دیباچه -معصومه شمسینی غیاثوند: کتابخانهها نقش مهمی در ترویج و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در کشور دارند و هفته کتاب و کتابخوانی فرصت مناسبی برای توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه است. سیویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، از ۲۳ تا ۳۰ آبانماه در سراسر کشور برگزار میشود.
محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور در گفتگو با دیباچه با تاکید بر اهمیت فرهنگ کتاب و کتابخوانی در کشور گفت: حدود ۵۰ میلیون نسخه کتاب در کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور موجود است. بر اساس تلاشهای انجامشده در جهت ترویج سرانه مطالعه از سال گذشته تا کنون، ۴۰ درصد در بخش امانت افزایش ثبت کتاب را داشتهایم که با توجه به خلاهایی که در حوزه منابع و تجهیزات وجود دارد این میزان قابلتوجه است.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: در رابطه با عضوگیری در کتابخانهها رشد ۲۶ درصد را داشتهایم که نشان از پیشرفت کتابخانهای کشور در حوزه کتابداری بوده است.
وی به خلاهای موجود اشاره و تاکید کرد: از آنجایی که در نهاد کتابخانههای عمومی کشور تنها به عنوان بهرهبردار کتابخانهها فعالیت میکنیم و در بخش ساختوساز هیچگونه ورودی نداریم، منابع بودجه بسیار اندکی در اختیارداریم، ازاین رو امکان اجرایی کردن ایدهها وجود ندارد؛ با این وجود تلاش ما در بهروز شدن کتابهای کتابخانهها در دستور کار قرار دارد و این موضوع در اولویت است.
هراتی خاطرنشان کرد: ۳ هزار و۷۰۰ کتابخانه در کشور وجود دارد که ۲ هزار ۸۰۰ عدد از آنها متعلق به نهاد کتابخانههای عمومی کشور و بقیه بهصورت مشارکت و روستایی ایجاد شده است؛ قدمت برخی از آنها طولانی بوده و به عنوان کتابخانههای فرسوده ادامه فعالیت میدهند؛ بنابراین به دنبال بازسازی و بهسازی آنان هستیم و از رویکردهای علمی، تخصصی و استانداردسازی در جهت بهسازی آنان استفاده خواهیم کرد.
معاون توسعه کتابخانههای و ترویج کتابخوانی گفت: پویش اهدای کتاب همچنان امسال نیز در دستور کار است و فراخوان جشنواره سرود با موضوع کتاب و کتابخوانی نیز به اجرا گذاشته خواهد شد؛همچنین کنگره بینالمللی شهدای مدافع حرم برگزار خواهد شد.
هراتی با اشاره به تلاشها در جهت افزایش سرانه مطالعه کتاب تصریحکرد: در جشنواره فیلم فجرسال گذشته، جایزه ویژه برای فیلمی که نگاهی خاص در مورد کتاب و کتابخوانی داشته باشد، در نظر گرفتهشده تا در مورد اهمیت و جایگاه مطالعه حرکتهای انجام شود و فضای کتابخوانی را توسعه دهیم؛ تلاش ما این است که فرهنگ مطالعه را به یک گفتمان در جامعه تبدیل کنیم و به همین منظور برنامههای متعددی را در دستور کارداریم.