دیباچه:این روزها مرگ است که در خانه هنرمندان نشسته است به انتظار و حمید سبزواری بعد از حبیب، دومین چهرهای بود که دیروز و امروزمان را غمگین کرد.
به گزارش خبرنگار ادبیات دیباچه؛استاد حمید سبزواری، شاعر اشعار مشهور و ماندگار دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، ساعاتی پیش در بیمارستان آسیا تهران دار فانی را وداع کرد.
اشعار بلند زندهیاد سبزواری، زبان گویای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است و پیشواز آمدن امام خمینی(ره) به کشور را با مشهورترین سرودهاش، “خمینی ای امام” ، در اذهان مردم ایران جاودانه کرده است.
در گزارشی به بررسی آثار و اشعار «پدر شعر انقلاب» پرداختهایم.
سابقه خانوادگی شاعری
حسین آقاممتحنی مشهور به حمید سبزواری زاده 1304 در سبزوار، شاعر و ترانهسرای ایرانی بود. پدرش، عبدالوهاب پیشهور سادهای بود که قریحه شعری هم داشت. جدش، ملا محمدصادق ممتحنی، شاعری مردمی بود که «مجرم» تخلص میکرد و آثارش در سفری به مشهد و در حمله راهزنان به یغما رفت.
اولین شعرهایش در سبزوار چاپ میشود
سبزواری، قبل از مدرسه، قرآن را در خانه و نزد مادرش آموختهبود. او بعدها به مدرسه شیخ حسن داورزنی رفت. در دوره نوجوانی در سبزوار زندگی میکرد. در سبزوار کتابفروشی به نام خسروی بود. او شعرهای حمید را چاپ کرد و فروخت. حمید میخواست این کار را در تهران نیز انجام بدهد لیکن این میسر نشد.
آغاز شاعری از 14 سالگی
بدین ترتیب سبزواری شاعری را به طور رسمی از سن 14 سالگی آغاز کرد.
اخراج از معلمی پس از کودتا
بنا به گفته خودش پس از کودتای 28 مرداد متواری و مخفی شد اما چندی بعد خود را به شهربانی سبزوار معرفی کرد و چهار سال در وضعیت بلاتکلیفی و تعلیق سپری کرد تا سرانجام تبرئه و آزاد شد.
سبزواری ابتدا به شغل معلمی مشغول شده بود اما بعد از کودتای 28 مرداد از آموزش و پرورش اخراج و سپس کارمند بانک بازرگانی (بانک تجارت پس از انقلاب) در تهران شد. در همین زمانها بود که شاعری تبدیل شد به مهمترین مشغله زندگی سبزواری.
شناسنامه زمانمد انقلاب
بنا به قولی شعر سبزواری، شناسنامه زمانمند انقلاب است، زیرا کمتر حادثه یا رویدادی است که انعکاس آن در شعر او نباشد. شاعر، با حساسیت ویژه خویش، هر رویداد مهم تاریخ معاصر ایران را با شعرش در تاریخ نقش کردهاست.
در سال ۱۳۹۳ نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر اهدا شد.
حمید سبزواری در تاريخ 22 خرداد ١٣٩٥ مصادف با روز پنجم ماه مبارك رمضان در سن 91 سالگی دار فانی را وداع گفت.
مهمترین آثار
از مهمترین آثار استاد حمید سبزواری میتوان به دیوان اشعار، کاروان سپیده، یاد یاران، سرود درد، گزیده ادبیات معاصر و سرود سپیده اشاره کرد.
او برای انقلاب شعر و شعارهایی میساخت که در راهپیماییها و نمازجمعه خوانده میشد؛ برخی از آنها عبارتاند از: آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو، خمینی ای امام و الله اکبر خمینی رهبر و همچنین سرود جمهوری اسلامی ایران.