِ سقوط کرده هنوز از محوطه مسجدالحرام خارج نشده، با وجود حس ناامنی که در برخی از حجاج پس از وقوع آن حادثه ایجاد شده، اما مقامات سعودی گفته‌اند؛ مناسک حج بدون هیچ تغییری برگزار خواهد شد.

میزان نگرانی از امنیت مسجدالحرام با وجود جرثقیل‌های برافراشته در اطراف آن و خسارت و ضربه‌ای که به بدنه‌ی ساختمان مسجد پس از سقوط آن جرثقیل وارد شده، به حدی است که برخی زائران از آن زمان به بعد دیگر ساعت‌های زیادی را در مسجد نمی‌گذرانند.

اکنون نگرانی‌هایی درباره‌ی روزهای پر ازدحام مکه وجود دارد، آن زمان که یک میلیون و 400 هزار نفر در مسجدالحرام جمع خواهند شد تا اعمال پایانی حج تمتع را انجام دهند، حال سوال آن است با وجود فشردگی جمعیت در روزهای پایانی حج، سازه‌ای که چندی پیش بر اثر ضربه‌های مهلک جرثقیل متزلزل شد، مقاومت لازم را خواهد داشت؟
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳