چهارشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۴  |  Wednesday, 16 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۱۸۱۰
تاریخ انتشار : ۵۹ : ۱۶ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۱

 به گزارش دیباچه ، علیرضا تابش مشاور معاون میراث‌فرهنگی و دبیر ستاد هفته میراث‌فرهنگی در وبینار تخصصی ارتقای سواد میراثی، نهضت معرفی و آموزش دانشگاه هنر شیراز که امروز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ به مناسبت روز جهانی موزه و هفته میراث‌فرهنگی برگزار شد، در ابتدا پرسش‌هایی درباره چگونگی وضع اطلاعات میراثی موجود در موزه‌های مختلف، قابل اعتماد یا گمراه‌کننده یا به روز بودن اطلاعات و این‌که مخاطبان این اطلاعات چه گروه‌هایی هستند و چرا مردم عادی کمترین اطلاعات را از بایسته‌های میراث‌فرهنگی کشور دارند، را مطرح کرد.

او در ادامه گفت: «سطح سواد دانشگاهی در حوزه میراث‌فرهنگی رشد خوبی داشته است. سواد میراث‌فرهنگی موجب صیانت از میراث‌فرهنگی می‌شود.»

مشاور معاون میراث‌فرهنگی تصریح کرد:‌ «کنش‌گرانی که در عرصه میراث‌فرهنگی فعالیت می‌کنند، باید ویژگی‌هایی مانند با اخلاق بودن، اهل گفت‌وگو بودن، خوب گوش دادن، یادگیرنده بودن، یاددهنده بودن، توانایی استفاده از ابزارهای نوین، توانایی سواد میراثی برای تشخیص اطلاعات دقیق و معتبر و نداشتن ترس از فناوری‌های نوین را داشته باشند.»

سواد میراث‌فرهنگی موجب صیانت از میراث‌فرهنگی می‌شود / «باید فراز و فرودهای موزه‌داری مورد  آسیب‌شناسی قرار بگیرد

تابش عنوان کرد: «باید فراز و فرودهای موزه‌داری آسیب‌شناسی شود و درک درستی از موزه‌داری در جامعه امروز داشته باشیم و منطبق با آن به موضوع میراث و موزه‌داری بپردازیم، چرا که با دگرگونی نسل روبه‌رو هستیم. طی سال‌های گذشته ترکیب جمعیت تغییر کرده و شاهد رشد فناوری‌های نوین بودیم. تمامی این موارد موجب تغییر ذائقه رسانه‌ای شده است و به همین دلیل باید به سواد میراثی بیشتر توجه کنیم.»

دبیر ستاد هفته میراث‌فرهنگی گفت:‌ «شیوع کرونا طی دو سال گذشته تأثیرات زیادی روی فعالیت موزه‌ها گذاشت، به طوری‌که فعالیت‌های اجتماعی‌محور میراث‌فرهنگی را تعطیل کرد، اما شتاب‌دهنده برای ورود موزه‌ها به حوزه فضای مجازی بود. همچنین این اماکن فرهنگی‌تاریخی مجبور شدند خدمات خود را در رسانه‌های نوین ارائه دهند.»

او ادامه داد: «موزه‌داران باید توانایی رسیدن به منابع مورد اعتماد و با اعتبار و توانایی ارزیابی نقادانه منابع اطلاعاتی میراثی را داشته باشند و اطلاعات تولید شده در حوزه میراث‌فرهنگی را به اشتراک بگذارند. گاهی اوقات دچار حبس اطلاعات می‌شویم و منابع را به خوبی به اشتراک نمی‌گذاریم.»

مشاور معاون میراث‌فرهنگی تصریح کرد: «موزه‌داران به عنوان کنشگر باید مهارت تفکر انتقادی، توانایی مشاهده‌گری، استنباط، ارتباطات و حل مسئله را داشته باشند.»

تابش گفت: «موضوع عمومی‌سازی میراث‌فرهنگی در دستور کار معاونت میراث‌فرهنگی قرار گرفته و برای این‌که ما به هویت تمدنی ایران بپردازیم، لازم است گروه‌های سنی مختلف بیشتر مورد توجه قرار گیرند.»

دبیر ستاد هفته میراث‌فرهنگی اظهار کرد: «در برنامه‌های میراث‌فرهنگی باید نگاه ویژه‌ای به کتب درسی، نشریات تخصصی، رسانه‌ها، تشویق مردم به سفر، خاطره‌سازی در اماکن تاریخی، حفظ تعلق به وطن و میراث‌فرهنگی ناملموس شود که تحقق این امر موجب رشد سواد میراثی خواهد شد.»

او افزود: «با برجسته کردن سواد میراث‌فرهنگی در فرهنگ عمومی کشور به طور یقین میراث‌فرهنگی نزد مردم محترم شمرده می‌شود. همچنین باید از ظرفیت رسانه‌های اجتماعی برای ارتقای سواد میراثی‌ استفاده بهینه شود و این موضوع در دستور کار موزه‌ها قرار گیرد.»

تابش گفت: «ارتقای سواد میراثی باید بین چندین گروه از جمله همکاران ما در موزه‌ها و روابط‌عمومی موزه‌ها ارتقا پیدا کند. همچنین نیاز به آموزش مردم، کودکان، موزه‌داران، رسانه‌ها،‌ مدیران و برنامه‌ریزان میراث‌فرهنگی داریم.»

مشاور معاون میراث‌فرهنگی ادامه داد: «نیاز به مهارت‌افزایی در میان مدیران و موزه‌داران احساس می‌شود.»

او تصریح کرد:‌ «نهضت معرفی و آموزش با تولید محتوای خلاقانه و تعامل با مخاطبان لازم است در دستور کار موزه‌ها قرار بگیرد.»

تابش در پایان از برگزاری بیش از هزار برنامه به مناسبت هفته میراث‌فرهنگی در ۳۱ استان کشور در موزه‌ها، پایگاه‌ها و مراکز میراث‌فرهنگی خبر داد.

برچسب ها: علیرضا تابش
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳