چهارشنبه ۰۷ آبان ۱۴۰۴  |  Wednesday, 29 October 2025
کد خبر: ۴۸۹۳۴
تاریخ انتشار : ۳۰ : ۱۱ - ۰۵ مهر ۱۳۹۷
گپ دیباچه با اسدالله کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان سبزی و میوه تهران

گرانی قیمت گوجه فرنگی مقطعی است | گوجه کیلویی 3500 تومان یک قیمت عادلانه است

فاطمه شعبانی : درست است که نان شب نیست! اما اغلب عادت کرده‌ایم به بودنش در سفره هایمان و کنارغذاهایمان. از قدیم همیشه در سفره هایمان بوده و دراین سالها 2 بار به طرز عجیبی قیمتش را بالا کشیده یکبار در دهه هشتاد و اینبار در روزهای اخیر که قیمتش به بالای 10 هزار تومان رسیده است. گوجه فرنگی هایی که اصلا فرنگی نیستند و دراین آب و خاک عمل می‌آیند و دسترنج کشاورزان همین مرزوبوم هستند. دلایل گرانی قیمت گوجه فرنگی را با« اسدالله کارگر» رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی بررسی کرده ایم.

با توجه به اینکه در فصل برداشت گوجه فرنگی به سرمی‌بریم، گرانی قیمت گوجه فرنگی منطقی به نظر نمی‌رسد، دلیل واقعی این گرانی چیست؟

چند فاکتور عامل گرانی گوجه فرنگی در چند روز اخیر بوده است:1- صادرات بیش از حد 2- خرید کارخانه های کنسروسازی که گوجه ها را جمع آوری می‌کردند 3- تعطیلات 3-4 روزه اخیر. همه اینها دست به دست هم دادند و وقتی متقاضی کالا زیاد باشد و کالا هم کم، خروجی اش گرانی می‌شود. خوشبختانه این وضعیت موقتی بود تعطیلات که تمام شد و با رایزنی ها و نامه نگاری هایی که کردیم جلوی صادرات گرفته شد و از دیروز شاهد افت قیمت هستیم.

یعنی تعطیلی چند روزه، اینقدر می‌تواند برقیمت یک کالا اثر گذار باشد؟.

بله، همانطور که گفتم تعطیلات یکی از عوامل مهم این گرانی بود! چون وقتی تعطیلی باشد کارگر کار نمی‌کند و درنتیجه بار به بازار نمی‌آید و جنس کم، نوسان قیمت ایجاد می‌کند خصوصا که خرید کارخانه و صادرات هم مکملش شوند.

درحالی که بحث ارزآوری از طریق صادرات غیرنفتی است، شما یکی از عوامل گرانی گوجه فرنگی را صادرات بیش از حد آن می‌دانید..

هیچ کس مخالف ارزآوری نیست و افتخار ما است که متکی به نفت نباشیم. وقتی محصولی مازاد باشد صادارت یک امر طبیعی است و صادرات مازاد ایراد و اشکالی ندارد خدا کند تولیدات داخلی به قدری زیاد باشد که علاوه برتامین نیازهای داخلی مقدار زیادی اش هم صادر شود اما باید دقت شود که الویت اول مردم کشور خودمان هستند تا وقتی بازار داخل تامین نشده صادراتش بی تدبیری است. رایزنی ها ونامه نگاری هایی که از طرف اتحادیه و عمده فروش ها با اتاق اصناف شد فعلا جلوی صادرات گرفته شده است تا بازار داخلی تامین شود.

امسال وضعیت کشت و تولید گوجه فرنگی چطور بود؟ آیا یکی از دلایل گرانی این نیست که امسال کمتر از سالهای قبل کشت شده و این مشکل پیش آمده است؟.

به حمدالله علی رغم پیش بینی هایی که از کم آبی می‌شد ما در زمینه تولید کمبود نداشتیم اما به نظر می‌رسد تقاضا بیش از حد معمول بود. اما نکته ای که تنها به گوجه فرنگی منحصر نمی‌شود و به تمامی محصولات کشاورزی مربوط است: گاهی کشاورز محصولی را کشت می کند و موقع برداشت و فروش محصول، بازار خوبی ندارد وکشاورز اذیت می شود درنتیجه کشاورز سال بعد این محصول را کشت نمی‌کند. ما با وزارتهای مربوطه مکاتبه کردیم که به کشاورز آمار و ارقام بدهند که مثلا امسال از این نوع محصول این مقدار بکارند و خریدش را هم تضمین کنند که تعادل برقرار شود و کشاورز سردرگرم نشود.

قیمت واقعی گوجه فرنگی چقدر است؟

ما الان در فصل برداشت هستیم وگوجه هم جز محصولاتی است که نمی‌شود نگه داشت و دپو کرد و با توجه به تدابیر اندیشیده شده قانونا قیمت باید برگردد و به ثبات برسد اما اینکه تا چه قدر این شرایط ادامه داشته باشد بسته به بحث صادرات است که فعلا صادارت انجام ندهیم و قیمت منطقی باشد و کشاورز هم ضرر نکند. قیمت باید جوری عادلانه باشد که کشاورز هم ضرر نکند. گوجه کیلویی 3500 تومان یک قیمت عادلانه است.

با توجه به گفته شما که امسال کمبود گوجه فرنگی نداشتیم گرانی رپ را چطور توجیه می‌کنید؟

رپ در حیطه کاری ما نیست ومن نمی‌توانم نظر کارشناسی شده بدهم از مسئولینش بپرسید.

مردم می‌گویند آب و خاک مورد استفاده برای تهیه گوجه فرنگی که بادلار وارد نشده است و دلیل این گرانی ها نمی تواند نوسانات دلار باشد؟

همه ما در این جامعه زندگی می‌کنیم و با شرایط جامعه بیگانه نیستیم، با نوسانات دلار ناخواسته همه اجناس تورم خورده است. درسته که آب و خاک با دلار وارد نشده اما کودی که کشاورز استفاده می‌کند وابسته به دلار است. در این نوسانات بازار باربری گران شده، سبدی که کشاورز برای بسته بندی محصولاتش می خریده الان قیمتش چندبرابر شده، مزدکارگر بالارفته ....همه اینها زنجیره وار به همدیگر متصل است وقیمتها را بالا می برد.

پیش بینی می‌کنیدتا کی این نوسان قیمت ادامه داشته باشد؟

قاطعانه می‌گویم: نوسان قیمت میوه و تره بار مقطعی است، همیشه همین‌طور بوده که هرجا لازم باشد صادر می‌کنیم و هرجا نیاز باشد از طریق واردات تعادل برقرار می‌شود؛ خیالتان راحت باشد این موضوع دائمی نیست و افت قیمت از دیروز شروع شده و بازار به زودی به ثبات می‌رسد.


منبع: دیباچه
مطالب برگزیده
سرنوشت پدر برای پسر تکرار شد

امید جهان، خواننده محبوب بوشهری درگذشت

۱۴:۵۳  -  ۲۲ شهريور ۱۴۰۴
مدیرعامل انجمن هنر‌های نمایشی کشور در گفت‌و‌گو با دیباچه مطرح کرد؛

هنر تئاتر در ایران سابقه‌ای چند هزار ساله دارد/ رویداد‌های هنری و فرهنگی بزرگ از شهر‌های کوچک شروع می‌شوند

۱۴:۴۶  -  ۲۲ شهريور ۱۴۰۴
گفت‌و‌گو دیباچه با نویسنده کتاب «پاسیاد پسر خاک»

«پاسیاد پسر خاک»، رمان، داستان بلند و خاطرات شفاهی نیست!

۰۷:۳۰  -  ۱۱ شهريور ۱۴۰۴
رامبد جوان با "کارناوال" کاری کرد، کارستان؛

خبری از آثار طنز قوی در صدا و سیما نیست! روان مردم را جدی بگیرید!

۰۸:۰۰  -  ۰۴ شهريور ۱۴۰۴
گفت‌و‌گو دیباچه با معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش

تحقق عدالت آموزشی، مهم‌ترین هدف نظام آموزشی است!

۱۶:۵۶  -  ۰۳ شهريور ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی

مشهد مقدس آماده میزبانی از میلیون‌ها زائر در دهه پایانی ماه صفر می‌شود

۱۹:۱۷  -  ۲۸ مرداد ۱۴۰۴
رئیس سازمان اورژانس کشور در گفت‌وگو با دیباچه مطرح کرد:

حضور ۴ میلیون زائر در مراسم اربعین پیش‌بینی می‌شود/ کاهش میزان تماس‌های مردم با ۱۱۵ در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه

۱۱:۴۹  -  ۰۸ مرداد ۱۴۰۴
یک نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفتگو با دیباچه:

شنیدن قصه، یکی از نیازهای همیشگی کودکان و نوجوانان است/ کار قصه‌گو نگهداری و نگهبانی از زبان فارسی است

۱۹:۵۶  -  ۲۸ تير ۱۴۰۴
عضو تیم ملی اسکیت در گفت‌و‌گو با «دیباچه» مطرح کرد؛

در مسیر قهرمانی هیچ‌وقت عقب ننشستم؛ در دل جنگ تمرین را رها نکردم

۱۹:۵۱  -  ۲۸ تير ۱۴۰۴
کاپیتان تیم ملی واترپلو در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

رسیدن به صدر جهان سخت است/ با یک بازی بیشتر دومین گلزن برتر آسیا می‌شدم

۱۳:۰۴  -  ۲۴ تير ۱۴۰۴
اشکان ممبینی از کارشناسان چهره و شاخص مسائل بین‌الملل به دیباچه گفت؛

تلاش‌های نظامی برای مهار برنامه هسته‌ای ایران، نمی‌تواند اراده ملت را در مسیر پیشرفت و خودکفایی کشورمان متوقف کند

۲۲:۲۴  -  ۱۵ تير ۱۴۰۴
عضو تیم ملی کشتی آلیش بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

دو طلای آسیا نقطه اوج کارنامه‌ام بود/ ‏طلای جهانی را هدف گرفته‌ام

۱۷:۴۹  -  ۰۸ تير ۱۴۰۴