شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳  |  Saturday, 20 April 2024

دیباچه

کد خبر: ۴۵۷۰۱
تاریخ انتشار : ۲۱ : ۱۲ - ۱۴ تير ۱۳۹۶
عاشقانه خسرو و شیرین در کاخ نیاوران؛
«تار و پود» اثر تازه «حمید متبسم» با صدای «وحید تاج» نیمه اول مردادماه امسال در تهران اجرا می‌شود.

به گزارش دیباچه؛ این اثر بر اساس داستان عاشقانه خسرو و شیرین نظامی گنجوی ساخته‌شده است که با بیش از هفتاد دقیقه منسجم در دو بخش در حیاط هنر کاخ نیاوران 6 مردادماه به روی صحنه خواهد رفت.

«تار و پود» اثر تازه حمید متبسم با صدای وحید تاج اجرا می‌شود

«حمید متبسم» که پیش‌ازاین، تور کنسرت «تار و پود» را در اروپا به روی صحنه برده بود و با استقبال فراوان مخاطبان مواجه شد، قرار است این بار در ایران و با صدای «وحید تاج» این اثر را به اجرا دربیاورد.
سمیرا گلباز (سه تار)، بهار مدیری (قیچک آلتو)، ارسلان علیزاده (بربت) و بهنام معصومی (سازهای کوبه‌ای) اعضای گروه را به سرپرستی و آهنگسازی «حمید متبسم» نوازنده سه تار و خوانندگی «وحید تاج» تشکیل می‌دهند.
فرشاد توکلی موسیقیدان و محقق موسیقی درباره این پروژه چنین نوشت:
«تار و پود اقتباسی آزاد و موسیقایی است از منظومه‏ی عاشقانه‏ی خسرو و شیرین اثر نظامی گنجوی شاعر بزرگ قرن شش هجری (12 و 13 میلادی). خسرو و شیرین  شرح عشق و دلدادگی و ماجراهای دو شاهزاده‏ی کهن مشرق زمین یعنی خسروپرویز فرزند هرمز چهارم امپراطور ایران و شیرین شاهدخت ارمنستان است. هرچه داستان نظامی شرح دلدادگی و عشقی است که نخوت و غرور انسان‏ها وصلش را از دسترس دور می‏سازد، روایت حمید متبسم شرح وصلی است که به یُمنِ عشقِ عمیق و پاکِ دو عاشق میسر می‏شود. عشقی بی‏پایان که غایتش یگانگی است و فصلی جز بهار ندارد. روایت متبسم نه از تغییر اشعار و داستان، که از گزینش خاصش از منظومه‏ی نظامی به دست می‏آید.
آغاز و پایانِ تار و پود ستایش عشق است به‌عنوان کانون و اساسِ هستی؛ گوهری که به گفته‏ی نظامی تنها با اندیشه‏ی عمیق می‏توان به اهمیتش پی بُرد. پس از چنین دیباچه‏ای، متبسم به آغاز عشقِ خسرو و شیرین می‏پردازد. شاپور نقاش برجسته‏ و خردمندِ دربار به نحو بی‏نظیری شیرین را برای خسرو توصیف می‏کند. خسرو چنان از این وصف آشفته می‏شود که شاپور قول می‏دهد برای آنکه خسرو به مرادش برسد هر آنچه در توان دارد به کار گیرد. پس به ارمنستان، جایی که عمه‏ی شیرین ملکه و فرمانروای آنجاست، می‏رود و با هنر خود نقش دقیقی از خسرو را به تصویر کشیده، بر سر راه شیرین و ملازمانش قرار می‏دهد. شیرین که چشمش بر نقش می‏افتد مبهوت می‏شود. بارها و بارها به آن نگاه می‏کند و هر بار بیشتر از پیش دل می‏بازد. عزم جزم می‏کند و به‌سوی تیسفون، شهری که خسرو در آن است، می‏تازد.
هم‏زمان، خسرو در انتظار و شوق دیدار شیرین با جمعی از نزدیکانش به‌قصد شکار به طبیعت می‏زند. در میانه‏ی راه به چشمه‏سار و برکه‏ای می‏رسد که دستِ بر قضا شیرین در آن غبار راه از تن می‏شوید. خسرو که شیرین را نشناخته محو زیبایی زنی که در برکه است بر او چشم می‏دوزد. شیرین که گیسوهایش صورتش را پوشانده از وجود این غریبه بی‏خبر است. وقتی موهایش را کنار می‏زند خسرو را می‏بیند، اما به‏جا نمی‏آورد. او که مطمئن است دلش تنها برای خسرو می‏تپد از تأثیر چهره‏ی این غریبه بر خود تعجب می‏کند و برای وفا به آنچه عشقش می‏داند لباس پوشیده، سوار بر اسب ازآنجا می‏رود. 
پس‌ازاین ملاقات، بار دیگری در شکارگاه دو عاشقِ مهجور با یکدیگر روبرو می‏شوند. این بار نام هم را می‏پرسند و چون یکدیگر را بازمی‌شناسند از اسب‏ها فرومی‌آیند و در وصال هم اشک شوق می‏ریزند. خسرو و شیرین چنان باهم و در هم می‏تنند که تشخیص‏شان از هم برای دیگران غیرممکن می‏شود. حمید متبسم داستان را با تصویری که درهم‏تنیدنِ این تار و پود می‏سازد به پایان می‏رساند؛ تصویر یگانگی عاشق و معشوق، که چیزی جز خودِ عشق نیست. و اینجاست که دوباره از اشعار ستایشگر عشق استفاده می‏کند و دفترِ تار و پود را باهمان بهاری که آغاز کرده بود می‏بندد؛ بهار عشق.»

گفتنی است؛ کنسرت «تار و پود» اثر تازه «حمید متبسم» با اجرای «وحید تاج» به تهیه‌کنندگی «سید محمدجواد معینی» و همت موسسه فرهنگی هنری «نای و نی» 6 مردادماه در حیاط هنر کاخ نیاوران برگزار می‌شود و علاقه‌مندان جهت تهیه بلیت می‌توانند از ساعت 12 امروز (چهارشنبه) به سایت www.tik8.com مراجعه نمایند.
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
سرمربی تیم ملی هندبال جوانان دختر ایران در گفت‌وگو با«دیباچه» مطرح کرد؛

تیم ملی در گروه مرگ قرار دارد/ بازی با تیم‌های اروپایی محک خوبی است

۱۸:۱۷  -  ۲۹ فروردين ۱۴۰۳
یک کارشناس فوتسال در گفت ‌و‌ گو با «دیباچه» مطرح کرد؛

ایران تیم بهتری نسبت به رقبای آسیایی دارد/باید به تصمیم شمسایی احترام بگذاریم

۱۱:۲۹  -  ۲۵ فروردين ۱۴۰۳
ادبیات عجیب ژیلا صادقی!

جنجال خانم مجری بعد از درگذشت رضا داوودنژاد چه بود؟

۱۲:۲۹  -  ۱۵ فروردين ۱۴۰۳
مربی تیم والیبال بانوان سایپا در گفت و گو با«دیباچه» مطرح کرد؛

تجربه بالای بازیکنان باعث قهرمانی تیم شد/ تیم قوی و جنگنده‌ای داشتیم

۱۲:۲۲  -  ۲۳ اسفند ۱۴۰۲
گفتگوی کمتر دیده شده دیباچه با زنده یاد رضا داوودنژاد و همسرش

غزل بدیعی همسر زنده یاد رضا داوودنژاد: به خاطر عشق، همیشه در کنار رضا بودم

۱۲:۲۰  -  ۱۵ فروردين ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با کارگردان سریال «از سرنوشت»

« رضا داوودنژاد » در رفاقت، مرام و غافلگیری، دست به نقد بود!

۱۶:۳۲  -  ۱۴ فروردين ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار