وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: ايراني تبارهاي ساكن كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس بدنه موثر و كارآمد اين كشورها را در حوزه هاي مختلف تشكيل مي دهند.
دیباچه :
علي جنتي جمعه شب درمراسم پاياني ششمين دوره جشنواره بين المللي خليج فارس در فرهنگسراي شهيد مرتضي آويني بندرعباس افزود: ايرانيان از ديرباز در اين كشورها حضور داشته اند و بسياري از دستاوردهاي اين كشورها مديون حضور و تلاش مردم ايران است.
وي ادامه داد: بيشترهنرمدان عرصه موسيقي ، تئاتر ،سينما و ديگرهنرها در كشورهاي عربي منطقه، ايراني تبار هستند و درحقيقت فرهنگ و هنر را ايراني ها به كشورهاي حاشيه خليج فارس برده اند و در حوزه هاي اقتصادي و دولتي نيز ، افراد موثر ايراني هستند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي تصريح كرد: با وجود تمام شيطنت ها و كارهاي حاكمان برخي از اين كشورها ، جمهوري اسلامي در تمامي مقاطع بعد از انقلاب تلاش كرده رابطه معقول و همزيستي مسالمت آميز با كشورهاي منطقه داشته باشد و در اين مسير تمام تلاش خود را به كار گرفته است.
جنتي تاكيد كرد: ايران همواره اعتقاد داشته امنيت اين منطقه به دست كشورهاي حاشيه خليج فارس بايد تامين شود و نبايد اجازه داد ديگران در اين منطقه حضور يابند و به بهانه تامين امنيت، حضور نظامي و پايگاه داشته باشند.
وي ادامه داد: عربستان سعودي در تمام سال هاي گذشته تلاش كرد جريان هاي افراطي را در منطقه تقويت كند كه سپاه صحابه ، طالبان ، القاعده و اكنون نيز داعش محصول حمايت هاي مادي و معنوي اين كشور است.
وي يادآورشد: امروز دنيا متوجه شده است كه كشورهاي حامي تروريسم صلح جهاني را تهديد مي كنند و آنچه در پاريس و بروكسل اتفاق افتاد زنگ خطر بسيار بزرگي براي كشورهاي اروپايي بود.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي خاطرنشان كرد: با تمام تلاش ها و شيطنت ها و دسيسه ها ، همه توطئه هايي كه عليه جمهوري اسلامي انجام داده اند به خودشان برگشته وتلاش هايشان براي خاموش كردن نور انقلاب اسلامي ، شكست خورده است.
به گفته جنتي با وجود تمام اين موارد ايران باز هم بر اين اعتقاد است كه با توجه به اشتراك هاي ديني و فرهنگي ، مي توان با همدلي و همفكري امنيت منطقه را حفظ كرد تا منافع مشترك تامين شود.
وي اضافه كرد: بهانه هايي مانند حادثه حمله عناصر خودسر به سفارت عربستان نخ نما شده وهمه مقام هاي عالي نظام اين اقدام را محكوم كردند و تمام برنامه ريزان و مباشران آن هم دستگير شده و اكنون در زندان هستند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با تاكيد بر اينكه دولت عربستان مكلف است تمامي تمهيدات را براي حضور مسلمانان در فريضه حج فراهم كند، تصريح كرد: امسال سنگ اندازي و كارشكني مي كنند تا حجاج ايراني نتوانند اين فريضه را انجام دهند با وجود تلاش هايي كه از چند ماه قبل از سوي ايران صورت گرفته اما تا امروز شاهد همكاري موثر عربستان نبوديم و اميدواريم در فاصله باقيمانده اين همكاري محقق شود.
جنتي در بخش ديگري از سخنان خود با تاكيد بر لزوم تاسيس بنياد ملي خليج فارس اظهار داشت:اين بنياد بايد دربرگيرنده تمامي استان هاي ساحلي خليج فارس با مركزيت هرمزگان باشد و بتواند مجموعه كتاب ها، پژوهش ها، نقشه ها و اسناد مهم و همچنين مجموعه آئين ها و سنت هاي مرتبط با مردم در منطقه خليج فارس را جمع آوري كند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اظهار اميدواري كرد: با همكاري استانداري هرمزگان و پژوهشگران، اساسنامه اي براي اين بنياد تدوين گردد و مكان مناسبي نيز به آن اختصاص يابد.
روز 10 ارديبهشت در ايران روز ملي خليج فارس نام گرفته كه سالروز اخراج پرتغاليها از تنگه هرمز و خليج فارس است.
21 آوريل سال 1622 نيروهاي نظامي ايران به رهبري امامقلي خان فتح هرمز (1622) را با موفقيت انجام داد و جزيره را از بزرگترين امپراتور قرن باز پس گرفت و جايگاه خود را در جهان در فهرست قدرت هاي قرن شانزدهم ثبت كرد.
آلبوكرك (پرتغالي) اعتقاد داشت هر كشوري كه سه نقطه مالاگا، عدن و هرمز را در اختيار داشته باشد بر تجارت دنيا حاكم خواهد بود.
سپاه ايران نه تنها جزيره هرمز را آزاد كرد بلكه اين جنگ مقدمه اي شد كه پرتغاليها تا مومباسا در كنيا عقبنشيني كنند و اين شكست، شكستهاي پي در پي پرتغال در شرق آفريقا را به دنبال داشت.
ايران تا سال 1820 پرچمدار تمام خليج فارس و درياي عمان و بحر فارس (مكران) شد و انگليسي ها نيز به قدرت ايران اعتراف كرده و ايران را تنها رقيب قدرتمند عثمانيها ميدانستند.
عهدنامه مجمل 1809 و عهدنامه مفصل 1812 نيز حاكميت ايران را بر كل خليج فارس به رسميت شناخته است.
برتري و حاكميت مطلق ايران بر خليج فارس در دوران هشت سال جنگ ايران و عراق به اوج رسيد و هم اكنون نيز ايران نه تنها سيادت خود بر اين پهنه آبي را حفظ كرده، بلكه هم اكنون با اعزام ناوگروه هاي مختلف به شمال اقيانوس هند و خليج عدن و تنگه باب المندب، به جايگاه تثبيت شده اي در تامين امنيت دريايي در ابعاد بين المللي دست يافته است.
برگزاري جشنواره موسيقي اقوام خليج فارس با كنسرت اقوام لر وبوشهري ،موسيقي اقوام عرب ، بختياري ، بندري ، گردهمايي علمي خليج فارس با حضور اساتيد بنام ارفعي ، مجتهدزاده ، خيرانديش ، ربيعي ، لوايي ، اذرمهر ، سايباني ، رضايي ، بازماندگان ، خميري ، زعيمي ، حبيبي ووكيلي ، افتتاح موزه خليج فارس با 32 قطعه از كهن ترين نقشه هاي خليج فارس در هرمز و رونمايي از تازه هاي كتاب خليج فارس و تجليل از خانواده هاي شهدا و هنرمندان خليج فارس ورسان هاي برتراز مهمترين برنامه هاي اين روز ملي خليج فارس بود.
امسال ششمين جشنواره بين المللي فرهنگي – هنري خليج فارس از روز هشتم ارديبهشت در بندرعباس و جزيره هرمز آغاز شده و عصر امروز با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به پايان رسيد.