سه‌شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۴  |  Tuesday, 03 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۴۴۸۴۰
تاریخ انتشار : ۰۲ : ۱۰ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۶
حدیثی این شب ها در ابتدای سریال «زیر پای مادر» از شبکه یک پخش می شود که از حضرت علی (ع) نقل شده است، اما بعضی از کارشناسان آن را فاقد سندیت می‌دانند.

به گزارش دیباچه، این شب ها سریال «زیر پای مادر» به کارگردانی بهرنگ توفیقی و تهیه کنندگی زینب تقوایی روی آنتن شبکه یک می رود. در ابتدای این سریال حدیثی از حضرت علی (ع) نوشته می شود با این مضمون که «ای مالک اگر شب هنگام کسی را در حال گناه دیدی، فردا به آن چشم نگاهش مکن شاید سحر توبه کرده باشد و تو ندانی» این سخن که گفته شده در یکی از نامه های آن حضرت به مالک آورده شده است از حیث انعکاس در سایت ها و شبکه های اجتماعی شهرت فراوانی دارد و شاید در یک ارزیابی اولیه به دلیل همین شهرت و فراوانی به عنوان یک سند در نظر گرفته شود و کسی در پی مشخص کردن سندیت داشتن یا نداشتن آن برنیاید.

حدیث ابتدایی سریال «زیر پای مادر» سندیت دارد؟

حال آنکه با تحقیقاتی که داشتیم ظاهرا این عبارت که حتی بعضی آن را دارای سند هم می دانند در هیچ یک از نامه های حضرت علی(ع) به مالک اشتر نیامده است.

حجت الاسلام علی نصیری مدرس دانشگاه درباره این حدیث توضیح داد: این نقل قول نه در نهج البلاغه وجود دارد و نه در نامه های حضرت امیر به مالک اشتر و در هیچ منبع دیگری هم یافت نشده است.

وی ادامه داد: اما سخنانی قریب به این مضمون در گفتار ایشان یافت می شود و در یک نامه سخنی وجود دارد که پیام آن ضرورت پنهان داشتن عیوب مردم از سوی حاکم است.

به گفته این مدرس خارج فقه و اصول حوزه، در سایر منابع حدیثی فریقین نیز حدیثی این چنین یافت نشده است و تنها روایاتی هست که در آنها به حسن ظن نسبت به مومنان تاکید شده است.

در گفتگوی کوتاهی که با زینب تقوایی تهیه کننده سریال «زیر پای مادر» داشتیم وی درباره مشاور مذهبی سریال اظهار کرد: علی نظری به عنوان مشاور مذهبی سریال چندان درگیر پروژه نشد و ما در مواقعی که احساس کنیم که اطلاعاتی درباره موضوعی نداریم به صورت موردی از مشاور سوال می پرسیم. ضمن اینکه من و یا سعید نعمت الله به عنوان نویسنده چندین سریال کار کرده ایم و تلویزیون را می شناسیم.

وی در پایان درباره انتخاب این حدیث نیز عنوان کرد: حدود یک هفته قبل از ماه رمضان یک کارشناس مذهبی در شبکه یک به این حدیث استناد کرده بود و اتفاقا جزو احادیث مشهور است و سخن به گونه ای است که کمتر فرد را به شک می اندازد.

نقل قول مذکور اگرچه ممکن است به دلیل نگاه روشنفکرانه آن برای مخاطب عام و خاص جذاب باشد، اما باید دید چقدر این جمله هرچقدر هم زیبا سندیت دارد و یا حداقل سعی شود اگر قرار است از جمله یا عبارتی صرفا به دلیل زیبایی آن استفاده کنیم منسوب به شخص خاصی نشود.

منبع: مهر
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳