يکشنبه ۲۹ تير ۱۴۰۴  |  Sunday, 20 July 2025
کد خبر: ۵۲۶۳۷
تاریخ انتشار : ۲۳ : ۱۷ - ۳۰ فروردين ۱۴۰۲
جواد افشار در گفتگو با «دیباچه»:

تک صدایی بر سینمای کشور غالب شده است / بین صداوسیما و کف جامعه فاصله ایجاد شده است / برخی خود را مالک همه جریان‌های فرهنگی کشور می‌دانند

«دیباچه»-احسان انصاری : بحران مخاطب در صداوسیما جدی تر از همیشه به نظر می رسد.از یک طرف فضای مجازی به رقیب جدی برای برنامه های صداوسیما تبدیل شده و از سوی دیگر شبکه نمایش خانگی باعث شده سریال ها و برنامه های تلویزیونی با ریزش مخاطب مواجه شود.این وضعیت تا حدودی درباره سینمای کشور نیز وجود دارد.«دیباچه» برای تحلیل و بررسی این موضوع با جواد افشار کارگردان سینما و تلویزیون گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.

تک صدایی بر سینمای کشور غالب شده است / بین صداوسیما و کف جامعه فاصله ایجاد شده است / برخی خود را مالک همه جریان‌های فرهنگی کشور می‌دانند

جواد افشار در این زمینه معتقد است : ما در گذشته جلسات مختلفی با مدیران گذشته صداوسیما درباره ریزش مخاطب برنامه های صداوسیما برگزار کردیم و دیدگاه ها و نقدهای خود را مطرح کردیم. با این وجود به دلیل اینکه برخی مواضع صداوسیما مبتنی بر عقلانیت،قانون و نگاه کارشناسی پایه ریزی نشده و بیشتر براساس اعمال سلیقه مدیران وقت صداوسیما و شبکه ها در عرصه های مختلف عمل می شود. صداوسیما با یک فرایند ریزش مخاطب مواجه  شده است.به دلیل رویکرد سلیقه ای صداوسیما به مرور زمان فاصله بین جامعه و مدیران صداوسیما افزایش پیدا کرده و این موضوع روی اتفاقاتی که در  زمینه های مختلف اجتماعی،فرهنگی،سیاسی و حتی ورزشی در کشور رخ داده و نحوه انعکاس آن در صداوسیما تأثیر گذاشته است.

 کارگردان سریال گاندو ادامه داد: سانسورها،ممیزی ها و محدودیت ها در بیان موضوعات مختلف باعث شده موضوعاتی که در کف جامعه گریبانگیر مخاطب است در برنامه ها و سریال های تلویزیون نادیده گرفته شود. در چنین شرایطی مخاطب به این نتیجه رسیده خواسته ها و دغدغه های آنها مورد توجه صداوسیما قرار ندارد و اساسأ آنها دیده نمی شوند.

هنگامی که مخاطب با برنامه های تلویزیون هم ذات پنداری نکند و دغدغه ها و خواسته های خود را در آثار تولید شده مشاهده نکند به این نتیجه می رسد که دردها و خواسته های آن در برنامه های صداوسیما بیان نمی شود.هنگامی که دردها دیده نشود در نتیجه دردمندی نیز وجود نخواهد داشت.نتیجه این وضعیت فاصله صداوسیما از مخاطب و جامعه بوده و تلویزیون را به ویترینی از برنامه های گلچین شده  و دسته بندی شده که برگرفته از واقعیت های جامعه نبوده تبدیل کرده است.

وی تصریح کرد: هنگامی که جامعه به این سمت کشیده می شود، دو قطبی یا چند قطبی هایی در جامعه شکل می گیرد و تلویزیون در قطبی قرار می گیرد که از بخش های مهمی از جامعه جدا می شود.در چنین شرایطی قطبی که در مقابل قطب تلویزیون قرار می گیرد دیگر تمایلی ندارد برنامه های صداوسیما را مشاهده کند و به همین دلیل فاصله ایجاد شده روز به روز عمیق تر می شود.

این کارگردان تلویزیون ادامه داد: اتفاق دیگری که در ماه های اخیر رخ داده که البته در گذشته نیز رخ داده بود، فاصله گرفتن برخی هنرمندان از صداوسیما بوده است.ظهور و بروز برخی جریان های افراطی و تندرو در این اتفاق تأثیرگذار بوده است.

 برخی خود را مدعی و مالک همه جریان های فرهنگی کشور می دانند. این عده از اصول و قواعد انقلابی گری نیز مطلع نیستند اما به شدت افراطی عمل می کنند و به همین دلیل بسیاری از هنرمندان کشور به انزوا کشیده شده و خانه نشین شده اند.

تک صدایی بر سینمای کشور غالب شده است / بین صداوسیما و کف جامعه فاصله ایجاد شده است / برخی خود را مالک همه جریان‌های فرهنگی کشور می‌دانند

واقعیت این است که این نوع برخورد حق هنرمندان نیست. ممکن است یک بازیگر،کارگردان و یا نویسنده با برخی مواضع مدیران جامعه موافق نباشد. در همه کشورهای جهان نیز این وضعیت وجود دارد.با این وجود  نباید با چنین افرادی برخورد سلبی کرد و آنها را خانه نشین کرد و آنها را از حق و حقوق خود محروم کرد. 

 وی ادامه داد : در گذشته برخی مدیران با رویکرد اعتدالی و عقلایی به دنبال تعامل سازنده با هنرمندان بودند. به نظر می رسد در شرایط کنونی نیز نیازمند بازگشت چنین دیدگاه هایی به جامعه هنری کشور هستیم.نباید با هنرمندان به صورت چکشی برخورد شود و بلکه باید اجازه داد صداهای مختلفی در کشور شنیده شود.اگر چند صدایی در جامعه هنری وجود نداشته باشد، تک صدایی به وجود می آید و به همین دلیل تنها بخشی می توانند فعالیت کنند. در چنین شرایطی تنها بخشی از جامعه نیز از آثاری که این عده تولید می کنند استقبال خواهند کرد.

کارگردان سریال مادرانه درباره وضعیت سینمای کشور نیز گفت: نگاه تمامیت خواهانه و تک صدایی در سینمای کشور باعث شده که چند صدایی به تک صدایی تبدیل شود.هنگامی که سینمای کشور در این مسیر حرکت می کند به صورت طبیعی بخش عظیمی از اندیشه،خلاقیت،استعداد و نوآوری هایی که می تواند در بین هنرمندان پدید بیاید را از بین می بریم وبه مخاطب القا می کنیم که باید از همین تولیدات فرهنگی استفاده کند.در چنین شرایطی استعداد ها در نطفه خفه می شوند و از بین می روند.

مطالب برگزیده
پژوهشگر موسیقی آذربایجان و نوازنده ساز قوپوز در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

عاشیق‌ها صدای تاریخ و فرهنگ مردم آذربایجان هستند/ موسیقی آذربایجان، موسیقی زنده و مردمی است

۱۳:۰۱  -  ۱۸ خرداد ۱۴۰۴
ملی پوش فوتبال زنان با «دیباچه» مطرح کرد؛

از لیگ تا تیم ملی؛ گلرهای ایران برای یک رؤیا متحد شده‌اند

۱۲:۵۴  -  ۱۸ خرداد ۱۴۰۴
عضو تیم ملی وزنه برداری در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قهرمانی آسیا فقط شروع مسیر من است/ تمرین با بزرگان جهان برایم ارزشمند است

۱۲:۳۳  -  ۰۴ خرداد ۱۴۰۴
قهرمان اسکواش زنان کشورمان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

اسکواش زنان ایران در مسیر پیشرفت حرکت می کند/ هدفم رسیدن به رنکینگ زیر ۵۰ جهان است!

۰۹:۰۰  -  ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴
سرمربی تیم ملی تنیس در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

از میزبانی تور جهانی برای محک بازیکنان ملی بهره می‌بریم/ همه بازیکنان زیر ذره‌بین هستند

۱۶:۲۳  -  ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴
سرمربی تیم قهرمان لیگ کانوپولو در گفتگو با«دیباچه» مطرح کرد؛

با تجهیزات حرفه‌ای به مدال جهانی نزدیک می‌شویم/ نسل جوان انگیزه بیشتری برای قهرمانی دارند

۰۹:۰۰  -  ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴