جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳  |  Friday, 22 November 2024

دیباچه

کد خبر: ۷۶۹۰
تاریخ انتشار : ۵۱ : ۰۸ - ۰۳ خرداد ۱۳۹۵
پیکر مرحوم پرویز کلانتری نقاش و تصویرگر معاصر صبح امروز دوشنبه ۳ خردادماه با حضور اهالی هنر، مسئولان و دوستداران وی از مقابل خانه هنرمندان به سوی بهشت زهرا (س) تشییع شد.




خیلی ها آمده بودند تا با نقاش کویرها وداع کنند. ببش از همه حضور دوستان و هم نسلان‌اش به چشم می خورد. حبیب الله آیت اللهی، حسین محجوبی، خسرو سینایی، عباس مشهدی زاده، جواد مجابی، علی اکبر صادقی و غلامحسین امیرخانی گوشه و کنار ایستاده بودند و هنرمندان دیگری نیز چون کامبیز درم‌بخش، رضا نامی، سیروس ابراهیم‌زاده، ایرج اسکندری، علی فرامرزی، جمال‌الدین اکرمی، بهزاد شیشه‌گران، علی شیرازی، محمدعلی بنی‌اسدی، فرهاد فخرالدینی و ...هم حضور داشتند.


دیباچه - پرویز کلانتری


مهر نوشت افراد زیادی در مراسم تشییع پیکر این هنرمند درباره اش سخن گفتند و قبل از بدرقه‌اش تا خانه ابدی‌اش در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) از او یاد کردند.


محمد سریر رئیس شورای عالی خانه هنرمندان ایران اولین سخنران این مراسم تشییع بود که خطاب به دوستان و دوستداران این هنرمند گفت: ما امروز با پرویز کلانتری وداع نمی‌کنیم، بلکه به او و آثارش و مکتبی که از او باقی مانده سلام می کنیم.


وی ادامه داد: ما هم در این مدت کنار خانواده اش بسیار رنج کشیدیم. امروز هنرمند بزرگی ما را ترک کرد. او مانند یک کودک بود و مهر یک کودک را در دل داشت و این مهر در همه آثارش و تصویرگری‌هایی که برای کتاب‌های درسی انجام داده بود، دیده می‌شد. آثار و مکتب او هویت ایرانی را در ذهن و ضمیر نسل‌های آینده پایدار خواهد کرد. قطعا خاطرات همه آثار و تصویرگری او در کتاب‌های درسی همه نسل‌ها باقی خواهد ماند. صفای باطن، طبع هنرمندانه و لبخند امیدبخش او همیشه با ما خواهد ماند.


در ادامه مراسم ایرج پارسی‌نژاد استاد دانشگاه و منتقد ادبی، با اشاره به نوشته های این هنرمند گفت: تحلیل آثار هنرمندانه و نوشته‌های زیبا و ماندگار کلانتری به مجال دیگری نیاز دارد.‌ پرویز کلانتری، پرویز کلانتری بود. درست بود، راست بود، پاک بود و آدم خوبی بود.


مجید ملانوروزی مدیر مرکز هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در این مراسم درباره پرویز کلانتری گفت: پرویز کلانتری نقاش ارزشمند ایرانی بود که با آثار نقاشی و تصویرسازی هایش به قابلیت فرهنگ و هنر ایران افزود. عمده آثار او روایتگر سنت ها، معماری و فرهنگ بومی است که این مسئله نقش و جایگاه ویژه ای به آثار کلانتری در فرهنگ ما داده است.


وی افزود: نقاشی از بناها و فضاهای سنتی و روستایی و کویرهای ایران و استفاده از کاهگل در این آثار بیانگر توجه و تمرکز او بر فرهنگ و مشخصه های بومی است که با نگاه خلاقانه و نو بیان شد. از این راه کلانتری فرصت هایی برای شناساندن فرهنگ و هنر ایران فراهم کرد.


در ادامه علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد با اشاره به ویژگی های اخلاقی کلانتری گفت: ایشان هنرمندی مهربان، صادق، راستگو، مودب و یک هنرمند بزرگ بود.


وی ادامه داد: ایشان عمر پربرکت خود را در مسیر اعتلای هنر ایران عزیز صرف کرد و تصویری که پرویز کلانتری از ایران در آثار خویش به یادگار گذاشت نام او را با نام سرزمین‌اش پیوند خواهد زد. من در نزدیکی کویر بزرگ شدم و تماشای این تصاویر با توجه به کمبود آبی که در کویر وجود دارد، همیشه چک‌چک آب و آب‌انبارها را در ذهنم تداعی می‌کند. در حقیقت هر کسی برداشتی از کارهای پرویز کلانتری دارد و کلانتری با این کار توانست نگاه دیگری را به سرزمین خود داشته باشد.


ناصر فکوهی انسان‌شناس و استاد دانشگاه تهران نیز در این مراسم ابتدا از زحمات خانواده وی در زمان بیماری کلانتری قدردانی کرد و در ادامه گفت: اولین‌بار که برای مصاحبه به دیدارش رفتم، به او گفتم که من ایران، روستاها، عشایر و طبیعت را با نقاشی‌های شما شناختم. تاریخ ایران را با نقاشی‌های شما شناختم. کلانتری نقاشی آموزشی را که پیش از او آنچنان مطرح نبود، در سیستم آموزشی ایران وارد کرد.


فکوهی ادامه داد: جا دارد از خودمان سوال کنیم در روند جامعه امروز ایران که خودنمایی و تبعیت از بازار و سلیقه عامه وجود دارد و به طرف این‌که هنر فقط برای بازار و سلیقه عمومی باشد پیش می‌رود، آیا در ۳۰ - ۴۰ سال آینده پرویز کلانتری‌های دیگری خواهیم داشت؟


فکوهی با اشاره به ویژگی های شخصیتی کلانتری، گفت: کلانتری فرد قابل دسترسی بود در حالیکه امروز هنرمندانی که به یک صدم شهرت کلانتری می رسند دیگر در دسترس نیستند. من با تعداد زیادی از بزرگان کشور مصاحبه کرده‌ام اما پرویز کلانتری در میان آن‌ها یک استثنا بود. در طول مصاحبه‌ام با او که به مدت ۲ سال و بیش از ۵۰ ساعت طول کشید، کلانتری حتی یک بار از هیچ‌کس بد نگفت.


مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان نیز در این مراسم گفت: کلانتری انسانی شریف و هنرمندی بزرگ بود که در این دیار به نقاش کویر شهره بود. او پس از تحمل یک دوره بیماری، سرانجام هنرمندانه پرواز کرد و از میان ما رفت. هز چند نقاشی‌ ها، تصویرگری‌ ها و تابلوهای کاه‌گلی‌اش همیشه در یادها خواهد ماند.


ایرج کلانتری برادر پرویز کلانتری نیز در سخنان کوتاهی در این مراسم گفت: من از جانب خانواده کلانتری وظیفه دارم از دوستانی که برای برگزاری چنین مراسمی زحمت کشیدند تشکر کنم و از حضور آقای مرادخانی در این مراسم و زحمات شورای عالی خانه هنرمندان ایران متشکرم.


وی افزود: دوست دارم در اینجا به این نکته اشاره کنم که باید در مورد آنچه درباره پرویز کلانتری نوشته می‏‌شود دقت کنیم. به عنوان مثال این روزها جایی خواندم مرحوم صنعتی زاده را استاد دانشگاه هنر تهران نام برده بودند در حالیکه ایشان هیچگاه رئیس دانشگاه هنر تهران نبود و در زمان تدریس برادرم پرویز در دانشگاه تهران، کسان دیگری مدیر دانشکده بودند و رابطه این دو تنها بر اساس دوستی عمیق و خانوادگی آنان بود.


ایرج کلانتری با بیان اینکه نمیدانم از ابراز احساسات گسترده دوستان عزیز چگونه قدردانی کنم، اظهار کرد: امیدورام بتوانم کم کم از پیامهایی که برایم فرستادید، تشکر کنم.


در پایان این مراسم پیکر پرویز کلانتری بر دوش علاقه‌مندانش برای خاکسپاری در قطعه هنرمندان به بهشت زهرا (س) بدرقه شد.


مراسم بزرگداشت پرویز کلانتری چهارشنبه پنجم خرداد از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۱۸ در مسجد جامع شهرک غرب برگزار می‌شود.


پرویز کلانتری هنرمند معاصر ایران، پس از سکته مغزی در آذرماه سال ۱۳۹۳، در بستر بیماری بود و شامگاه جمعه ۳۱ اردیبهشت ماه در سن ۸۵ سالگی و پس از تحمل یک دوره نقاهت طولانی پس از سکته مغزی درگذشت






نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
گفتگو دیباچه با رییس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان

شرکت ۷۰ طرح از ۱۹ استان در نمایشگاه جشنواره خوارزمی/منتخبین جشنواره، بدون کنکور وارد دانشگاه می‌شوند!

۰۹:۰۰  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ما با کلاس‌های آزاد در دنیا ارتباط داریم/ سعی داریم با وزارت علوم همکاری داشته باشیم، اما این همکاری تاکنون رضایت بخش نبوده است!

۲۰:۴۲  -  ۲۹ آبان ۱۴۰۳
مجید اسماعیلی، نوازنده پیشکسوت ویولنسل در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

ارکسترهایی که در کشورمان برگزار می‌شوند، هم ردیف ارکستر های کشور های دیگر هستند!

۱۴:۱۵  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان در گفتگو با دیباچه خبر داد؛

نمایش گرگوربافی و تراش صدف‌های دریایی در نمایشگاه ملی صنایع دستی/ بندرلنگه به‌عنوان شهر ملی گلابتون، شناخته شده است

۱۳:۰۲  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با استاد فرهاد فخرالدینی، بنیان گذار ارکستر ملی ایران

عرصه موسیقی نیازمند حمایت دولت است و نباید به آن آسیب بزنند! / تِم سازی نمی‌تواند یک اثر موسیقایی را فاخر کند!

۲۰:۲۴  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگوی دیباچه با مهدی وثوقی راد، بازیگر پیشکسوت عرصه تئاتر و تلویزیون

برخی از نمایش‌های روی صحنه، اصالت و پختگی لازم را ندارند/ آخرین خبرها از پروژه جدید نیما جاویدی!

۱۳:۲۱  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
" گالری آرت پرشیا " میزبان هنرمند معاصر کشورمان شد؛

شگفتی نمایشگاه انفرادی آثار استاد "جلیل خلیلی" و هنری که باید دیده شود!

۲۰:۰۴  -  ۲۲ آبان ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار