محمد حسن گودرزی: در بین رمانهایی که تاکنون نوشته شده است برخی از آنها به دلیل تِم تاریک و گاها ترسناکی که دارند در بین کتابخوانان و علاقهمندان به ادبیات معروف شده اند. برخی از این رمانها نیز به صورت اقتباس سینمایی بر روی پرده سینما آمده و شهرت دوچندانی را بین مردم کسب نموده اند. وب سایت Watchmojo در مطلبی، نگاهی کرده به ۱۰ رمان کلاسیک که داستان تاریکی و تِم ناراحت کنندهای دارند.
۱۰- آبیترین چشم (The Bluest Eye)
نویسنده: تونی موریسون
تاریخ انتشار: ۱۹۷۰
« موریون » به عنوان یک نویسنده آمریکایی رنگین پوست بیش از همه در تمام آثار داستانی و غیر داستانی خود به موضوع رنگین پوستان در جامعه آمریکا پرداخته است.شاید رمان آبیترین چشم در بین آثار او تاریکترین داستان را با موضوع نژاد پرستی داشته باشد که مسائلی مانند آزار جسمی و جنسی را مطرح می کند . داستان این رمان بر زندگی دختری سیاه پوست میگردد که به تدریج به دلیل جو نژادپرستانه جامعه به سوی دیوانگی سوق داده میشود.
۹- محاکمه (The Trial)نویسنده: فرانس کافکاتاریخ انتشار: ۱۹۲۵
« کافکا » به دلیل داشتن قدرت روایت داستان از زوایای جدید مشهور بود. محاکمه یکی از مشکل ترین آثار او است که میتوان خواند، زیرا به طور کامل تِمی ناامید کننده دارد. شخصیت داستان فردی به نام جوزف کِی را روایت میکند که به دست حاکمی خارج از صحنه و غیرقابل دسترسی و به جرمی که هرگز ماهیتش نه برای خواننده و نه برای خودش مشخص نمیشود، دستگیر و مجازات میشود.
۸-حباب شیشهای (The Bell Jar)نویسنده: سیلویا پلاتتاریخ انتشار: ۱۹۶۳
این آخرین اثر « سیلویا پلات » به شمار میرود که چند ماه بعد از نوشتن آن خودکشی کرد. با وجود درونمایهٔ تیرهاش در دبیرستانهای کشورهای انگلیسیزبان به عنوان متن درسی استفاده میشود. تِم کتاب تمرکز بر ناراحتیهای روانی است و شخصیت کتاب بارها اقدام به خودکشی میکند. حباب شیشه شباهت بسیاری با زندگی واقعی پلات دارد و چنین به نظر میرسد که تنها اسامی شخصیتها و مکانها تغییر کردهاند.
۷-جاده انقلابی (Revolutionary Road)نویسنده: ریچارد یِتستاریخ انتشار: ۱۹۶۱
اقتباس سینمایی این اثر در سال ۲۰۰۸ و با بازی لئوناردو دی کاپریو و کیت وینسلت به شهرت این اثر کمک زیادی کرد. این رمان ماجرای زوجی در دهه ۵۰ و در ایالت کنتیکت را روایت میکند که انتظار بیشتری از زندگی خود دارند و همین موضوع باعث بروز اتفاقاتی ناخوشایند میشود.
۶-هرگز رهایم مکن (Never Let Me Go)نویسنده: کازوئو ایشیگوروسال انتشار: ۲۰۰۵
رمان زیبا و افسرده کننده ایشی گور، تِمی دیستوپیایی (ویران شهر) و ناراحت کننده دارد. داستان رمان در جهانی موازی و در مدرسهٔ شبانهروزی غیرمعمولی به نام هیلشم میگذرد که در هیلشم دانش آموزان فقط به یادگیری و آفرینش هنرهایی مثل نقاشی، سفالگری و کاردستی میپردازند و بر سلامتی بچهها نظارت شدیدی اعمال میشود. رمان سرشار از پیچشهای ناگهانی در داستان و شخصیتهای داستان است و پایانی نارحت کننده دارد.
۵-دراکولا (Dracula)نویسنده: برام استوکرسال انتشار: ۱۸۹۷
این داستان بیش از همه در بین مردم به خاطر اقتباسهای گوناگون ادبی و سینمایی که از آن شد شهرت یافت. همه مردم کم و بیش با داستان کلی این شخصیت معروف آشنا هستند، اما تعداد افرادی که داستان اصلی را خوانده اند کم است. در زمانی که دراکولا منتشر شد ژانر وحشت در ادبیات تازه به مردم آمده بود و به همین دلیل در ابتدا استقبال چندانی از آن نشد و تاثیری که این رمان و عناصر آن در ادبیات و زانر وحشت گذاشت بسیار زیاد بود.
۴- بلندیهای بادگیر (Wuthering Height)نویسنده: امیلی برونتهسال انتشار: ۱۸۴۷
از این رمان کلاسیک قرن نوزدهمی، به عنوان یکی از بزرگترین رمانهای عاشقانه تاریخ ادبیات نام برده میشود. با این همه برخلاف آنچه که در مورد رمانهای عاشقانه انتظار میرود، بلندیهای بادگیر مملو از صحنههای عاشقانه نیست و خشونت و توصیفات تاریکی از شخصیتها و داستان ارائه میدهد. این رمان داستان عشق آتشین، ولی مشکلدار میان هیثکلیف و کاترین است که عشق بین دو عاشق، بسیاری از اطرافیانشان و خود آنها را به نابودی میکشاند.
۳-سالار مگسها (Lord of the Flies)نویسنده: ویلیام گولدینگتاریخ انتشار: ۱۹۵۴
بیشتر مردم با داستان سالار مگسها آشنا هستند، زیرا بسیاری از مضامین این رمان در فرهنگ عامه وارد شده و یکی از درسهایی است که دانش اموزان انگلیسی زبان آن را میخوانند. در این داستان هواپیمای حامل بچههای یک مدرسه در نزدیکی جزیرهای متروکه سقوط میکند و آنها بدون سرپرست موظف به اداره خودشان میشوند. پس از مدت کوتاهی گروه قانون گریز با توسل به اهرمهای زر، زور و تزویر جمعیت را به سوی توحش میکشند. رمان توصیف بسیاری از صفات ناپسند و تاریک انسانی است و خواندن آن بسیار دشوار توصیف شده است.
۲- ۱۹۸۴نویسنده: جورج اورولتاریخ انتشار: ۱۹۴۹
یکی از معروفترین کتابهای علمی تخیلی که در فضایی دیستوپیایی میگذرد و محتوایی ناراحت کننده در نقد حکومتهای تمامیت خواه و تاثیر آنها روی انسانها دارد. جرج اورول در این کتاب، آیندهای را برای جامعه به تصویر میکشد که در آن خصوصیاتی همچون تنفر نسبت به دشمن و علاقهٔ شدید نسبت به برادر بزرگ (ناظر کبیر) (رهبر حزب با شخصیت دیکتاتوری فرهمند) وجود دارد. در جامعهٔ تصویر شده گناهکاران به راحتی اعدام میشوند و آزادیهای فردی و حریم خصوصی افراد به شدت توسط قوانین حکومتی پایمال میشوند.
۱-فرانکنشتاین (Frankenstein)نویسنده: مری شلیتاریخ انتشار: ۱۸۱۸
این رمان که به نام پرومته مدرن هم معروف است، توسط مری شلی و هنگامی که نوجوان بود نوشته شد که به نوعی تحت تاثیر عناصر مدرن آن زمان مانند صنعتی سازی شده قرار گرفته بود. این رمان یکی از نمونههای اولیه رمانهای ترسناک به شمار میرود و داستان این رمان مملو از صحنههای تکان دهنده و غافلگیریهای مختلف است. فرانکنشتاین دانشمند جوان و جاه طلبی است که با استفاده از کنار هم قرار دادن تکههای بدن مردگان و اعمال نیروی الکتریکی جانوری زنده به شکل یک انسان و با ابعادی اندکی بزرگتر از یک انسان معمولی میسازد. موجودی با صورتی مخوف و ترسناک و تا بدان حد وحشتناک که همگان، حتی خالقش از دست شرارتهای او فرار میکنند.