چهارشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۴  |  Wednesday, 04 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۲۶۳۲
تاریخ انتشار : ۲۴ : ۱۸ - ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
جنجالی که نتفلیکس به پخش تیزر یک مستند به پا کرد

تریلر مستندی درباره‌ی «ملکه کلئوپاترا» که از نتفلیکس پخش خواهد شد، انتقادات و جنجال‌هایی را در مصر و یونان برانگیخته است.

به گزارش دیباچه،تریلر مستندی درباره‌ی «ملکه کلئوپاترا» که ماه آینده از نتفلیکس پخش خواهد شد، انتقادات و جنجال‌هایی را در سراسر پلتفرم‌های مصری برانگیخته است.

نشان دادن ملکه‌ای که بر مصر حکومت می‌کرد و از تبار یونانی بود با پوست تیره، منجر به ایجاد جنجال شده است.

این تریلر به طور گسترده‌ از سوی مردم مصر مورد حمله قرار گرفت؛ زیرا معتقدند که فیلم «ملکه کلئوپاترا» سعی در ترویج جنبش "Afrocentrism" دارد تا او را یک متعصب سیاه پوست نشان دهد و ادعا می‌کند که ریشه‌ی تمدن مصر، آفریقایی است.

اعتراض مصری‌ها و یونانی‌ها بر چهره‌ی جدید کلئوپاترا

فعالان پلتفرم‌های مختلف نتفلیکس را به جعل تاریخ مصر باستان متهم کرده‌اند و آنچه را که این شبکه انجام داده، تلاشی برای سرقت تاریخ و تمدن مصر و نسبت آن به تمدن‌های دیگر توصیف کرده‌اند.

توییتر نیز تصمیم نتفلیکس برای نشان دادن ملکه کلئوپاترا به این شکل را مورد تمسخر قرار داد و گفت که این تصویر از کلئوپاترا دور از شکل شناخته شده‌ی آن میان مصری‌ها و حتی یونانی‌هاست.

انتقاد از نتفلیکس نه تنها از سوی مصری‌ها بلکه از سوی یونانی‌ها نیز صورت گرفت؛ چرا که کلئوپاترا بخشی از تمدن آنها نیز به شمار می‌رود. پل انتونوپولوس مورخ نوشت: «مضحک است که در این تیزر به رنگ تیره پوست کلئوپاترا تأکید دارد نه اینکه او ملکه‌ی یونانی مصر بوده است. »

تعداد زیادی از آفریقایی‌ها هم به آنچه که این پلتفرم جهانی انجام داده است، انتقاد کرده و گفتند: نمی‌توان تاریخ را به چنین شیوه‌ای "نادرست" ارائه کرد. آنها در ادامه آنچه را که اتفاق افتاده است، سقوط وحشتناکی برای این پلتفرم توصیف کرده‌اند.

اعتقاد اکثریت مردم بر این است که کلئوپاترا از تبار مصری است؛ اما واقعیت این است که او متعلق به خانواده‌ی مقدونی بطلمیوس، به نام بطلمیوس اول بود.

فعالان توییتر معتقدند: نتفلیکس به طور غیرمستقیم تلاش می‌کند تا تاریخ را تغییر دهد و آن را جعل کند. از این روست که می‌گویند کلئوپاترا، ملکه‌ی مصر، پوستی تیره شبیه آفریقایی‌ها داشت تا به جنبش آفریقایی آمریکایی کمک کنند و مطرح کنند که تمدن مصر باستان یک تمدن آفریقایی با پوستی تیره است.

امل عقیل، وبلاگ نویس مصری معروف مصری اظهار داشت: نتفلیکس به طور غیرمستقیم تلاش می‌کند تا تاریخ را دگرگون کند. از آن رو مدعی است که کلئوپاترا، ملکه‌ی مصر، سبزه بوده است. او برای تأیید روایت‌های جعلی خود، تمدن مصر باستان را یک تمدن آفریقایی می‌خواند.

مستندات

بر اساس مستندات تاریخی کلئوپاترا نه تنها از تبار یونانی بود، بلکه یونانی نیز صحبت می‌کرد و با آداب و رسوم یونانی‌ها نیز آشنا بود. سلسله بطلمیوس به مدت ۳۰۰ سال بر مصر حکومت کرد. بطلمیوس اول پس از مرگ اسکندر کبیر در سال ۳۲۳ قبل از میلاد به تاج و تخت رسید.

کلئوپاترا علاوه بر زبان یونانی، به زبان کشورهای همسایه‌ی مصر نیز صحبت می‌کرد. تنها نوادگان بطلمیوس بودند که علاقه‌مند به یادگیری زبان مصریان باستان، پوشیدن لباس‌های سنتی آنها و شرکت در مراسم‌شان بودند که این امر سبب محبوبیت آنها در میان مردم شد، بی آنکه به ریشه‌های خارجی خود توجه داشته باشند.

اغراق و دفاع

از سوی دیگر، برخی احساس کردند که در این انتقادات اغراق وجود دارد؛ زیرا ویژگی قهرمانی از زنان مصری دور نیست و این هیچ ارتباطی با جعل تاریخ ندارد.

مستند «ملکه کلئوپاترا» در تاریخ ۱۰ می از نتفلیکس منتشر خواهد شد. این مستند توسط جادا پینکت (Jada Smith) همسر ویل اسمیت ساخته شده است.

نتفلیکس اعلام کرد که این مستند به عنوان بخشی از مجموعه مستندهایی است که زندگی ملکه‌های برجسته و خلاق آفریقایی را نشان می‌دهد که نخستین آنها با فیلم «ملکه کلئوپاترا» آغاز می‌شود. در واقع بخش اول این سری از مستندها به کلئوپاترا: معروف‌ترین و قدرتمندترین زن جهان اختصاص داده شده است.

نتفلیکس در دفاع از خود چنین عنوان کرد: کلئوپاترا به اشتباه فهمیده شده است؛ زیرا شهرت او به عنوان یک ملکه‌ی جسور و زیبا که در هوش مثال زدنی بود، است.

تریلر مستند اخیر موضوع بحث‌های علمی زیادی بوده است؛ چرا که او یکی از قدرتمندترین و بزرگترین پادشاهان زن در تاریخ جهان به شمار می‌رود.

کلئوپاترا از اعضای دودمان سلطنتی بطلمیوس بود. بطلمیوسی‌ها خاندانی یونانی‌تبار بودند که پس از مرگ اسکندر در عصر هلنیستی بر مصر فرمان می‌راندند. بطلمیوسی‌ها در سرتاسر تاریخ خود به زبان یونانی تکلم می‌کردند و از تکلم به زبان مصری خودداری می‌کردند. از این روست که در اسناد رسمی دربار همچون سنگ رشید ( سنگ رشید یا سنگ روزتا سنگ نوشته دوران مصر باستان) علاوه بر زبان مصری، یونانی نیز مورد استفاده قرار گرفته است؛ اما کلئوپاترا زبان مصری را فرا گرفت و خود را به عنوان کسی که ایسیس ایزدبانوی مصری، در او حلول کرده‌است معرفی نمود.

 

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳