فاطمه
شعبانی :قدیم
ها وقتی مهمانی سرزده می رسید صاحبخانه می گفت: اشکالی ندارد کمی آب آبگوشت را
زیاد می کنیم و دور هم می خوریم. آبگوشت غذای اعیانی نبود و قوت عامه مردم بود.
هرخانواده ای با هرشرایط اقتصادی بودجه اش به خرید 2 سیر گوشت گوسفند می رسید
که آبگوشتی بار بگذارد و شکم اهل خانه را
سیر کند. مدتی ا ست که گوشت مثل بسیاری از اقلام غذایی قیمتش را به یکباره بالا
کشیده و به یک غذای اعیانی تبدیل شده است. دولت برای تنظیم وضعیت بازار گوشت تصمیم
به واردات گوشت منجمد گرفته است. هرچند به دلیل پایین بودن قیمت، گوشت منجمد به
عنوان اولین گزینه خرید گوشت برای خانوارها به حساب می آید اما خیلی ها به این
گوشت به دیده تردید می نگرند و اما و اگر هایی برای آن می آورند با دکتر« سامد
برومند فر» مدیرکل نظارت بربهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور، این
موضوع را بررسی کرده ایم.
................................
سوالی
که از طرف خیلی از مردم مطرح می شود این
است که چرا گوشتی که با دلار خریداری و با کشتی و هواپیما به کشور حمل می شود
قیمتش دو تا سه برابر کمتر از گوشتی است که در کشور تولید می شود؟ از آنجا که هیچ
ارزانی بی حکمت نیست، ارزانی این گوشتها به دلیل سوبسید دولت است یا بی کیفیتی
گوشتها؟
پاسخ: اساسا سازمان دامپزشکی
کشور درخصوص قیمتگذاری گوشت، نقشی ندارد ولی با توجه به اینکه گوشت به عنوان یکی
از کالاهای ضروری در سبد مصرفی خانوار است دولت جهت تنظیم بازار گوشت، به واردات
گوشت، ارز دولتی (یارانهای) تخصیص میدهد لذا ارزانتر بودن گوشتهای وارداتی به
دلیل پرداخت یارانه و تخصیص ارز دولتی است. در ضمن سازمان دامپزشکی کشور به عنوان
سازمان مسئول در تامین سلامت فرآورده های خام دامی و به عنوان مرجع صلاحیتدار ملی
و بین المللی جهت نظارت بر سلامت گوشتهای وارداتی، تمامی تلاش خود را از طریق
اعزام دکتران دامپزشک به عنوان ناظرین بهداشتی به منظور نظارت بهداشتی در تمامی
مراحل از جمله کشتار، بستهبندی، انجماد، حمل و نقل و عرضه این کالا انجام میدهد.
ضمن اینکه این محصولات از نظر سلامت بر اساس معیارهای بهداشتی تعیین شده در پروتکلها
و دستورالعملهای بهداشتی – قرنطینه ای، در کشور مبدا یعنی کشور صادر کننده
و در مقصد یعنی در کشور خودمان مورد آزمایشهای لازم قرار میگیرند و سپس اجازه
مصرف دارند.
با
توجه به منجمد بودن این گوشتها، آیا ارزش غذایی گوشت به خوبی حفظ می شود و من مصرف
کننده چطور مصرف کنم که ارزش غذایی آن از
بین نرود؟
انجماد
یکی از روشهای نگهداری مواد غذایی از جمله گوشت است که باید در شرایط و با
امکانات خاص انجام پذیرد. با این روش، زمان نگهداری محصول افزایش و کیفیت آن حفظ
میشود. استفاده از روشهای مختلف نگهداری مواد غذایی ازجمله منجمد کردن مواد
غذایی نظیر گوشت و فرآورده های گوشتی، بر اساس تجارب علمی حاصل از تحقیقات
دانشمندان و محققین در مراکز علمی، دانشکده های دامپزشکی و بهداشت است و در اسناد
و سایتهای سازمانهای تخصصی بین المللی نظیر سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سازمان
جهانی بهداشت دام (OIE)، فائو (FAO) وجود دارند. از نظر حفظ ارزش غذایی گوشتهای
منجمد، لازم است خریداران و مصرف کنندگان محترم از فروشگاههای مجاز و معتبر و با
تاریخ مصرف معتبر خریداری کنند. همچنین حفظ برودت این محصولات از خرید تا نگهداری
یا مصرف آنها، نسبت مستقیم در عمر ماندگاری آنها دارد. ضمنا برای حفظ ارزش غذایی، لازم است از یخ
زدایی و منجمد کردن مکرر این محصولات خودداری شود.
هنوز
ته دل بعضی از مردم چرکین است که این گوشتها ذبح اسلامی می شود ؟ و از لحاظ سلامتی
گوشتها تا چقدر می شود اطمینان داشت؟ نظارت شما تا چه حد است؟
جهت
اطمینان هم میهنان عزیز عرض می کنم که در هر کشتارگاه داخل و خارج کشور که گوشت
تولیدی آن به مصرف مردم عزیزمان میرسد، حتماعلاوه بر بازرسی بهداشتی کشتارگاه، یک
نفر دکتر دامپزشک ناظر بهداشتی و روحانی ناظر شرعی نیز حضور فعال دارند تا گوشت
استحصال شده، برابر موازین بهداشتی و شرعی به دست مردم برسد. بنابر این تمامی گوشتهای
وارداتی تحت نظارت کامل ناظرین شرعی و بهداشتی تولید میشوند و در تمامی مراحل از
قبل از کشتار دام، حین کشتار، پس از کشتار، بستهبندی، انجماد، حمل و نقل به کشور
تحت بازرسیها و نظارتهای بهداشتی توسط سازمان دامپزشکی کشور قرار دارند.
یک
متخصص طب اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری فارس مدعی شده بود که استفاده از این گوشتها
موجب روماتیسم ، ام. اس و بیماری های
پوستی میشود تا بهحال در سازمان شما روی این قضیه تحقیقی شده است؟ اینطور نباشد
که چند سال بعد من نوعی که به دلیل گرانی مجبور به استفاده از گوشت منجمد هستم،
دچار این بیماریها بشوم؟
همانگونه
که عرض کردم، یکی از روشهای مهم برای حفظ و نگهداری مواد غذایی از جمله گوشت،
منجمد کردن است. از شروع تولید و مصرف گوشتهای منجمد در دنیا بیش از دهها سال میگذرد
و محصولات گوشتی منجمد در سراسر دنیا با گستردگی زیادی تولید و مصرف میشود و در
طی این سالها، سلامت و مناسب بودن مصرف آن توسط متخصصین و محققین مراکز معتبر
جهانی ثابت شده است. به نظر میرسد که مردم شریف بهتر است به اظهار نظرهای غیر
مستند و غیر علمی و خارج از اصول اخلاقی و علمی توجه نکنند. در ضمن، استفاده از
گوشت منجمد به عنوان اجبار ناشی از گرانی نیست بلکه بهعنوان یک راه انتخاب در
مصرف مواد غذایی بهداشتی و سالم، با امکان نگهداری سالمتر و عمر ماندگاری بیشتر
است. هرچند که نمیتوان منکر سلیقهها و مزاج افراد مختلف در انتخاب گوشت گرم و
تازه بود.
واردات
این گوشت ها باعث ضربه زدن به صنعت دام نمی شود؟ از کجا معلوم سالهای بعد کشورهای
همسایه همچنان دام زنده ما را بخرند؟ از
این طرف مردم به قیمت پایین این گوشتها عادت کرده اند!
واردات
گوشت تحت نظارت سازمان دامپزشکی به دلیل اینکه از نظر بهداشتی و انتقال بیماری
کاملا بررسی میشود و نظارتهای بهداشتی لازم انجام میشود، هیچ گونه تهدیدی برای
جمعیت دامی کشور و صنعت دام نخواهد داشت.
با
توجه به ارز آوری صدور دام زنده به کشورهای همسایه، این قضیه در بلند مدت به نفع
صنعت دام کشور است یا ضرر؟
با
اینکه این سوال در حیطه وظایف این سازمان نیست، با این حال مشخص است که خروج دام
زنده از کشور اگر بدون بررسی کارشناسی، سیاستگذاری و برنامه ریزی باشد، میتواند
موجب اختلالاتی در صنعت پرورش دام، سرمایه دامی کشور، صنایع وابسته به دام و تنظیم
بازار گوشت شود.
در
خاتمه از همین جا به مردم فهیم و نجیب کشورمان عرض میکنم که نگران مطالب غیرمستند
و غیرمعتبری که برخی اوقات در منابع خبری غیر رسمی و فضای مجازی منتشر می شود،
نباشند و در موارد این چنینی تنها اخبار و اطلاعات منتشر شده در منابع رسانهای
معتبر و اطلاعیه های منتشره از سوی سازمان دامپزشکی کشور را ملاک خود قرار دهند.
زیرا در صورت گزارش یا مشاهده هرگونه رخداد نامطلوب بهداشتی در فرآورده های دامی،
بازرسین دامپزشکی در ادارات دامپزشکی اقصی نقاط کشور، موضوع را با حساسیت و بصورت
جدی پیگیری میکنند.