جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳  |  Friday, 22 November 2024

دیباچه

کد خبر: ۴۶۳۴۲
تاریخ انتشار : ۵۷ : ۱۲ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۶
وزارت ارشاد در جلسه‌ امروز خود تصمیم گرفت فیلم سخیف‌تر از «۵۰ کیلو آلبالو» را با اعمال «درجه‌بندی» راهی اکران کند. تصمیمی که کلیت آن مناسب به نظر می‌رسد اما آیا درجه‌بندی «ممنوعیت برای کمتر از ۱۲ سال» برای فیلمی که شوخی‌های جنسی و هنجارشکن دارد، صحیح است؟!

به گزارش دیباچه، فیلم سینمایی سخیف و مبتذل که به آن «50 کیلو آلبالو»ی دوم نامیده می‌شود، مورد بحث امروز مدیران وزارت ارشاد برای اکران یا عدم اکران بود که با تصمیم مدیران سازمان سینمایی قرار است این فیلم با درجه‌بندی اکران می‌شود.

این فیلم که با شوخی‌های جنسی و الفاظ رکیک بسیاری همراه است با درجه بندی ممنوعیت برای گروه سنی زیر 12 سال روانه اکران می‌شود. اما نکته حایز اهمیت این که این فیلم که با موضوع ازدواج ساخته شده و با هر دستاویزی فیلمساز قصد دارد مخاطب را بخنداند، با درجه‌بندی مناسبی روانه اکران نمی‌شود. این فیلم با موضوعی که مطرح می‌کند و شوخی‌هایی که در آن طراحی شده برای گروه سنی کمتر از 17 سال نامناسب بوده و باید با این درجه‌بندی روانه اکران شود. اما باید دید چقدر درجه بندی برای این فیلم راهگشا خواهد بود.

در درجه بندی فیلم ها از هالیوود سبقت نگیرید!

درجه‌بندی فیلم‌ها در هالیوود

درجه‌بندی در اکثر کشورهای صاحب سینما امری طبیعی و لازم الاجراست اما نکته حایز اهمیت این که درجه‌بندی براساس اصولی صورت می‌گیرد و رعایت آن از سوی سینماها کاملاً واجب و ضروری است. اما در ایران هیچ نظارتی بر انجام درجه‌بندی وجود ندارد. در شرایطی که سالن‌های سینما در اکران فیلم ها و نحوه سانس‌بندی دچار تخلف می‌شوند و هیچ نظارتی بر عملکرد آن‌ها به درستی وجود ندارد و شورای صنفی نمایش نیز قدرت اجرایی مناسبی در برخورد با متخلفین ندارد چگونه ممکن است اعمال درجه‌بندی در سالن‌های سینما صورت گیرد و آیا وزارت ارشاد و مدیران آن راهکاری برای عملیاتی و اجرایی شدن درجه بندی دارند؟

در درجه بندی فیلم ها از هالیوود سبقت نگیرید!

در سینماهای ایران درجه بندی آنگونه که در سینماهای دنیا اعمال می‌شود قابل کنترل و نظارت نیست بهتر است اگر وزارت ارشاد قصد دارد فیلم‌هایی که مضامین خاصی را دنبال می‌کنند و به نوعی در ارائه مضامین و محتوا نسبت به آثار دیگر هنجارشکن هستند با محدودیت در اکران مواجه شوند. این نوع برخورد می‌تواند در جامعه هنری به نوعی بازدارندگی ایجاد کند تا فیلمساز اگر قصد دارد مخاطب بیشتری داشته باشد با موازین ایرانی اسلامی و بنا بر عرف جامعه پیش برود و هر مزاحی را دستاویز برای خنداندن مخاطب نکند.

اگر نگاهی به درجه بندی در سینماهای کشورهای مختلف از جمله هالیوود داشته باشیم خواهیم دید که وقتی کمپانی درجه NC-17 را کسب می‌کند برایش بسیار سنگین است زیرا جمعیت زیادی از مخاطبین خود را از دست می‌دهد و امکان نمایش گسترده نخواهند داشت.

وزارت ارشاد اگر قصد دارد فیلم‌هایی را که مضامینی متفاوت با آثار معمول سینمای ایران را دارند، به چرخه اکران سینماها بازگرداند، بهتر است علاوه بر تصمیم‌گیری درباره درجه فیلم، میزان محدودی سالن سینما در اختیار این آثار قرار دهد.

بدین ترتیب، هم مخاطب به درستی می‌تواند انتخاب کند و هم نظارت درستی بر اکران این دسته از فیلم‌ها صورت می‌گیرد تا علاوه بر نظارت بر مخاطب، فیلمساز هم بداند که اگر قصد دارد جمعیت بیشتری را با خود همراه کرده و فیلمش در سینماهای گسترد‌ه‌تری اکران شود، باید مواردی که به عرف جامعه و موازین وزارت ارشاد همخوانی دارد توجه بیشتری داشته باشد.

صرفاً درجه بندی عامل بازدارنده برای آثاری سخیف و مبتذل که بنیان خانواده را نشانه گرفتند نمی‌تواند باشد و با واکنش از سوی صاحبان اندیشه و تفکر خواهد شد، همانگونه که با فیلم «50 کیلو آلبالو» برخورد شد و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مجبور به عذرخواهی شد.

منبع: فارس
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
گفتگو دیباچه با رییس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان

شرکت ۷۰ طرح از ۱۹ استان در نمایشگاه جشنواره خوارزمی/منتخبین جشنواره، بدون کنکور وارد دانشگاه می‌شوند!

۰۹:۰۰  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ما با کلاس‌های آزاد در دنیا ارتباط داریم/ سعی داریم با وزارت علوم همکاری داشته باشیم، اما این همکاری تاکنون رضایت بخش نبوده است!

۲۰:۴۲  -  ۲۹ آبان ۱۴۰۳
مجید اسماعیلی، نوازنده پیشکسوت ویولنسل در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

ارکسترهایی که در کشورمان برگزار می‌شوند، هم ردیف ارکستر های کشور های دیگر هستند!

۱۴:۱۵  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان در گفتگو با دیباچه خبر داد؛

نمایش گرگوربافی و تراش صدف‌های دریایی در نمایشگاه ملی صنایع دستی/ بندرلنگه به‌عنوان شهر ملی گلابتون، شناخته شده است

۱۳:۰۲  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با استاد فرهاد فخرالدینی، بنیان گذار ارکستر ملی ایران

عرصه موسیقی نیازمند حمایت دولت است و نباید به آن آسیب بزنند! / تِم سازی نمی‌تواند یک اثر موسیقایی را فاخر کند!

۲۰:۲۴  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگوی دیباچه با مهدی وثوقی راد، بازیگر پیشکسوت عرصه تئاتر و تلویزیون

برخی از نمایش‌های روی صحنه، اصالت و پختگی لازم را ندارند/ آخرین خبرها از پروژه جدید نیما جاویدی!

۱۳:۲۱  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
" گالری آرت پرشیا " میزبان هنرمند معاصر کشورمان شد؛

شگفتی نمایشگاه انفرادی آثار استاد "جلیل خلیلی" و هنری که باید دیده شود!

۲۰:۰۴  -  ۲۲ آبان ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار