سرویس ورزش -افسانه صدیقی : تیم ملی هندبال زنان ایران در نخستین حضور خود در جام جهانی به رغم کسب مقام سیو یکم این مسابقات، صحنههای شاد و افتخارآمیزی را برای ورزش ایران رقم زد.
کارنامه تیم ملی هندبال زنان ایران، در نخستین حضور این تیم در عرصه رقابتهای قهرمانی جهان با کسب ۶ شکست، یک پیروزی و رتبه ۳۱ از بین ۳۲ تیم در مسابقات ۲۰۲۱ اسپانیا، بسته شد.
در حالی که ملیپوشان هندبال زنان ایران، مقابل تیمهای قوی رومانی، نروژ، قزاقستان، ازبکستان، آنگولا و کامرون ،تن به شکست دادند، در پایان ۳ بازی از بین این ۶ دیدار، عنوان بازیکن برتر زمین را به خود اختصاص دادند.
لازم به یادآوریست تیم آنگولا رتبه اول قاره آفریقا و تیم کامرون هم رتبه دوم هندبال زنان آفریقا را داراست.
فاطمه خلیلی، دروازهبان تیم ملی ایران، دو بار پس از رویارویی مقابل تیمهای ملی نروژ و آنگولا به عنوان بهترین بازیکن میدان انتخاب شد و جایزه مختص این موفقیت را از سوی فدراسیون جهانی هندبال دریافت کرد.
همچنین الناز قاسمی پس از دیدار با تیم ملی ازبکستان به طور رسمی به عنوان بهترین بازیکن در این بازی، مورد تقدیر و ستایش فدراسیون جهانی هندبال قرار گرفت.این صحنهها در عرصه رسانههای بینالمللی بازتاب قابل توجهی داشتند و در رسانههای آلمان نیز به عنوان "گیراترین" لحظه مسابقات قهرمانی هندبال ۲۰۲۱ جهان توصیف شدند.
اما تک پیروزی تیم ملی هندبال ایران نیز فقط "بر روی کاغذ" به ثبت رسید. ملیپوشان هندبال زنان ایران در آخرین دیدار خود در برابر تیم ملی چین به خاطر ابتلای بازیکنان این تیم به کرونا و عدم حضور در زمین، با نتیجه ۱۰ بر صفر به عنوان تیم برنده شناخته شدند.
زینب بذرافکن، فاطمه خلیلی، هانیه لک، بهار ایزدگشب، حدیثه نوروزی، آرزو کیانیآرا، مریم یوسفی، شقایق باپیری، مینا وطنپرست، صونا بیداد، شیما زارع، نگار زندهبودی، حانیه کریمی، نوریه عباسی، الناز قاسمی و عطیه شهسواری ۱۶ بازیکن تیم ملی هندبال زنان ایران در رقابتهای قهرمانی زنان جهان بودند.
عزتالله رزمگر به عنوان مدیر فنی و خدیجه قانع به عنوان سرمربی، هدایت تیم ملی ایران را به عهده داشتند.
به همین جهت خبرنگار دیباچه با افسانه دهقانی نائب رئیس زنان فدراسیون هندبال به گفتگو نشست:
- درباره مسابقات جهانی اسپانیا لطفا توضیح دهید و بفرمایید آیا بچه ها نمی توانستند نتیجه بهتری بگیرند؟
ما برای اولین بار بعد از مسابقات آسیایی در ورزش توپی و تیمی بانوان که این اتفاق افتاده بود، به مسابقات جهانی اعزام شدیم و می دانستیم راه بسیار سختی را در پیش داریم اما نه از این راه ترسیدیم و نه برای اینکه می دانستیم نمی توانیم سکویی را کسب کنیم دخترانمان را علیرغم مشکلاتی که پیش رو داشتیم اعزام نکنیم؛ با درایت و مدیریت رئیس محترم فدراسیون هندبال آقای علی پاکدل و همکاری و همیاری دیگر عزیزان این مجموعه ، به درستی و بسیار آبرومندانه و شایسته به این مسابقات تیم اعزام شد و از نظر ما برای اولین بار از ایران یک رشته تیمی زنان به مسابقات جهانی راه پیدا کرده است که اتفاق خوبی است. ما توانستیم فرهنگ اسلامی را در این مسابقات اشاعه دهیم که یک اتفاق خوب نه تنها برای ورزش بلکه برای جامعه ایران است.
باید ببینیم کجا هستیم، به کجا می خواهیم برسیم و علت حضور ما در این مسابقات چه بوده است. هندبال دختران ما توانسته از سال ۲۰۰۸ یعنی در کمتر از ۱۳ سال در رده چهارم آسیا قرار بگیرد و جواز حضور در مسابقات جهانی را بدست آورد. این شروع فصلی نو برای هندبال ایران است. هندبال ما در این راه در ابتدای منحنی قرار دارد و نسبت به ۳۲ تیم حاضر هنوز در ابتدای راه است.
در بازی با نروژی که قهرمان جهان و المپیک و اروپا بود، علیرغم نابرابری بالای فیزیک بدنی و بدون تجربه جهانی، بچه های ما ،شیر زنانه به میدان رفتند و نشان دادند هر موقعیتی را که به دست بیاورند از آن بخوبی استفاده میکنند و دیدیم که فاطمه خلیلی در مقابل توپ های قوی و سنگین بازیکنان تیم نروژی بهترین دروازه بان و بهترین بازیکن میدان شناخته شد و این موضوع به گوش تمام ورزشی دوستان در سراسر جهان رسید.
الناز فاطمی هم بازیکن برتر میدان در یکی از بازی ها شناخته شد.
نایب رییس زنان فدراسیون هندبال افزود: با حضور تیم ملی ایران در این مسابقات سطح خود را برآورد و نقاط ضعف و قدرت خود را پیدا کردیم و باید اکنون با برنامه ریزی نقاط ضعف خود را برطرف و تقویت کنیم و نقاط مثبت را حفظ کنیم.
دهقانی در خصوص عملکرد فنی بازیکنان ایران گفت: از نظر فنی واقعا بازیکنان ما هم از لحاظ لحاظ فیزیکی و استقامت، با بازیکنان سایر تیم ها متفاوت بودند. همچنین سایر تیم ها برخلاف ایران سابقه حضور در چندین دوره از این مسابقات را داشتند. اگر این تفاوت ها را ببینیم متوجه می شویم که بازیکنان ما واقعا غیرت گذاشتند. حتی مربیان ما نیز این تجربه را نداشتند. با این وجود هم کادر فنی و هم بازیکنان به نقطه عطفی رسیده بودند که با همه تفاوت ها تلاش زیادی کنند و به نتیجه خوبی برسند. البته ما قبل از اعزام تیم به این مسابقات نیز میدانستیم کار بسیار سختی در پیش داریم. رقبای با تجربه و قدری در گروه ما بودند و هدف ما نمایش بهترین خودمان بود.
دهقانی گفت: در شرایطی به مسابقات جهانی رفتیم که از میان ۳۲ تیم حاضر تنها ما لوگوی اسپانسر را روی پیراهن بازیکنانمان نداشتیم. فدراسیون هندبال تیم ملی زنان را با تمام کمبود بودجه و هزینهها بلافاصله بعد از مسابقات قهرمانی آسیا به اسپانیا اعزام کرد. در این شرایط هم در سطح مدیریتی از سوی مسئولان فدراسیون تلاش، وقت و انرژی صرف شده است و هم در بخش تیم عملکرد خوبی را شاهد بودیم.
وی گفت: اکنون هم در قبال این اتفاقات خوب وظایف و تعهداتی داریم و باید به چشم انداز چهار سال آینده بپردازیم. باید در دل چشم انداز آتی، اهداف کوتاه مدت را تعریف کنیم. اگر بتوانیم امتیاز حضور در بازی های آسیایی را هم بدست آوریم، برای آن بازی ها برنامه ریزی میکنیم. همچنین برای دوره بعدی قهرمانی آسیا برنامه ریزی باید کنیم تا بتوانیم به سکو برسیم و شرایط اخذ مجدد قهرمانی جهان را بدست آوریم. باید فاصله خود را با کشورهای دیگر کم کنیم.
این بازی های جهانی مسئولیت سنگینی را بر روی دوش مان گذاشت و نمی توانیم چشم انداز و برنامه هایمان را به تنهایی جلو ببریم، ما برای به نتیجه رسیدن برنامه هایمان نیاز به حمایت رسانه ها، حمایت کمیته ملی المپیک و حمایت وزارت ورزش و سازمان های مزبور و مرتبط داریم ،بویژه حمایت اهالی ورزش و هندبال کشور؛ همه این ها دست به دست هم داده تا یک لوپ تشکیل شود و اگر حلقه مفقوده ای داشته باشد این به هم وصل نشده و ما به هدفمان نخواهیم رسید.
وی گفت: قطعا این اتفاقات در یک شب بدست نخواهد آمد و نیازمند برنامه ریزی است، باید گام به گام جلو برویم. اینها مستلزم این است که تمام سازمان های بالا دستی و ارگان ها حمایت کنند. دختران ما نشان دادند به لحاظ فردی مستعد هستند. دروازه بان ما مقابل بزرگترین تیم جهان غیرت و توانمندی خود را نشان داد یا الناز قاسمی به عنوان برترین بازیکن زمین انتخاب شد، این تیم دیگر متعلق به یک فدراسیون نیست بلکه متعلق به کل ایران است و باید همه حمایت کنند.
-چند باشگاه در لیگ برتر هندبال زنان وجود دارد؟
8 باشگاه در لیگ برتر زنان شرکت دارند و دور رفت این بازیها در آبان ماه کلید خورد و به مدت یک هفته برگزار شد، که شامل 4 مرحله رفت است ، که بعد از آن 4 مرحله هم بازی های برگشت داریم ؛ هفته دوم دی ماه مرحله دوم دور رفت را برگزار خواهیم کرد. البته بخاطر بازی های جهانی یک وقفه بین مسابقات لیگ برتر پیش آمد که سعی می کنیم برنامه ی لیگ بعد از استراحت بچه هایی که از مسابقات اسپانیا برگشتند انجام شود.
تیم سپاهان فعلا در اولین مرحله دور رفت در جدول صدرنشین است و این بازیها باید تا پایان 1400 تمام شود.
اردوها و بازی های برنامه ریزی شده، همزمانی با لیگ برتر و برنامه اردوهای جوانان به صورت فشرده داریم. اسفند ماه امسال نیز تیم ملی نوجوانان برای بازی های قزاقستان اعزام خواهند داشت.
- مسابقات پیش رو برای هندبال دختران و زنان چه مسابقاتی است؟
مسابقات هانگژوی چین در شهریور ماه 1401 را در پیش رو داریم و انتظار داریم کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش با توجه به عملکرد خوبی که بانوان هندبالیستِ ما از خودشان در این بازی ها نشان داده و همچنین بازخورد مسابقات جهانی که داشتند، این امتیاز را به ما بدهند تا ما بتوانیم در جایگاه مسابقات آسیایی و جهانی به خاستگاه خودمان برسیم.
بازی های آسیایی 2 سالانه را در پیش رو داریم که مستلزم اینست که از همین الان برنامه ریزی داشته باشیم.
-آیا بازیکن لژیونر هندبالیست بانوان در کشورهای خارجی داریم؟
خانم فاطمه خلیلی و الناز قاسمی که هر دو در بازی های جهانی اسپانیا 2021 بازیکن برتر میدان شدند و نوریه عباسی سه بازیکن قمی تیم ملی و راضیه جانباز کرمانی ما که هر چهار نفر در تیم آنادولو اسپور ترکیه توپ میزنند و جایگاه خوبی در تیم هایشان دارند.
نایب رئیس زنان فدراسیون هندبال افزود: ما با چنگ و دندان و بدون هیچ اسپانسری این تیم را به مسابقات اعزام کردیم. ما بیش از بودجه یک سال فدراسیون برای این دو مسابقه آسیا و جهان هزینه کردیم و اگر اسپانسر نباشد نمی توانیم به اهداف خود برسیم. برای اینکه این تیم بتواند انتظاراتی که مردم دارند را برآورده کند ،همه ارگانها باید دست به دست هم دهند. هندبال نشان داد اگر موقعیت باشد آن را به فرصت تبدیل خواهد کرد. اگر آمایشی به تیم نگاه کنیم از همه نقاط کشور در این تیم بازیکن داریم. ما به اینها به عنوان یک عملکرد خوب نگاه می کنیم اما باید برنامه ریزی قوی تر، منسجمتر و رو به جلو داشته باشیم.
-آیا از عملکرد سرمربی تیم ملی هندبال زنان خانم خدیجه قانع راضی هستید؟
خانم قانع سال ها در تیم بزرگسالان و ملی فعالیت کردند و تنها مربی با مدرک B هستند که از همه مربیان هندبال زنان بالاتر هستند و خانم قانع هم قطعا در این مسابقات تجارب خوبی کسب کردند که به خانواده ورزشی این تجارب را بر می گردانند.
اما خبرنگار دیباچه درباره پناهندگی شقایق باپیری که در رسانه های معاند خبرهای مختلفی از آن پخش شد، با مدیر روابط عمومی فدارسیون هندبال آقای محسنی پور مصاحبه کوتاهی کرد.
با اینکه خاستگاه ورزشی این خانم در هندبال ایران بود ، چرا به صورت قانونی لژیونر نشد؟
محسنی پور : همان خبری که شما شنیدید هم ما داریم که ایشان پناهنده شده است و متاسفانه شبکه های معاند دوست دارند که این موضوع وایرال شود و ما نباید به این موضوعات اشتباه بپردازیم، ایشان می توانست به بهترین شکل ممکن لژیونر شود و متاسفانه بدترین مسیر را انتخاب کرد.