چهارشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۴  |  Wednesday, 04 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۴۹۱۹۲
تاریخ انتشار : ۲۱ : ۱۷ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۷

فاطمه شعبانی :قدیم ها وقتی مهمانی سرزده می رسید صاحبخانه می گفت: اشکالی ندارد کمی آب آبگوشت را زیاد می کنیم و دور هم می خوریم. آبگوشت غذای اعیانی نبود و قوت عامه مردم بود. هرخانواده ای با هرشرایط اقتصادی بودجه اش به خرید 2 سیر گوشت گوسفند می رسید که آبگوشتی بار بگذارد و شکم اهل خانه را سیر کند. مدتی ا ست که گوشت مثل بسیاری از اقلام غذایی قیمتش را به یکباره بالا کشیده و به یک غذای اعیانی تبدیل شده است. دولت برای تنظیم وضعیت بازار گوشت تصمیم به واردات گوشت منجمد گرفته است. هرچند به دلیل پایین بودن قیمت، گوشت منجمد به عنوان اولین گزینه خرید گوشت برای خانوارها به حساب می آید اما خیلی ها به این گوشت به دیده تردید می نگرند و اما و اگر هایی برای آن می آورند با دکتر« سامد برومند فر» مدیرکل نظارت بربهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور، این موضوع را بررسی کرده ایم.

................................

سوالی که از طرف خیلی از مردم مطرح می شود این است که چرا گوشتی که با دلار خریداری و با کشتی و هواپیما به کشور حمل می شود قیمتش دو تا سه برابر کمتر از گوشتی است که در کشور تولید می شود؟ از آنجا که هیچ ارزانی بی حکمت نیست، ارزانی این گوشتها به دلیل سوبسید دولت است یا بی کیفیتی گوشتها؟

پاسخ: اساسا سازمان دامپزشکی کشور درخصوص قیمت­گذاری گوشت، نقشی ندارد ولی با توجه به اینکه گوشت به عنوان یکی از کالاهای ضروری در سبد مصرفی خانوار است دولت جهت تنظیم بازار گوشت، به واردات گوشت، ارز دولتی (یارانه­ای) تخصیص می­دهد لذا ارزانتر بودن گوشتهای وارداتی به دلیل پرداخت یارانه و تخصیص ارز دولتی است. در ضمن سازمان دامپزشکی کشور به عنوان سازمان مسئول در تامین سلامت فرآورده های خام دامی و به عنوان مرجع صلاحیت­دار ملی و بین المللی جهت نظارت بر سلامت گوشتهای وارداتی، تمامی تلاش خود را از طریق اعزام دکتران دامپزشک به عنوان ناظرین بهداشتی به منظور نظارت بهداشتی در تمامی مراحل از جمله کشتار، بسته­بندی، انجماد، حمل و نقل و عرضه این کالا انجام می­دهد. ضمن اینکه این محصولات از نظر سلامت بر اساس معیارهای بهداشتی تعیین شده در پروتکل­ها و دستورالعمل­های بهداشتی قرنطینه ای، در کشور مبدا یعنی کشور صادر کننده و در مقصد یعنی در کشور خودمان مورد آزمایش­های لازم قرار می­گیرند و سپس اجازه مصرف دارند.

با توجه به منجمد بودن این گوشتها، آیا ارزش غذایی گوشت به خوبی حفظ می شود و من مصرف کننده چطور مصرف کنم که ارزش غذایی آن از بین نرود؟

انجماد یکی از روش­های نگهداری مواد غذایی از جمله گوشت است که باید در شرایط و با امکانات خاص انجام پذیرد. با این روش، زمان نگهداری محصول افزایش و کیفیت آن حفظ می­شود. استفاده از روش­های مختلف نگهداری مواد غذایی ازجمله منجمد کردن مواد غذایی نظیر گوشت و فرآورده های گوشتی، بر اساس تجارب علمی حاصل از تحقیقات دانشمندان و محققین در مراکز علمی، دانشکده های دامپزشکی و بهداشت است و در اسناد و سایت­های سازمانهای تخصصی بین المللی نظیر سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سازمان جهانی بهداشت دام (OIE)، فائو (FAO) وجود دارند. از نظر حفظ ارزش غذایی گوشت­های منجمد، لازم است خریداران و مصرف کنندگان محترم از فروشگاههای مجاز و معتبر و با تاریخ مصرف معتبر خریداری کنند. همچنین حفظ برودت این محصولات از خرید تا نگهداری یا مصرف آنها، نسبت مستقیم در عمر ماندگاری آنها دارد. ضمنا برای حفظ ارزش غذایی، لازم است از یخ زدایی و منجمد کردن مکرر این محصولات خودداری شود.

هنوز ته دل بعضی از مردم چرکین است که این گوشتها ذبح اسلامی می شود ؟ و از لحاظ سلامتی گوشتها تا چقدر می شود اطمینان داشت؟ نظارت شما تا چه حد است؟

جهت اطمینان هم میهنان عزیز عرض می کنم که در هر کشتارگاه داخل و خارج کشور که گوشت تولیدی آن به مصرف مردم عزیزمان می­رسد، حتماعلاوه بر بازرسی بهداشتی کشتارگاه، یک نفر دکتر دامپزشک ناظر بهداشتی و روحانی ناظر شرعی نیز حضور فعال دارند تا گوشت استحصال شده، برابر موازین بهداشتی و شرعی به دست مردم برسد. بنابر این تمامی گوشت­های وارداتی تحت نظارت کامل ناظرین شرعی و بهداشتی تولید می­شوند و در تمامی مراحل از قبل از کشتار دام، حین کشتار، پس از کشتار، بسته­بندی، انجماد، حمل و نقل به کشور تحت بازرسی­ها و نظارت­های بهداشتی توسط سازمان دامپزشکی کشور قرار دارند.

یک متخصص طب اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری فارس مدعی شده بود که استفاده از این گوشت­ها موجب روماتیسم ، ام. اس و بیماری های پوستی می­شود تا به­حال در سازمان شما روی این قضیه تحقیقی شده است؟ اینطور نباشد که چند سال بعد من نوعی که به دلیل گرانی مجبور به استفاده از گوشت منجمد هستم، دچار این بیماری­ها بشوم؟

همانگونه که عرض کردم، یکی از روش­های مهم برای حفظ و نگهداری مواد غذایی از جمله گوشت، منجمد کردن است. از شروع تولید و مصرف گوشت­های منجمد در دنیا بیش از ده­ها سال می­گذرد و محصولات گوشتی منجمد در سراسر دنیا با گستردگی زیادی تولید و مصرف می­شود و در طی این سال­ها، سلامت و مناسب بودن مصرف آن توسط متخصصین و محققین مراکز معتبر جهانی ثابت شده است. به نظر می­رسد که مردم شریف بهتر است به اظهار نظرهای غیر مستند و غیر علمی و خارج از اصول اخلاقی و علمی توجه نکنند. در ضمن، استفاده از گوشت منجمد به عنوان اجبار ناشی از گرانی نیست بلکه به­عنوان یک راه انتخاب در مصرف مواد غذایی بهداشتی و سالم، با امکان نگهداری سالمتر و عمر ماندگاری بیشتر است. هرچند که نمی­توان منکر سلیقه­ها و مزاج افراد مختلف در انتخاب گوشت گرم و تازه بود.

واردات این گوشت ها باعث ضربه زدن به صنعت دام نمی شود؟ از کجا معلوم سالهای بعد کشورهای همسایه همچنان دام زنده ما را بخرند؟ از این طرف مردم به قیمت پایین این گوشت­ها عادت کرده اند!

واردات گوشت تحت نظارت سازمان دامپزشکی به دلیل اینکه از نظر بهداشتی و انتقال بیماری کاملا بررسی می­شود و نظارت­های بهداشتی لازم انجام می­شود، هیچ گونه تهدیدی برای جمعیت دامی کشور و صنعت دام نخواهد داشت.

با توجه به ارز آوری صدور دام زنده به کشورهای همسایه، این قضیه در بلند مدت به نفع صنعت دام کشور است یا ضرر؟

با اینکه این سوال در حیطه وظایف این سازمان نیست، با این حال مشخص است که خروج دام زنده از کشور اگر بدون بررسی کارشناسی، سیاست­گذاری و برنامه ریزی باشد، می­تواند موجب اختلالاتی در صنعت پرورش دام، سرمایه دامی کشور، صنایع وابسته به دام و تنظیم بازار گوشت شود.

در خاتمه از همین جا به مردم فهیم و نجیب کشورمان عرض می­کنم که نگران مطالب غیرمستند و غیرمعتبری که برخی اوقات در منابع خبری غیر رسمی و فضای مجازی منتشر می شود، نباشند و در موارد این چنینی تنها اخبار و اطلاعات منتشر شده در منابع رسانه­ای معتبر و اطلاعیه های منتشره از سوی سازمان دامپزشکی کشور را ملاک خود قرار دهند. زیرا در صورت گزارش یا مشاهده هرگونه رخداد نامطلوب بهداشتی در فرآورده های دامی، بازرسین دامپزشکی در ادارات دامپزشکی اقصی نقاط کشور، موضوع را با حساسیت و بصورت جدی پیگیری می­کنند.



منبع: دیباچه
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳