چهارشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۴  |  Wednesday, 16 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۲۶۵۹
تاریخ انتشار : ۳۵ : ۱۷ - ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲

به گزارش دیباچه؛ کیهان خانجانی، متولد خرداد ۱۳۵۲ در رشت است. نخستین داستانش (رخش) سال ۱۳۷۱ در نشریات چاپ شد. نیمه دهه ۷۰ پس از آشنایی با احمد گلشیری، در دانشگاه دهاقان (اصفهان) کارگاه داستان برگزار کرد و هنوز در گیلان و تهران به این کار مشغول است. ماحصل جلسات «کانون داستان چهارشنبه رشت» ۲۵ جلد کتاب بوده که با ناشرانی چون آگه، روزنه، چشمه، افراز، نشانه، به‌نگار و... انتشار یافت. او سردبیر نشریه «ویژه ادبیات خزر» نیز بود که پس از ۱۵ شماره بالاجبار تعطیل شد. به بهانه انتشار کتاب «رشت؛ یک شهر بیست داستان» توسط نشر نیلوفر به سراغ او رفتیم. این کتاب گزیده‌ای است از داستان‌های نویسندگان گیلان که رشت را در قامت شهری با سابقه‌ی صدساله‌ی شهرنشینی، به عنوان دروازه‌ی مدرنیته از راه تفلیس و قفقاز روایت می­کند.

سفر به قلب رشت به کمک داستان

«کیهان خانجانی» در گفت و گو با «دیباجه» از ایده اولیه کتاب می­گوید: «ایده نخست کار مربوط به انتشارات نیلوفر بود. این سنت در غرب هم وجود داشته است؛ در آمریکا سلسله کتاب‌هایی منتشر شد از داستان‌هایی که در پایتخت‌های کشورهای مختلف جهان می­گذشت، برای مثال یکی از آن­ها، داستان­های دهلی‌نو بود. در واقع یک سنت جهانی پشت این ایده بود. نشر نیلوفر این ایده را نخست با کتاب شیراز شروع کرد، سپس رشت و بعد اصفهان و بعد شاید اهواز و سایر مراکز استان‌ها.»

خانجانی در خصوص کتاب رشت توضیح می­دهد: «زمانی که کتاب رشت به من پیشنهاد شد، دو حالت را می­توانستم انتخاب کنم؛ یکی این‌که داستان­هایی را جمع‌آوری کنم که نویسندگان ایران درباره مکان­های مشهور شهر رشت نوشته بودند و دیگر این‌که کار را محدودتر و سخت‌تر کنم و فقط داستان‌های نویسندگان گیلانی را در مورد رشت جمع ­آوری کنم. راه دوم را انتخاب کردم و کار از این هم سخت‌تر کردم و تصمیم گرفتم داستان‌ها از نماهای داخلی خانه­ ها نباشد و ضمن این‌که در حاشیه شهر هم نباشد. تمرکز را بر مرکزیت گذاشتم، نه این‌که نباید از حاشیه شهر یا مکان­های درونی نوشت؛ بنا براین پروژه چنین تعریفی را در نظر گرفتم. دومین حدودی که قائل شدم این بود که داستان‌های ‌نویسندگان نسل جدید چاپ شده نباشند تا کتاب تبدیل به بازتولید و کتاب­سازی نشود، اما از نویسندگان قدیم رشت داستان­های چاپ شده گذاشتم که غالبا سال‌ها تجدیدچاپ نشده بودند. این‌طور شد که این بیست داستان مکان­های مختلف شهر رشت ازجمله میدان شهرداری، باغ سبزه‌میدان، میدان فرهنگ، محله‌های ساغری­سازان، گذر فرخ، بیستون، چمارسرا، حاجی‌آباد، زرجوب، چلّه‌خانه و مکان­های دیگر را در بر گرفته است.»

سفر به قلب رشت به کمک داستان

او درباره چیدمان داستان­ها توضیح داد: «داستان­ها را بر اساس سن و سال نویسنده­ها چیدم تا مروری باشد بر داستان‌های رشت از قدیم تا به اکنون. این‌گونه وقتی کتاب را ورق می­زنیم هم با مکان­های مختلف که به شکل مکتوب درآمده ­اند آشنا می‌شویم، هم با نسل­های مختلف نویسندگان و نگاه و روایت­های آنان.»

کیهان خانجانی در پاسخ به سوال «دیباجه» در خصوص این‌که آیا از خروجی کتاب راضی است یا نه، پاسخ داد: «از صفحه‌آرایی، حروف­چینی و غلط­گیری و صبوری ناشر و دقت‌نظرهای چاپ و نشر که مهم است، راضی و ممنونم.»

او در ادامه توضیح می‌دهد: «اگر سانسور وجود نداشت، از بنیان خیلی چیزها تفاوت می­کرد، نه فقط در انتخاب­هایم در کتاب. من انتخاب خودم را می­کنم حتی اگر نامطلوب سانسور باشد، خودم یا مخاطب را گول نمی­زنم. اما سانسور کاری می­کند که در همان ابتدا و در همان ذهنِ نویسنده، تغییر روایت اتفاق بیافتد. خروجی کار به طور طبیعی سانسورزده است. مکان­ها که فقط میادین و خیابان­ها و باغ‌ها نیستند، پاسگاه­ها، مساجد و مکان­های دولتی هم هستند اما سانسور باعث می­شود نویسنده ناخوداگاه سراغ آن­ها نرود. از این نظر می­توان گفت کتاب­هایی از این دست هیچ‌گاه کامل نیستند، چون بعضی مناطق همیشه ممنوعه بوده و هستند، چه توسط امر قدرت، چه توسط ناخوداگاه نویسنده.»

خانجانی در پایان گفت: «منتظر خوانده شدن کتاب و بازخورد مخاطبان و منتقدان هستم. آن‌ها نتیجه کار را مشخص می­کنند. دقت کردم که از ابتدای قرن تا به اکنون داستانی را جا نیندازم اما این را هم می­دانم که هیچ گردآوری‌ای عاری از اشتباه نخواهد بود. هر گردآورنده دیگری بود خروجی کار تغییر می‌کرد. نخواستم وارد فضای نوستالژی بشوم؛ می­دانیم که اگر یک شهر ابعاد زیبایی دارد، ابعاد تلخ و رنج­ آوری هم دارد. نباید چنین کتاب­های زیباسازی و رنگ­ ولعاب‌بخشی به شهر باشد، بلکه ابعاد حقیقی زندگی انسان­ها و مکان‌ها و مواجهه‌شان با هم و با امر قدرت را در آن شهرها روایت کند.»

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳