شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴  |  Saturday, 19 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۱۶۳۰۱
تاریخ انتشار : ۳۷ : ۱۰ - ۲۱ تير ۱۳۹۵
دیباچه: عباس کیارستمی یادگاری های زیادی از هنرش برای ما و نسل های آینده گذاشته که یکی از آنها چیدمان «هفت چنار» است که بیش از یک دهه است در خانه هنرمندان میان زمین و آسمان ایستاده است.



به گزارش دیباچه به نقل از مهر، اگر تاکنون وقتی به طبقه دوم خانه هنرمندان می رفتید نسبت به چیدمان «هفت چنار» که در میانه کریدور این طبقه وجود دارد بی تفاوت بوده اید، شاید از این پس گذشتن از کنار این اثر ساده نباشد. این چیدمان اثری از زنده یاد عباس کیارستمی است که به عنوان منتخب چهارمین جشن تصویر ایران پایش به خانه هنرمندان باز و در این مکان ماندگار شد.

دیباچه-هفت چنار


«هفت چنار» کیارستمی در سال ۸۲ در همان روز افتتاحیه جشن تصویر سال مورد توجه قرار گرفت. این اثر با ایده کیارستمی، کار مشترکی بود توسط این هنرمند و ساسان توکلی. ساسان توکلی با دوربین خود ۱۸۰ درجه دور درخت‌ها گشته و فریم به فریم از زوایای مختلف از آنها عکاسی کرده بود. بعد از این مرحله کار کامپیوتر بوده که این عکس ها را مسطح کند و بعد عکس ها به چاپ برسند و به گونه ای روی لوله های PVC به قطر ۲۰، ۳۰ و ۴۰ چسبانده شوند که گویی تنه های چنار را برش داده و در میان زمین و هوا در طبقه دوم خانه هنرمندان چیده اند. هر چند زیر پای این درخت‌ها چمنی به چشم می خورد ولی در اصل موکتی است که عکس چمن روی آن چاپ شده است.

دیباچه-هفت چنار


بهروز غریب پور که در سال‌های اجرای این اثر در خانه هنرمندان، مدیرعامل این مکان فرهنگی بود، درباره اجرای این اینستالیشن در خانه هنرمندان گفت: اواخر همین ماه تیر و به پیشنهاد سیف الله صمدیان بود که کیارستمی برای نصب اثر به خانه هنرمندان آمد. این صنوبرها قبلا در نمایشگاهی در لندن چیدمان شده بود و اگر در جایی ثابت نصب نمی شد به دلیل ماهیتی که داشت خراب می شد و از بین می رفت. در واقع این یک ایده بکر بود که نیاز بود جای ثابتی اجرا شود. برای همین از پیشنهاد صمدیان استقبال کردم و نقطه مرکزی طبقه دوم خانه هنرمندان را در اختیار کیارستمی گذاشتم. هیچ وقت یادم نمی رود که او با چه شادمانی غریبی به دفتر آمد و خوشحال بود که این ایده پایدار می ماند و امروز من هم خیلی خوشحالم که در تمام این سال‌ها این اثر در خانه هنرمندان پایدار مانده و فکر می کنم تا وقتی خانه هنرمندان پا برجا باشد این اثر کیارستمی هم جزئی از آن است.

وی با اشاره به دوستی دیرینه اش با کیارستمی که به سال‌های حضورشان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بر می گشت، بیان کرد: من از سال ۵۸ با کیارستمی رفاقت داشتم. هر دو عضو شورای تولید در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بودیم و حتی وقتی من استعفا دادم و برای ساختن فرهنگسرای بهمن به دورترین نقطه تهران رفتم این ارتباط پا بر جا ماند. یکی از کارهایی که در سال‌های حضورمان در کانون با هم انجام دادیم اختراع واژه «فیلم مفید» بود. در واقع معتقد بودیم فیلم‌هایی که در کانون ساخته می شود باید مفید باشد یعنی باید از حالت روشنفکرانه یا شبه روشنفکرانه خارج شود برای همین این واژه را اختراع کردیم.

دیباچه-هفت چنار


این نویسنده و کارگردان تئاتر در پایان گفت: او همیشه از این خوشحال بود که در این سال‌ها علیرغم اینکه عده ای با حسادت به او نگاه می کردند من همچنان به چشم یک دوست قدیمی با احترام به او نگاه می کنم.

می گویند: «از خصوصیات هنر اینستالیشن، فعال سازی یک محیط یا یک مفهوم با برخوردی متفاوت است که باعث می شود اثر معنا و مفهوم و ارزش هنری پیدا کند» و این از شاخصه های کیارستمی بود که می توانست یک ایده را چنان بپروراند که ارزش هنری پیدا کند.

عباس کیارستمی دیروز از مقابل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به سمت خانه ابدی بدرقه شد اما چه خوب است که فیلم‌ها و عکس های او هست و همچنین چنارهایش در خانه هنرمندان پابرجا هستند. هر چند این روزها خود این درخت‌ها عزادارند و پارچه های مشکی به نشانه مرگ خالقش دور آنها بسته شده است.

 
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳